Infofinanciar > Info > Acord comun între principalele companii de energie din România. Nicolae Ciucă: „Facem astăzi un pas decisiv”
Info

Acord comun între principalele companii de energie din România. Nicolae Ciucă: „Facem astăzi un pas decisiv”

Oficialii la semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz la sediul Guvernului, Sursă Evz.ro
Sursa: evz.ro

În cadrul ceremoniei de semnare a declarației ceremoniale de către Transgaz, OMV-Petrom și Romgaz ce vizează încheierea contractelor de transport al gazelor naturale, prim-ministru Nicolae Ciucă a afirmat, joi, că semnarea documentului reprezintă un angajament serios pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podișor , dar și pentru decizia finală de investiții ce este aproximată la 4 miliarde de euro și așteptată în vara 2023.

„Facem astăzi un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră, în perimetrul Neptun Deep. Semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz este angajamentul ferm pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podişor şi pentru decizia finală de investiţii estimată la 4 miliarde de euro, aşteptată în vara acestui an. Cu toţii ne dorim ca acest proiect de o importanţă strategică pentru România să avanseze”, a afirmat premierul adăugând și că își dorește ca exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să fie demarată cât mai curând.

Oficialii la semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz la sediul Guvernului, Sursă Evz.ro

Oficialii la semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz la sediul Guvernului, Sursă Evz.ro

Valorificarea gazelor din Marea Neagră

Ciucă a menționat că se află în vigoare legea offshore, un cadru favorabil investiţiilor în energie, şi se află în pregătire îmbunătățirea infrastructurii de transport a gazelor din Marea Neagră ce urmează a fi valorificate. Acesta a mai spus și că documentul recent parafat are în vedere construcția unei conducte ce va transporta gaze naturale pe direcția Tuzla-Podișor, cu o lungime mai mare de 300 de kilometri. Această investiție este estimată la 500 de milioane de euro și va permite ca în nodul tehnologic de la Podișor, gazele din Marea Neagră intre în sistem și să ajungă la operatorii economici, respectiv la domiciliile racordate la sistem.

„Un alt beneficiu al acestui proiect este legătura pe care o va face între sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic şi Coridorul Vertical din care face parte şi conducta BRUA. La nivelul Guvernului, am făcut pregătirile necesare, compania Transgaz a semnat contractul de execuţie, lucrările urmând a fi demarate după luarea deciziei finale de investiţie de către concesionarii de perimetre off-shore din Marea Neagră”, a precizat Ciucă.

Nicolae Ciucă și oficialii la semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz la sediul Guvernului, Sursă Evz..ro

Nicolae Ciucă și oficialii la semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz la sediul Guvernului, Sursă Evz..ro

„Preocuparea pentru creşterea securităţii energetice a României şi pentru asigurarea energiei la costuri accesibile cetăţenilor şi mediului de afaceri a fost un fir roşu al guvernării noastre. Am disponibilizat resurse naţionale şi europene, am încurajat investiţii pentru creşterea capacităţii de producţie şi dezvoltarea infrastructurii de transport a energiei”, a spus premierul, afirmând și că a oferit soluţii pentru diversificarea mix-ului energetic cu ajutorul dezvoltării de proiecte noi în sfera energiei regenerabile (solar, eolian onshore şi off-shore, hidro, hidrogen), dar și accelerarea proiectelor nucleare cu dimensiuni mici, investiţii în unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1 de la Cernavodă şi proiectul Instalaţiei de Detritiere de la Cernavodă.

Conform liderului Executivului, „acordăm atenţia cuvenită tranziţiei energetice şi atingerii obiectivelor privind schimbările climatice”.

Investiții pentru modernizare

„Este necesar însă, ca acest proces să fie susţinut de măsuri flexibile şi adaptate corespunzător pentru a îndeplini obiectivele de decarbonizare, pe de o parte, şi pentru a oferi suficientă protecţie consumatorilor, în special celor vulnerabili, pe de altă parte”, a completat oficialul. Nicolae Ciucă a spus că „în perioada imediat următoare, pun în transparenţă proiectele finanţate prin Planul REPowerEU, cu o alocare disponibilă României de aproximativ 1,4 miliarde de euro”.

„Pregătim investiţii pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii de transport a energiei, dar şi pentru creşterea producţiei de energie, îndeosebi, din surse regenerabile”, a afirmat el. Premierul a menționat că „există toate premisele ca România să ajungă principalul producător de panouri fotovoltaice la nivel european”.

„Am avut consultări cu investitori din acest domeniu, AE Solar, Rombat, şi m-a bucurat intenţia lor de a dezvolta proiecte importante în domeniul tehnologiilor de producere şi stocare a energiei verzi. Sunt în concordanţă cu obiectivele Guvernului de a facilita accesul cât mai multor locuinţe şi instituţii publice la energia curată produsă la un cost cât mai mic, motiv pentru care am dublat bugetul din acest an al Programului Casa verde.” a declarat Ciucă. Acesta a mai spus că ceea ce a reuşit să facă pentru acest domeniu în ultimul an, arată că România are resursele, forţa de muncă şi potenţialul să exceleze în sectorul energetic. Aceasta este direcţia susţinută cu femitate de Guvern. Oficialul a urat ca Transgaz să aibă succes în realizarea gazoductului, iar OMV-Petrom şi Romgaz să anunţe cât mai rapid începerea exploatării în perimetrul offshore Neptun Deep, conform news.ro.