Infofinanciar > Lumea la zi > ”Absența gazului rusesc va genera o criză profundă”. Cine face această declarație cutremurătoare
Lumea la zi

”Absența gazului rusesc va genera o criză profundă”. Cine face această declarație cutremurătoare

T Brabo
Toren Brabo, Foto: euractiv.com

Recentele declarații care se referă la despărțire Europei de resursele de gaz și petrol rusești se pare că nu sunt de natură să îi liniștească pe toți cetățenii bătrânului continent. Există responsabii care anunță un viitor sumbru.

Printre aceștia se numără și Torben Brabo, președintele Gas Infrastructure Europe (GIE), organizația profesională  a ransportatorilor de gaz din Uniunea Europeană. Brabo  susține că ruperea UE de gazele din Rusia, va genera ”o criză profundă”. Evident, primii loviți ar fi cetățenii de rând care s-ar confrunta cu frigul direct în propriile apartamente. Cam cum tremuram noi, la bloc, pe vremea lui Ceaușescu.

Va fi greu fără gazul rusesc

„Importurile de gaze din Rusia acoperă 45% din consumul UE, iar gazul asigură 25% din consumul total de energie al Europei, așa că 10% din consumul de energie al continentului este dependent de ruși. Iar dependența nu e uniformă, unele țări și regiuni vor fi mult mai afectate decât altele în scenariul opririi livrărilor Gazprom. Principala mea concluzie este că socotelileComisiei Europene privind înlocuirea gazului rusesc nu sunt 100% corecte, fiind prea optimiste pe partea de LNG și biometan. În privința LNG, probabil că jumătate din ținta Comisiei ar putea fi atinsă ușor, dar mai mult ar fi dificil. În SUA, de exemplu, nu au suficientă capacitate de lichefiere pentru a livra cei 15 miliarde de metri cubi suplimentari despre care vorbesc. Iar în ceea ce privește Qatarul și alți producători din Orientul Mijlociu, capacitatea lor de producție este deja vândută în avans altor clienți, ceea ce înseamnă că noi ar trebui să o cumpărăm de la aceștia, ceea ce este mai greu. Fără gaz rusesc, suntem probabil în cea mai rea situație în care am fost vreodată”, a declarat Torben, pentru Euractiv.

Soluția europeană: tăiați, tăiați, tăiați

Brabo a adăugat că infrastructura de transport de gaze a Europei nu e deloc nouă, ea are 30-40 de ani și a fost construită exact pentru a duce tocmai pentru a transporta gazul rusesc de la Est la Vest, și nu invers, așa după cum ar trebui să funcționeze cât de curând. Ceea ce va genera defecțiuni, blocaje și alte situații foarte neplăcute.

„Acum, mai mult decât oricând, este momentul impunerii de măsuri de conservare a energiei. Planul în 10 puncte al Agenției Internaționale a Energiei de reducere a dependenței UE de gazul rusesc sugerează consumatorilor reducerea temporară a temperaturii din locuințe. Diminuarea căldurii din clădiri cu 1 grad ar duce la scăderea consumului de gaze în Europa cu circa 10 miliarde metri cubi pe an. La mine acasă, am redus temperatura cu 12 grade. Familia mea a fost nemulțumită, dar asta este – toți trebuie să folosim energia într-un mod mai eficient”, a declarat Torben Brabo.