Infofinanciar > Info > Se taie aceste pensii din România! Marius – Constantin Budăi a venit cu decizia de ultim moment
Info

Se taie aceste pensii din România! Marius – Constantin Budăi a venit cu decizia de ultim moment

Marius - Constantin Budăi, ministrul Muncii
Sursă foto: Facebook

Marius – Constantin Budăi, ministrul român al Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că România a depus un nou memoriu la Comisia Europeană, referitor la pensiile speciale. Conform declarațiilor sale, termenul limită pentru a adopta o lege privind pensiile speciale este luna iunie.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, Guvernul României a cerut un nou punct de vedere referitor la pensiile speciale. Surse guvernamentale au declarat că oficialii europeni au sugerat o reducere semnificativă a acestor pensii, transmite România TV.

Ce a cerut România Comisiei Europene

Guvernul României a trimis o scrisoare către Comisia Europeană după publicarea raportului Băncii Mondiale privind reforma pensiilor speciale. Scopul acestei scrisori este de a afla punctul de vedere exact al oficialilor europeni cu privire la aceste pensii speciale. Surse guvernamentale au dezvăluit că Comisia Europeană susține o tăiere drastică a pensiilor speciale, propunând ca acestea să fie calculate în funcție de un procent de 45% din ultimul an de activitate sau de 65% din întreaga carieră a beneficiarului.

Guvernul așteaptă un răspuns oficial din partea Comisiei Europene, iar acesta ar urma să vină cel mai probabil la sfârșitul primăverii. În aceste condiții, nu se va da un vot final în Parlament în perioada imediat următoare, în ceea ce privește reforma pensiilor speciale.

„Impozitarea pensiilor reprezintă una dintre recomandările făcute de Banca Mondială, să se discute cu specialiştii, nu fug de răspuns, dar trebuie ca scenariile sa fie lucrate de specialiști”, a afirmat Marius – Constantin Budăi pentru România TV.

Marius – Constantin Budăi, despre pensiile militare

„Am discutat, trebuie să se pronunțe clar, pensiile militare nu sunt la Ministerul Muncii, nu sunt pensii speciale, revin la acel PNRR scris pe ascuns, unde expresia de pensii speciale. Comisia a interpretat că orice pensie are în componentă necontributivitatea este trecută în această categorie, am avut discuții repetate ca integrator de reformă cu ministrul de resort.

Am discutat și cu cei interesați transparent și acel proiect a fost înaintat, e baza unui raport, l-am prezentat personal la Banca Mondială, în decembrie, după care a venit și raportul BM, pe care l-am înaintat Comisiei Europene, vom avea discuții în continuare cu ministerele de linie, sunt două concluzii din măsurile pe care le-am propus în acel proiect de act normativ: una că există o aliniere prin măsuri la contributivitate și, doi, interzicerea abuzării de acel sistem de pensii speciale. Proiectul este în linia strategică corectă”, a mai spus ministrul Budăi la România TV.

Nimeni nu se grăbește să elimine pensiile speciale: „Mai e timp”

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat vineri că există timp suficient pentru ca forma finală a legii pensiilor speciale să fie în acord cu jalonul din PNRR. El a adăugat că în cazul pensiilor militare, se va colabora, probabil, cu experții Băncii Mondiale pentru a găsi o formulă care să demonstreze cerința de contributivitate.

„Există timp suficient pentru ca forma finală a legii pensiilor speciale să fie în acord cu conținutul jalonului din PNRR”, declară la RFI ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. „Aveam acest termen până la sfârșitul anului trecut (pentru legea pensiilor speciale-n.r.), dar așa cum domnul prim-ministru a dispus în ședința de Guvern de ieri, pentru cererea de plată numărul 3, termenul de depunere a ei este sfârșitul semestrului I al anului 2023. Deci în consecință, până la acest termen, România trebuie să rezolve problema și să adopte legea privind pensiile speciale, dar și alte două jaloane relevante, cum ar fi guvernanța corporațiilor de stat sau chiar trecerea în conservare a grupurilor energetice de la Rovinari și Turceni”, a declarat Marcel Boloș.

Boloș explică că termenul pentru legea pensiilor speciale este luna iunie. „Suntem în luna martie. Indiferent câte discuții vom avea cu reprezentanții Comisiei Europene și după ce depunem cererea de plată numărul 3 este posibil să avem în continuare solicitări de informații suplimentare din partea Comisiei Europene, însă suntem în luna martie și eu sunt convins că până la termenul dispus de către domnul prim-ministru vom găsi formula necesară, încât să avem o formă a legii privind pensiile speciale.

Din acest punct de vedere, cred eu că există timp suficient pentru ca forma finală a legii să fie în acord cu conținutul jalonului, respectiv să avem îndeplinite cerințele privind sustenabilitatea și contributivitatea, pentru că acestea sunt cerințe de bază a acestui proiect de lege”, adaugă ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, citat de România TV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.