Infofinanciar > Info > Canicula ne costă scump. Cu cât saltă factura aerul condiționat
Info

Canicula ne costă scump. Cu cât saltă factura aerul condiționat

Aer conditionat Sursa foto Cielo WiGle
Sursa foto: Arhiva companiei

România este luată cu asalt de caniculă – codul roșu s-a extins deja în toată țara, iar temperaturile au depășit 35 de grade Celsius în numeroase regiuni. În aceste condiții, tot mai mulți români folosesc tot mai multe ore aerul condiționat. Efectul maximelor termice se vede însă în valoarea facturii la energie electrică.

Potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă, consumul mediu de energie electrică într-un apartament cu două camere din București ajunge până la 100 KWh. Asta dacă locatarii respectivului apartament nu folosesc un aerul condiționat.

Conform sursei citate, în aceste condiții, factura lunară la curent pentru respectivul apartament este circa 66,47 lei cu TVA inclus. Valoarea este scăzută datorită prețului plafonat diferit pentru un consum lunar sub 100 kWh/lună. Pentru acest prag, tariful este de 0,68 lei/kWh.

Cât ne costă aerul condiționat vara

Dacă se introduce în calcul și aerul condiționat lucrurile se schimbă însă. Pentru un apartament de două camere, un sistem de 18.000 BTU/h (5.274 W) poate să asigure necesarul de frig. Acesta are un consum de aproximativ 1,55 kWh pentru a răci aerul de la 30-32 C la 25-27 C, cât recomandă specialiștii.

Conform statisticii, într-o lună de vară cu temperaturi normale în București aerul condiționat funcționează în medie aproape 4 ore pe zi. Rezultă o medie de aproximativ. 100 de ore pe lună. La această valoare, consumul total de curent este de aproape 185 kWh/lună.

Funcționarea aerului condiționat generează o creștere a consumului cu 87 kWh/lună. Respectiv cu 47% mai mult decât dacă nu ar fi fost utilizat. Creșterea duce însă la trecerea într-un alt sistem de tarifare, de 0.8 lei/kWh. Și asta deoarece consumul saltă între 100 – 255 kWh/lună.

Astfel, factura lunară crește și ea cu 123%, la 148 lei cu TVA inclus. Adică cu aproape 81 lei/lună din cauza temperaturilor de vară care impun utilizarea sistemului de aer condiționat și a prețurilor plafonate diferențiat pentru energia electrică.

Factura pe timp de caniculă

Dacă temperaturile aerului depășesc 35 de grade Celsius, așa cum s-a întâmplat deja, calculele se schimbă din nou. Și asta deoare necesarul de frig pentru a asigura o temperatură a aerului de 25 C în apartament crește și el. Adică este nevoie ca aerul condiționat să funcționeze mai multe ore.

Astfel, dacă funcționează în medie 6,5 ore pe zi, rezultă 195 de ore pe lună. Timpul mai lung înseamnă aproximativ 272 kWh/lună. Aceasta înseamnă peste 65% mai mult decât în lipsa aerului condiționat.

Creșterea consumului implică, iar, trecerea într-un alt sistem de tarifare, de 1,3 lei kWh/lună. Acesta corespunde pentru un consum între 255 – 300 kWh/lună. Ca urmare factura lunară se majorează cu 425%, la 349 lei cu TVA inclus. Cu aproape 280 lei mai mult decât în situația inițială.

Dacă nu am fi avut prețuri plafonate și diferențiate la energie electrică temperaturile extreme din această lună ar fi dublat facturile românilor la energie electrică. Dar prețurile plafonate și differentiate le cresc cu până la patru ori, conform economedia.