Infofinanciar > Info > Abonații casnici acuză contoarele inteligente că le ”umflă” consumul! Facturile energiei electrice au crescut considerabil.
Info

Abonații casnici acuză contoarele inteligente că le ”umflă” consumul! Facturile energiei electrice au crescut considerabil.

observatornews.ro
FOTO:observatornews.ro

Statele blocului comunitar au fost obligate de Uniunea Europeană să treacă la montarea contoarelor inteligente, însă, tot mai mulți români se plâng de eficiența acestor dispozitive inteligente pe motiv că acestea nu afișează consumul real. Au fost semnalate cazuri în care consumatorii au plătit de două ori mai mult decât valoarea reală.

Specialiștii din sector susțin că dispozitivele inteligente de contorizare a energiei electrice calculează și micii consumatori pe care contoarele clasice nu îi înregistra, însă, cauza principală a surplusului de consum înregistrat o reprezintă fluctuațiile de tensiune, care sunt înregistrate de contoarele inteligente ca și consum.

Potrivit directivelor europene statele din UE consumatorii casnici sunt obligați să monteze contoarele inteligente pe motiv că acestea i-ar determina să reducă cantitățile de energie consumată. În plus, aceste dispozitive pot facilita implementarea tarifelor diferențiate pe intervale orare, cu același scop de a convinge populația să nu mai consume la ore de vârf.

Contoarele inteligente sunt prea ”inteligente”

Montarea contoarelor inteligente a început în urmă cu doi ani, motivul invocat ar fi faptul că nu mai este necesar citirea contoarelor sau transmiterea indexului către furnizor. Dar, tot mai mulți români utilizatori reclamă faptul că facturile energiei electrice au crescut considerabil deși consumul a rămas același.

„Contorul de tip nou înregistrează un consum aproape dublu de energie, la toți pe care îi știu. Din păcate, nu se rezolvă nimic dacă reclami la furnizor, eu am încercat de vreo patru ori, inclusiv am citit contorul două săptămâni la rând, dimineața și seara, la aceeași oră. Aveam într-o noapte 2 kW, într-o noapte 6 kW. Am arătat rezultatul furnizorului de energie și mi s-a răspuns că nu au cum să mă ajute, pentru că se înregistrează fluxurile de tensiune din rețea. Nu am înțeles de ce trebuie să le plătesc eu, dar, la final, nu te ajută nimeni”, a declarat un consumator casnic pentru revista Național.

Aceeași problemă a fost reclamată și de un alt utilizator casnic care a demonstrat faptul că dispozitivul inteligent a înregistrat în cursul unei nopți 1 Kw, iar în două nopți, trei kilowați, fără nicio explicație logică. Reclamațiile nu se opresc aici, un al treilea consumator s-a plâns de faptul că după instalarea contorului inteligent, consumul înregistrat a sărit de la 400 kw/lună la 1100, în condițiile în care verificările tehnice nu au constatat nicio defecțiune, potrivit romaniatv.net.

De ce crește consumul de energie electrică

Spre deosebire de contorul mecanic cu clasă de precizie 2, afirmă specialiștii din sector, dispozitivul inteligent ar înregistra orice consum de la ledurile electrocasnicelor, fie că vorbim de televizoare, routere, prize, întrerupătoare, dar și de la încărcătoarelor lăsate în priză. Toți acești consumatori contribuie la creșterea consumului, de exemplu un singur led ”mănâncă” 1,5 kw pe lună. Sensibilitatea contoarelor inteligente este comparată cu cea a detectoarelor de gaz, pe care autoritățile le-au impus în locuințele locuințelor care se declanșează la simpla utilizarea a unui spray.

Din păcate pentru consumatori, singurii care beneficiază de montarea acestor dispozitive inteligente de contorizare sunt furnizorii care își îngroașă profiturile.

„Contorul de tip nou înregistrează un consum aproape dublu de energie, la toți pe care îi știu. Din păcate, nu se rezolvă nimic dacă reclami la furnizor, eu am încercat de vreo patru ori, inclusiv am citit contorul două săptămâni la rând, dimineața și seara, la aceeași oră. Aveam într-o noapte 2 kW, într-o noapte 6 kW. Am arătat rezultatul furnizorului de energie și mi s-a răspuns că nu au cum să mă ajute, pentru că se înregistrează fluxurile de tensiune din rețea. Nu am înțeles de ce trebuie să le plătesc eu, dar, la final, nu te ajută nimeni” a declarat Dorina Buia, consumator casnic.