Info

Ministrul Finanțelor: „Investițiile străine directe au crescut cu 43% în primele șapte luni ale anului”

Câciu Sursa foto Ecopolitic
Sursa foto Ecopolitic

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a transmis că în primele șapte luni ale anului 2022 investițiile străine directe au crescut în România cu 43,7%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Ministrul este de părere că stabilitatea politică și economică a României este unul dintre motive.

Adrian Câciu susține faptul că România a rămas o destinație importantă pentru investitorii străini în contextul crizelor multiple suprapuse din ultimii doi ani. Contextul global, marcat puternic de incertitudini și volatilității, de consecințele escaladării prețurilor la energie, de presiuni inflaționiste și costuri crescute ale finanțării, nu au fost argumente care să descurajeze investitorii străini, susține ministrul Finanțelor.

Investițiile străine directe au crescut cu 43,7% în primele șapte luni ale acestui an, ajungând la 5,5 miliarde euro față de 3,83 miliarde euro cât însumau în perioada similară a anului trecut. Elementele de stabilitate (politică, economică și de securitate) precum și angajamentele guvernamentale referitoare la reformele asumate prin PNRR și de reducere a deficitelor, alături de măsurile concrete de susținere a economiei primesc un răspuns pozitiv din partea investitorilor, răspuns reflectat și în rezultatele privind creșterea economică de 5,8% înregistrată în primul semestru al acestui an”, a scris Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook.

Care sunt măsurile care au convins investitorii străini

„Măsurile de sprijin al investițiilor private recent adoptate, în valoare de 4 miliarde euro, împreună cu celelalte scheme de susținere din pachetul “Sprijin pentru România” și schemele de ajutor de stat individual aflate în lucru, reliefează determinarea noastră și continuitatea eforturilor de a veni în întâmpinarea mediului de afaceri și a-l ajuta să treacă peste această perioadă complicată printr-o acțiune proactivă și pro-business.

Mai simplu spus: mai multe investiții înseamnă mai multe locuri de muncă și mai ales locuri de muncă bine plătite! Sigur, suntem perfect conștienți că până aceste rezultate pozitive nu se vor reflecta într-o creștere semnificativă a nivelului de trai al românilor misiunea noastră continuă”, ne asigură ministrul Finanțelor.

El a declarat că în perioada următoare planurile Guvernului și implicit ale ministerului Finanțelor se vor concentra pe realizarea obiectivului creșterii nivelului de trai al românilor, dar și pe contracararea puseului inflaționist, fenomen resimțiti la nivel regional, în întreaga Europă.

Investițiile străine în România au ajuns la 5,5 miliarde de euro în primele șapte luni ale anului 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut, când înregistrau 3,83 miliarde de euro. Un anunț similar a fost făcut și de Guvern în urmă cu câteva luni, când se anunța că investițiile străine în România au crescut cu 50% în primele cinci luni ale anului, față ce aceeași perioadă din 2021.