Infofinanciar > Info > Regrete la bătrânețe! Greșeala din tinerețe care le taie românilor banii de pensie
Info

Regrete la bătrânețe! Greșeala din tinerețe care le taie românilor banii de pensie

Pensii Sursa foto Romania TV
Sursa foto Romania TV

Există indivizi care se pot confrunta cu pierderi financiare în momentul retragerii la pensie. Experții au oferit sfaturi cu privire la informațiile esențiale ce trebuie consemnate în cartea de muncă. Care sunt categoriile de români care se expun riscului de a suferi pierderi financiare când se pensionează?

Atunci când optează să lucreze pentru un salariu mai mic sau pentru salariul minim pe economie, este important ca românii să înțeleagă că veniturile suplimentare primite „la negru” le vor afecta pensia lor în viitor.

Banii „la negru” nu vor fi acolo la bătrânețe

Există un număr considerabil de români care aleg să rămână la același angajator și să primească salariul minim pe economie, compensându-și veniturile cu banii pe care îi primesc în mod nefiscalizat. Calculele efectuate evidentiază diferențe semnificative între pensia pe care o primește un român care a avut salariul minim înregistrat în cartea de muncă și pensia altui individ care a câștigat, de exemplu, 8.000 de lei pe baza veniturilor declarate oficial. Aceste diferențe pot fi semnificative și pot afecta substanțial nivelul de trai al celor implicați după pensionare.

În cazul unui salariu minim pe economie de 3.000 de lei, din care brutul este de aproximativ 1.900 de lei, pensia rezultată poate fi limitată, ceea ce nu permite un nivel de trai confortabil. Conform calculelor efectuate de economiști, dintr-un salariu minim, aproximativ 595 de lei sunt direcționați către sistemul public de pensii în fiecare lună, iar după 35 de ani de muncă, cu aceeași valoare a salariului, un român ar primi o pensie estimată la aproximativ 1.260 de lei.

Românii nu se gândesc la viitoarea pensie

Interesul față de subiectul pensiilor nu pare să fie foarte mare în rândul românilor, în special printre cei tineri. Cu toate acestea, există și persoane care au manifestat curiozitate în legătură cu momentul în care vor putea ieși la pensie. Potrivit informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice, oricine poate accesa site-ul oficial al instituției și completa informațiile referitoare la data nașterii și sex pentru a afla data estimată a pensionării.

Pensia minimă garantată de stat este de 1.125 de lei și reprezintă un ajutor acordat pensionarilor cu venituri reduse, inclusiv celor care nu au cotizat la sistemul de pensii. Din această cauză, tot mai mulți români aleg să achiziționeze vechime, adică să plătească contribuții retroactive pentru a-și spori perioada de cotizare și astfel să beneficieze de o pensie mai mare.

Contractul trebuie respectat

„Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu casa teritorială de pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare.

Avem peste 25.000 de persoane asigurate în momentul de față, a căror valoare a contractelor încheiate este de 335 de milioane de lei. Până în prezent, aproape 280 de milioane de lei deja s-au încasat, urmând ca până la 31 august, când expiră acest act normativ care este în vigoare, să se achite întreaga sumă”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, potrivit Daily Bussines.