Infofinanciar > Lumea la zi > Republica Moldova nu mai primește gaze rusești! Gazprom continuă să livreze în Transnistria
Lumea la zi

Republica Moldova nu mai primește gaze rusești! Gazprom continuă să livreze în Transnistria

Totul despre economia Republicii Moldova
sursa foto: dreamstime.com

Republica Moldova nu mai primește gaz rusesc și nici nu mai suportă „șantajul” impus de gigantul Gazprom din cauza dificultăților sale de plată a livrărilor, a declarat ministrul energiei. 

Victor Parlicov, care a vorbit miercuri seară la televiziunea TV8, a declarat că Gazprom a mai furnizat livrări începând cu luna decembrie doar regiunii separatiste moldovenești Transnistria, susținută de Rusia, fără ca autoritățile centrale de la Chișinău să primească nimic. 

Ministrul de Energie a spus că Moldova, blocată între Ucraina și România, membră a Uniunii Europene, a reușit să asigure aprovizionarea europeană datorită unor credite de 300 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Dar Transnistria, a spus el, nu a plătit niciodată Gazprom pentru gazul pe care îl primește. 

Gazprom livrează gaz rusesc în Transnistria pe gratis 

„Transnistria nu a plătit pentru gaz înainte și nu plătește nici acum”, a spus Parlicov. „Gazprom suportă datoriile de acolo. Dar când (restul Moldovei) primea gaz, compania rusă a recurs la tăieri de aprovizionare, la șantaj.” 

Gazprom a permis acest lucru timp de 30 de ani, a spus Parlicov, pentru a împiedica prăbușirea fărâmei de pământ pro-rusesc. „Ei știu că, dacă renunță la acest contract, vor permite practic prăbușirea regiunii”, a spus el, citat de The Guardian. 

„Eu cred că Gazprom este într-o situație în care a devenit captiv prin propriul său model, prin care, pe de o parte, ei înțeleg livrarea gazelor de facto, gratuit, în stânga Nistrului nu îi avantajează. Din luna decembrie, Gazprom nu primește nimic bani pentru gazul livrat în Republica Moldova, regiunea transnistreană cum nu plătea nimic, așa și nu plătește nimic și Gazprom nu poate fi „fericit” la acest capitol. Pe de altă parte, nici nu poate să renunțe la această construcție, pe care tot ei, timp de 30 de ani au creat-o”, a declarat Victor Parlicov, conform Radio Moldova. 

La încheierea anului trecut, Republica Moldova avea stocate în rezerve 250 milioane metri cubi de gaze naturale. Însă, ulterior, fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a refuzat să mai facă publice informații despre rezervele de gaze ale țării din motive de securitate. 

Un număr de 1.500 de „pacificatori” ruși trăiesc în Transnistria 

Una dintre cele mai sărace țări din Europa, Moldova a fost afectată de invazia Rusiei în Ucraina și de prezența separatiștilor pro-ruși de peste Nistru. Condusă de președintele pro-european Maia Sandu, Moldova acuză Rusia de complot în scopul unei destabilizări. Între timp, Transnistria a declarat săptămâna trecută că a dejucat un complot ucrainean de asasinare a liderilor săi. 

Un contingent de 1.500 de „pacificatori” ruși se află încă în regiunea separatistă, la 30 de ani după un scurt război care a opus-o noii Moldove independente. 

Transnistria canalizează fonduri din facturile de gaz plătite de utilizatorii casnici și industriali către un „cont de gaz” utilizat pentru a acoperi o parte din deficitele sale bugetare substanțiale. 

Suma facturilor neplătite ale Transnistriei pentru gazul rusesc este estimată de oficialii moldoveni la câteva miliarde de dolari. Arieratele acumulate de compania Moldovagaz în restul Moldovei se ridică la 709 milioane de dolari, deși oficialii de la Chișinău au ordonat anul trecut un audit internațional al datoriei. Moldova depinde de Transnistria pentru a-și furniza cea mai mare parte a energiei electrice la prețuri relativ ieftine de la o centrală termică furnizată de Gazprom, mai menționează The Guardian.