Lumea la zi

Acordul internațional dă roade! Peste 3,7 milioane de tone de cereale au plecat din porturile Ucrainei

Navă cu cereale - sursa foto - bzi.ro
Credit imagine: bzi.ro

În urma semnării acordului international intermediat de ONU si Turcia, din porturile ucrainene au plecat un total de 165 de nave încărcate cu mai bine de 3,7 milioane de tone de produse agricole. Anuntul a fost făcut de Ministerul Infrastructurii din Ucraina în urma urma reușitei în cazul semnării acordului care a atras începerea imediata a livrărilor de cereale.

Acordul semnat în data de 22 iulie la Istanbul prevede instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina.

Încă 10 nave programate să plece

Ministerul Infrastructurii de a Kiev a adăugat că alte 10 nave încărcate cu 169.300 de tone de produse agricole sunt programate să plece duminică din porturile ucrainene de la Marea Neagră. „La ora locală 10.00 a.m. opt nave au plecat din portul Odesa şi alte două îşi aşteaptă rândul şi condiţii favorabile de navigaţie”, a informat Ministerul ucrainean al Infrastructurii, într-un comunicat de presă.

Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au redus dramatic după invazia rusească de la finele lunii februarie, care a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră, ceea ce a dus la creştere a preţurilor globale la alimente şi a generat temeri referitoare la o criză alimentară în Africa şi Orientul Mijlociu.

Înainte de război, Ucraina, un mare cultivator şi exportator mondial de cereale, livra pe pieţele externe până la şase milioane de tone de cereale în fiecare lună. După invazia rusească, exporturile de cereale ale Ucrainei au fost reorientate spre transportul rutier şi fluvial cu direcţia Europa de Est, însă cantităţile livrate au fost mult mai mici din cauza unor obstacole logistice.

Porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost redeschise graţie unui acord semnat la Istanbul în data de 22 iulie, care va fi valabil timp de ‘120 de zile’, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte. Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC).