Infofinanciar > Info > Aceștia sunt pensionarii care rămân cu mai puțini bani! S-a pregătit proiectul care închide definitiv subiectul
Info

Aceștia sunt pensionarii care rămân cu mai puțini bani! S-a pregătit proiectul care închide definitiv subiectul

Sursă foto: Realitatea

Marcel Ciolacu, viitorul premier al României, conform acordului rotativei guvernamentale, a anunțat că dorește să „închidă definitiv” subiectul pensiilor speciale.

Președintele Partidului Social-Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat că a depus mai multe amendamente la Camera Deputaților care urmăresc eliminarea „abuzurilor și inechităților”.

„Am depus astăzi, la Camera Deputaților, amendamentele prin care dorim să închidem definitiv subiectul pensiilor speciale. Aceste modificări au ca scop eliminarea unor abuzuri și inechități care au durat prea multă vreme. Mi-am asumat public acest rol și sunt decis să merg până la capăt! Ținta tuturor celor care am lucrat la aceste soluții este ca principiul contributivității să primeze în întreg sistemul de pensii publice! Astfel, de acum înainte, nimeni nu va mai putea construi sisteme paralele, în care să-și aranjeze din pix pensii uriașe, mai mari decât venitul din activitatea profesională. Totodată, ne asigurăm că îndeplinim și condițiile necesare pentru ca, odată adoptate toate modificările pe tema pensiilor speciale, România să poată primi o tranșă de peste 3 miliarde de euro din PNRR. Avem o nevoie uriașă de acești bani pentru investiții în sisteme publice esențiale, precum Educația și Sănătatea”, a postat Marcel Ciolacu pe contul propriu de pe o rețea de socializare.

Cine este vizat de măsurile propuse

Amendamentele introduse de președintele social-democrat prevăd eliminarea pensiilor speciale pentru funcționarii publici parlamentari, diplomați sau personalul de specialitate judiciar.

Totodată, măsurile prevăzute cresc procentul de supraimpozitare pentru pensiile care depășesc salariul în plată si pentru cei care cumulează pensia de serviciu cu salariul. Supraimpozitarea ajunge astfel la 30% pentru componenta de necontributivitate din pensie care depășește salariul mediu brut pe economie.

Cu cât vor scădea pensiile

Un exemplu în acest sens poate fi premierul Nicolae Ciucă – șeful Executivului încasează o pensie de serviciu de 18.000 de lei.

Dacă din cei 18.000 de lei partea de contributivitate este de 5.000 de lei, înseamnă că din întreaga sumă ar putea fi impozitată doar diferența de 13.000 de lei. Însă impozitul nu se aplică pe toată suma, ci doar pe diferența care depășește salariul mediu brut pe economie, care este de 6.700. Prin urmare, impozitul se aplică pentru suma de 6.300 de lei, valoarea acestuia fiind 1.890 de lei.

La final, prim-ministrul va încasa din pensia de 18.000 suma de 16.110 lei, conform calculelor făcute de Antena 3 CNN.

Ce alte măsuri prevăd modificările propuse

Ieri, coaliția de guvernare PNL-PSD a anunțat că a depus mai multe amendamente la Legea pensiilor speciale, care prevăd creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru militari, diplomați și personalul auxiliar din instanțe, eșalonat până în anul 2035.

Un alt amendament introdus prevede că pensiile speciale vor fi supraimpozitate cu 30% pentru diferența din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut (6.700 de lei).

Totodată, se limitează accesul la pensia de serviciu prin eliminarea perioadelor asimilate ca vechime recunoscute în prezent în specialitate (de exemplu: vechime în avocatură, consilier juridic. etc).

O altă măsură prevăzută este modificarea bazei de calcul de la o lună de activitate la întreaga perioadă de activitate, eșalonat, astfel încât să se alinieze sistemului public de pensii. Astfel, începând cu anul 2024 baza de calcul utilizată la calculul pensiei de serviciu va crește eșalonat de la 12 luni la 300 de luni.