Infofinanciar > Info > Scandal în coaliția de guvernare privind pensiile speciale. Veniturile lui Klaus Iohannis ar putea rezolva problema
Info

Scandal în coaliția de guvernare privind pensiile speciale. Veniturile lui Klaus Iohannis ar putea rezolva problema

Pensii
Sursă foto: Cancan

Problema pensiilor speciale creează tensiuni atât între putere și opoziție, cât și în cadrul coaliției de guvernare. Cel mai grav este că trei miliarde de euro, bani europeni, se vor pierde dacă pensiile pentru anumite categorii nu sunt recalculate.

O variantă înaintată este aceea ca pensionarii speciali să nu poată primi mai mult decât președintele țării, Klaus Iohannis, adică 25.000 RON. Între timp, Casa Națională de Pensii arată că pensiile de la corpul diplomatic se ridică la aproximativ 5.800 de lei. Funcționarii parlamentari primesc în medie 5000 de lei. Personalul aeronautic primește o pensie de aproximativ 11.500 lei.

Categoria problematică e reprezentată de magistrați. Un pensionar care a activat în magistratură primește, în medie, 21.500 lei. În plus, talonul de pensie al celui mai privilegiat magistrat arată o sumă lunară de 41.000 lei. Este vorba despre fostul procuror, Augustin Lazăr, care ar fi nevoit să renunțe la peste 16.000 RON în cazul în care această hotărâre va fi implementată.

Stenogramele tensiunilor din coaliție

„Raluca Turcan: Am lăsat la minister un proiect pentru reforma pensiilor speciale.

Marius Budăi: Veniți dvs ministru, dacă le știți pe toate.

Marcel Ciolacu: Doamna Turcan, atunci retragem proiectul din Parlament și îl luam pe al dvs dacă este așa bun. Vă asumați?

Raluca Turcan: Să nu facem politică.

Marcel Ciolacu: Asta zicem și noi. Să nu facem politică, să facem jalonul.”

În această stenogramă, este surprinsă discuția aprinsă dintre deputatul PNL Raluca Turcan, colegul său de partid, Marius Budăi, care ocupă funcția de Ministru al Muncii actualmente, și Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social-Democrat. Deși aparțin aceleiași coaliții, cei trei se contrează în privința pensiilor speciale, conform stenogramei pe care o citează antena3.ro.

Discuțiile s-au accentuat și mai mult de când moțiunea simplă înaintată de USR și Forța Dreptei, „moțiune împotriva ministrului salvării pensiei speciale”, a fost respinsă în plenul Parlamentului. Din acel moment, atât partidele care au depus moțiunea, precum și alți reprezentanți ai opoziției (AUR), au făcut comentarii cu referire la problema pensiilor. Și persoane din PNL, îndeosebi Raluca Turcan, au afirmat că nu sunt de acord cu acest sistem de pensii și cer acțiuni rapide.

Cum se recalculează pensiile

În afara „specialilor”, să nu uităm că pensionarii obișnuiți au dreptul de a cere o recalculare a veniturilor lor. Acest lucru este posibil, de exemplu, dacă au continuat să lucreze și după ce au ajuns la vârsta la care să se pensioneze. Pentru a solicita un nou calcul al pensiei, ei trebuie să acceseze site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. Acolo, vor găsi formularul-tip, care poate fi descărcat, scos la imprimantă și completat.

Tot pe această pagină web se găsește secțiunea „Când mă pot pensiona?”. Pe baza datelor introduse, utilizatorii pot afla când au dreptul să-și încheie activitatea de pe piața muncii.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.