Infofinanciar > Lumea la zi > Administrația SUA pune condiții producătorilor de cipuri. Companiile trebuie să împartă profiturile cu statul
Lumea la zi

Administrația SUA pune condiții producătorilor de cipuri. Companiile trebuie să împartă profiturile cu statul

microcipuri sursa foto unsplash.com
Sursa foto: unsplash.com

Criza mondială a semiconductorilor ale cărei efecte încă se resimt a obligat statele lumii să își reevalueze politicile de sprijinire a acestui domeniu. Administrația SUA a pregătit în acest sens CHIPS Incentives Program, o inițiativă care beneficiază de un buget de 52 de miliarde de dolari, dar care poate fi accesată doar în anumite condiții.

Administrația Biden a anunțat că va cere companiilor care vor accesa fonduri din programul național de încurajare a producției și cercetării în domeniul semiconductorilor din SUA, care beneficiază de un buget 52 de miliarde de dolari, să împartă profiturile excedentare și să prezinte un plan despre cum intenționează să ofere servicii de ajutor social pentru copii și mai multe categorii defavorizate.

Departamentul Comerțului a anunțat marți că va începe la sfârșitul lunii iunie să accepte cererile de accesare ale programului de subvenționare a producției de cipuri în valoare de 39 de miliarde de. CHIPS Incentives Program alocă de asemenea un credit fiscal de 25% pentru investiții pentru construirea de fabrici de cipuri, a cărui valoare estimată este de este aproximativ 24 de miliarde de dolari.

CHIPS Incentives Program un rol central în efortul administrației Biden de a readuce producția de semiconductori în Statele Unite. Succesul său este vital pentru ambițiile SUA de a se menține în fața Chinei pe piețele globale.

Companiile producătoare de semiconductori au anunțat deja peste 40 de proiecte noi, inclusiv investiții private de aproape 200 de miliarde de dolari pentru a crește producția internă.

Interdicții la plata de dividende și răscumpărarea de acțiuni

Programul prevede că beneficiarii care primesc mai mult de 150 de milioane de dolari în finanțare directă vor fi obligați să partajeze cu guvernul american o parte din profitul care depășește proiecțiile solicitantului.

Departamentul Comerțului se așteaptă ca „împărțirea profitului să fie importantă doar în cazurile în care proiectul depășește în mod semnificativ fluxurile de numerar sau randamentele preconizate și nu va depăși 75% din finanțarea directă acordată beneficiarului”.

Companiilor care beneficiază de finanțare le este, de asemenea, interzis să folosească fondurile obținute pentru cipuri pentru plata de dividende sau răscumpărări de acțiuni și trebuie să ofere detalii despre orice plan de răscumpărare a propriilor acțiuni pe o perioadă de cinci ani. Departamentul Comerțului a precizat că va lua în considerare „angajamentele unui solicitant de a se abține de la răscumpărări de acțiuni”.

Marile companii americane de semiconductori au investit sute de miliarde de dolari în răscumpărări de acțiuni în ultimii ani, Intel cheltuind peste 100 de miliarde de dolari pe răscumpărări începând din 2005.

„Nu este o pomană de miliarde de dolari”

Senatorul democrat Jack Reed a lăudat planul de împărțire a profitului, spunând că finanțarea cipurilor „nu este o pomană de miliarde de dolari pentru companiile de tehnologie… Nu există niciun dezavantaj pentru companiile care participă, deoarece acestea trebuie să împartă doar o parte din profiturile viitoare dacă se descurcă extrem de bine”, a precizat senatorul.

Pe de altă parte, președintele republican al Comisiei pentru știință din Camera Reprezentanților, Frank Lucas, a criticat prevederile privind îngrijirea copiilor și împărțirea veniturilor, spunând că acestea depășesc autoritatea acordată de Congres. Lucas spune că Departamentul Comerțului „se concentrează mai puțin pe nevoia urgentă de producție de cipuri și mai mult pe încercarea de a-și impune agenda de muncă asupra acestei industrii critice”.

Secretarul pentru comerț, Gina Raimondo, a declarat că firmele trebuie să prezinte un plan care să includă un plan al nevoilor de forță de muncă. Solicitanții care doresc o finanțare directă de peste 150 de milioane de dolari trebuie să prezinte „un plan privind modul în care vor oferi servicii de îngrijire a copiilor accesibile și la prețuri accesibile pentru lucrătorii lor”.

Finanțări directe între 5% și 15% din cheltuielile de capital

Consilierul economic al Casei Albe, Heather Boushey, a declarat că anunțul „este emblematic pentru utilizarea stimulentelor publice pentru a obține simultan rezultate în ceea ce privește construirea unor lanțuri de aprovizionare strategice pentru securitatea noastră economică și națională, investind în același timp în infrastructura noastră de îngrijire”.

Solicitanții trebuie să abordeze șase domenii prioritare ale programului, inclusiv planurile de a se angaja să investească în viitor în industria americană a semiconductorilor sau să construiască facilități de cercetare și dezvoltare în Statele Unite.

De asemenea, solicitanții ar trebui „să creeze oportunități pentru întreprinderile deținute de minorități, de veterani și de femei; să demonstreze responsabilitate climatică și de mediu; să investească în comunitățile lor prin abordarea barierelor în calea incluziunii economice; și să se angajeze să utilizeze fier, oțel și materiale de construcție produse în Statele Unite”, se arată în documentul publicat de Departamentul Comerțului.

Se așteaptă ca majoritatea finanțărilor directe acordate să fie între 5% și 15% din cheltuielile de capital ale proiectului. Reprezentanții Departamentului Comerțului au declarat că, în general, se așteaptă ca valoarea totală a unui împrumut sau a unei garanții de împrumut să nu depășească 35% din cheltuielile de capital ale proiectului.

Capacitate de producție limitată peste graniță

„Vom obliga companiile să își deschidă registrele contabile”, a declarat secretarul pentru comerț, Gina Raimondo.

Raimondo a precizat că societățile care vor obține finanțări vor trebui să încheie acorduri care să le limiteze capacitatea de a-și extinde capacitatea de producție de semiconductori în țări străine de interes, precum China, timp de 10 ani de la obținerea finanțării. Acestea nu se pot angaja în niciun fel de eforturi comune de cercetare sau de acordare de licențe cu o entitate străină îngrijorătoare care implică tehnologii sensibile.

„Vom publica reglementări foarte detaliate în următoarele săptămâni, care vor oferi companiilor o idee mai clară despre care sunt liniile roșii”, a mai precizat secretarul de stat, citat de Reuters.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.