Info

Cipru, un hub tehnologic atractiv pentru mediul de business din România. Cele șase domenii pe care investitorii le pot viza

Kyriakos Kokkinos, ministrul adjunct al Inovației și Digitalizării Cipru, Sursă foto: Infofinanciar.ro
Sursă foto: Infofinanciar.ro

În cadrul forumului „România-Cipru: valorificarea oportunităților de afaceri” desfășurat miercuri la Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) peste 60 de companii din cele două țări au interacționat în vederea identificării oportunităților de business pe care cele două țări le pot oferi. Din partea delegației cipriote a făcut parte și ministrul adjunct al Cercetării, Inovării și Digitalizării din Republica Cipru, Kyriacos Kokkinos.

Evenimentul a fost organizat de căte CCIR în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Ciprului și Ministerul Energiei, Comerțului și Industriei al Republicii Cipru în marja vizitei oficiale a ministrului adjunct al Cercetării, Inovării și Digitalizării din Cipru. În cadrul evenimentului a avut loc câte o prezentare cu din partea Invest Cipru și Invest România cu domeniile și oportunitățile de investiții din cele două țări.

Forum România Cipru Sursă foto: Infofinanciar.ro

Forum România Cipru Sursă foto: Infofinanciar.ro

Deși o țară mică, cu o mare influență britanică, care se reflectă si în mediul de afaceri, dar cu o „inimă balcanică” așa cum le-a plăcut oficialilor ciprioți să își prezinte țara, Cipru reprezintă un hub tehnologic important aflat la granița dintre Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, cu o legislație extrem de atractivă din punct de vedere al taxării și facilităților acordate pentru investitorii străini.

Cipru, un hub tehnologic

Cipru s-a transformat într-un hub tehnologic, asigurând legătura între Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. O întreagă insulă a devenit un centru de afaceri puternic, un adevărat jucător regional, care răspunde nevoilor oamenilor de afaceri și profesioniștilor din domeniu. Cipru este un model de dezvoltare durabilă bazat pe know-how, inovație și progres tehnologic.” a declarat Kyriacos Kokkinos.

Forum România Cipru, Sursă foto: Infofinanciar.ro

Forum România Cipru, Sursă foto: Infofinanciar.ro

Cu un sistem de educație performant și o țară foarte atractivă din punct de vedere turistic cu o climă blândă pe toată perioada anului, ciprioții sunt în căutare și de forță de muncă calificată pentru domeniul IT, oferind viză timp de un an de zile, cu posibilitate de prelungire pe încă doi ani pentru nomazii digitali din afara Uniunii Europene. La eveniment a fost prezent și rectorul Universității Politehnice din București, care a punctat importanța educației și eforturile pe care instituția condusă de către dânsul le face pentru a genera resurse de forță de muncă într-o economie digitală.

De altfel, ministrul Kokkinos a scos în evidență alte cinci domenii atractive pentru potențialii investitori din România.

„Nu ne limităm însă numai la proiectele din domeniul IT, investitorii străini putând găsi oportunități de afaceri și în alte domenii, precum: educație, energie regenerabilă, sănătate, turism sau imobiliare. Invit oamenii de afaceri ciprioți și români, prezenți la evenimentul organizat de CCIR, să profite de sesiunea B2B pentru a stabili noi legături comerciale”, a conchis oficialul guvernamental din Cipru.

Cele două camere de comerț și industrie colaborează foarte bine, aspect evidențiat și de către Marios Klitou, președintele Asociației de Afaceri Cipru – România. El a subliniat suportul pe care Camera de Comerț și Industrie a Ciprului, ca organizație lider a comunității de afaceri a țării, precum și Asociația de Afaceri Cipru – România dorește să-l acorde atât prin răspunsuri la întrebări de afaceri, cât și rețele și contacte în Cipru, în contextul întâlnirilor de business care au precedat Forumul de Afaceri.

Forum România Cipru Sursă foto: Infofinanciar.ro

Forum România Cipru Sursă foto: Infofinanciar.ro

Schimburi comerciale de aproape 200 de milioane de euro

Potrivit datelor ONRC, valoarea totală al schimburilor comerciale România-Cipru, era de aproape 185,99 de milioane de euro, la sfârșitul anului 2021. La nivelul lunii aprilie 2022, în România activau un număr de 6396 de companii cipriote, cu o valoare totală a capitalului social subscris de peste 4,81 miliarde de euro. Mesajul principal transmis de către secretarul general al CCIR, Ovidiu Silaghi a fost că aceste cifre pot crește, iar CCIR are toată deschiderea să își ofere suportul către mediile de investiții din cele două țări.

„Evenimentul de astăzi reprezintă o mare oportunitate de a relua dialogul dintre companiile românești și cipriote pentru consolidarea relațiilor noastre economice bilaterale, mai ales dacă ținem cont de existența unui potențial încă neexploatat la adevărata valoare, în sectorul IT&C, precum și în cel al serviciilor.

Conform datelor noastre, comerțul bilateral total anual de servicii se ridică la 236 milioane euro, la sfârșitul anului 2020, în timp ce comerțul total cu mărfuri este de aproximativ 186 milioane euro, la finele anului 2021. Aceste cifre evidențiază importanța comerțului cu servicii între România și Cipru, motiv pentru sunt convins că principalul pilon al cooperării economice bilaterale ar trebui să fie în continuare axat pe creșterea schimbului de servicii și de know-how în materie de noi tehnologii, cercetare, inovare și digitalizare”, a declarat Ovidiu Silaghi.