Infofinanciar > Info > Aceste pensii vor fi impozitate! Răsturnare de situație în România: E exclus să câștigi mai mult
Info

Aceste pensii vor fi impozitate! Răsturnare de situație în România: E exclus să câștigi mai mult

Pensii
Sursa foto: graiulsalajului.ro

Marcel Ciolacu a declarat că „e exclus să câștigi mai mult la pensie decât ai avut în activitate”, miercuri seara, la Digi24. Președintele PSD a afirmat că se va căuta și folosi o formulă prin care să se pună impozit asupra pensiilor speciale, în ideea de a se corecta „excesele legii”.

Pensii mai mari decât salariile

„Nu poți, nu există niciunde în lume, să câștigi la pensie mai mult decât ai avut în activitate. Nu poți să fi magistrat o zi și să beneficiezi de pensie de serviciu. Vom veni, vom face modificările necesare. E exclus să câștigi mai mult la pensie decât ai avut în activitate. Trebuie să găsim cum să impozităm aceste excese ale legii. Vom veni cu tot acest calup. Vom face un grup de lucru, integratorul e ministrul care răspunde, domnul Marius Budăi, iar într-o anumită perioadă de timp vom închide acest capitol, dar nu încercând să câștigăm voturi. Venim cu o lege constituțională, clară pe care o pot înțelege românii”, a precizat Ciolacu, potrivit Digi24.ro.

După publicarea raportului Băncii Mondiale ce vizează reforma pensiilor speciale, Guvernul României a trimis o scrisoare către Comisia Europeană. Scopul acesteia este de a afla punctul de vedere al oficialilor europeni cu privire la aceste pensii speciale. Anumite surse guvernamentale au dezvăluit susținerea Comisiei Europene față de tăierea drastică a pensiilor speciale, propunând ca acestea să fie calculate în funcție de un procent de 45% din ultimul an de activitate sau de 65% din întreaga carieră a beneficiarului.

Declarațiile oficialilor

„Am discutat și cu cei interesați transparent și acel proiect a fost înaintat, e baza unui raport, l-am prezentat personal la Banca Mondială, în decembrie, după care a venit și raportul BM, pe care l-am înaintat Comisiei Europene, vom avea discuții în continuare cu ministerele de linie, sunt două concluzii din măsurile pe care le-am propus în acel proiect de act normativ: una că există o aliniere prin măsuri la contributivitate și, doi, interzicerea abuzării de acel sistem de pensii speciale. Proiectul este în linia strategică corectă”, a mai declarat ministrul Budăi la România TV.

„Am discutat, trebuie să se pronunțe clar, pensiile militare nu sunt la Ministerul Muncii, nu sunt pensii speciale, revin la acel PNRR scris pe ascuns, unde expresia de pensii speciale. Comisia a interpretat că orice pensie are în componentă necontributivitatea este trecută în această categorie, am avut discuții repetate ca integrator de reformă cu ministrul de resort. Am discutat și cu cei interesați transparent și acel proiect a fost înaintat, e baza unui raport, l-am prezentat personal la Banca Mondială, în decembrie, după care a venit și raportul BM, pe care l-am înaintat Comisiei Europene, vom avea discuții în continuare cu ministerele de linie, sunt două concluzii din măsurile pe care le-am propus în acel proiect de act normativ: una că există o aliniere prin măsuri la contributivitate și, doi, interzicerea abuzării de acel sistem de pensii speciale. Proiectul este în linia strategică corectă”, a afirmat ministrul Budăi la România TV.

Conform liderului partidului social democrat, Marcel Ciolacu, tot sistemul de pensii se va raporta la venitul președintelui României, Klaus Iohannis.

„Bugetarul numărul 1 din România e președintele României. Noi nu ne-am mai raportat la nimic. Te raportezi de la el și de acolo vii cu grila. Vii cu un sistem de impozitare astfel încât să se închidă orice abuz, pe praguri. Dacă ai o pensie mai mare decât ai avut salariul poți veni cu un impozit pe acea diferență”, a declarat șeful PSD.