Infofinanciar > Info > Furnizorii de energie „umflă” facturile! Care este metoda care ne face să plătim prețuri uriașe
Info

Furnizorii de energie „umflă” facturile! Care este metoda care ne face să plătim prețuri uriașe

facturi la energie electrica romanialibera.ro
FOTO:romanialibera.ro

În ultima perioadă tot mai mulți oameni se confruntă cu facturi exorbitante la curent, asta în condițiile în care suntem abia în luna septembrie. Furnizorii de energie în goana lor după energie fac rabat de normele  de etică și deontologie în afaceri și apelează la tot felul de tertipuri pentru a-l face pe client să scoată mai mult din buzunar.

Românul a fost întodeauna inventiv, prin urmare și furnizorii de energie fac parte din această categorie, pentru a fenta legislația aceștia fie emit două facturi deodată pentru a nu te mai încadra în limita plafonului, fie efectuează o recalculare pe doi ani, desi pe mai mult de trei luni nu se pot face reevaluari. Pentru lunile iulie și august facturile au fost umflate cu pâna de 3-4 ori mai mult decât ar fi fost normal, fie compana de energie a ”omis să trimită” o factură, fie recalculează cu ani în urmă.

Potriviti specialiștilor consumul este raportat la cel de anul trecut pentru aceeași perioadă, și dacă acesta a depășit 30o de kw, automat este calculat la prețul din piața liberă. În aceste condiții așa cum este normal utilizatorii s-au îndreptat spre companiile de energie electrică pentru a cere explicații, evident că majoritatea românilor nu aveau de unde să știe cum se raportează companiile nergetice la calcularea consumului mediu lunar.

Furnizorii de energie apelează la tehnici ilegale pentru a umfla facturile

Dumitru Chisăliță expert în energie, a făcut cîteva precizări pentru a mai clarificat un pic situația:

”Legea a apărut abia în aprilie, deci e clar că n-au fost informaţii anul trecut. Având în vedere că sunt foarte mulţi furnizori care au trimis cu întârziere facturile, practic acesta este momentul în care oamenii îşi dau seama de situaţie de fapt. În situaţia în care un consumator care anul trecut avea 300 kwh media pe lună, indiferent de ce consum are anul acesta el va plăti preţul pieţei, asta înseamnă că dacă prin absurd avea doar 2 kwh tot preţul pieţii l-ar plăti, indiferent de economia pe care a făcut-o. Asta este prevederea legală şi din păcate oamenii se vor confruntă cu această situaţie, mulţi se vor mira văzând că au tras puternic să facă economii şi cu toate astea vor plăti un preţ mare”.

Avocatul D. Cuculis ne oferă câteva sfaturi pe care să le luăm în considerare atunci când ne confruntăm cu asemenea situații neplăcute.

” Notificam in scris furnizorul de energie si contestam intinderea valorii facturii;
– Solicitam furnizorului de energie sa puna la dispozitie metrologia contorului si verificam cu indexul vechi daca nu cumva apare o discrepanta;
– Daca nu primim raspuns favorabil in maxim 15 zile, trimitem plangerea la ANRE la departamentul de protectie a consumatorului sau direct la ANPC;
– In pararel deschidem o actiune in instanta pentru anularea facturilor;”, a precizat acesta pe pagina lui de Facebook.

Iată și răspunsul unui ministru, Virgil Popescu este de părere că:

”Pentru persoanele fizice acasă, aici trebuie să venim în sprijinul loc, schimbarea electrocasnicelor cu electrocasnice eficiente care au clasa A+ A++, care să fie cu A în faţă. Şi acolo oamenii trebuie ajutaţi că nu e uşor să schimbi, trebuie să ai banii să schimbi. Eforturile de economisire sunt doar parţial văzute în factură. Ne gândim la o modalitate de a bonifica pe cei care doresc să facă acest lucru. Și vrem să venim nu numai cu trebuie să plătească mai mult dacă consuma mai mult, şi dacă cumva economisesc să câştige ceva. Şi ne gândim să îmbinăm aceste 2 lucruri.”

Conform Asociației Energia Inteligentă, anul trecut aproape 47% dintre consumatorii casnici au înregistrat un consum de 54kwh, în timp ce o tremie a avut un consum mediu de 155kwh iar 11% au consumat în medie 292 kwh. După ce ați calculat care este consumul mediu pe anul trecut trebuie să luați în considerare faptul că acei consumatori care au înregistrat sun 100kwh vor plăti cel mult 68 de bani kwh, consumatorii de sub 200 kwh vor plăti 80 de bani kwh dar doar pentru 255 din cei consumați, în timp ce ultima categorie utilizatorii care au înregistrat un consum de peste 300kwh vor plăti conform contractului.

În acest sens și Marcel Ciolacu a ținut să facă anumite precizări în legătură cu plafonarea prețului la energie:

„Cred că mesajul a fost foarte clar şi din partea mea şi a colegilor de coaliţie. În acest moment avem o legislaţie care impune la consumatorii casnici 0,68 cu 0,8 cu anumite plafoane cum este normal. A venit o ordonanţa mai detaliată care este acum în vigoare şi a venit UE, acum 48 de ore, cred, care a spus ce spunea şi PSD prin toţi membri săi, dar mai ales prin mine, şi anume faptul că preţul la energie trebuie plafonat, reglementat şi creat un fond de solidaritate. Mă bucur că am avut dreptate şi lucrurile merg în direcţia corectă. Vom avea energie electrică fără nicio problemă în România” scrie romaniatv.net.