Infofinanciar > Info > A venit nota de plată pentru 2022! România are datorii de peste 600 de miliarde de lei
Info

A venit nota de plată pentru 2022! România are datorii de peste 600 de miliarde de lei

datoria publică a României în 2022;
FOTO: panorama.ro

Ministerul Finanțelor Publice a publicat astăzi un document care dă fiori tuturor românilor. La finalul anului trecut, datoria publică a României a fost de 667 de miliarde de lei.  Altfel spus, gradul de îndatorare a țării noastre acoperă 47,3% din PIB mai puțin cu 1,7% față de finalul lui 2021.

Din cele 667 de miliarde de lei, (echivalentul a 133 de miliarde de euro) 630 de miliarde reprezintă datoria României asumată pe termen mediu și lung, în timp ce restul de 40 de miliarde reprezintă datoria pe termen scurt.

Datoria României la finalul anului 2022

Mediafax precizează că scăderea s-a produs ca urmare a creșterii PIB-ului, nicidecum ca urmare a scăderii datoriei, așa cum indică cifrele absolute. În același timp, sursa amintită mai precizează că avansul mare al PIB-ului nominal, (care reprezintă un etalon în stabilirea datoriei publice) s-a datorat inflației mari.

Pe scurt, inflația a majorat prețurile care la rândul lor au generat în bugetul de stat mai mulți bani. Cea mai mare pondere a datoriei guvernamentale aparține administrației publice centrale se mai arată în raportul publicat de Ministerul Finanțelor Publice. De exemplu, suma totală pe care o datorează administrația publică locală este de 19 miliarde de lei, în timp ce administrația publică centrala a acumulat datorii de peste 648 miliarde de lei.

Satul român este dator cu 306 miliarde de lei dacă luăm în calcul moneda în care au fost contractate împrumuturile. De asemenea, și unitățile bancar financiare din România au cea mai mare expunere pe împrumuturi publice din Uniunea Europeană. Datoria în euro reprezintă echivalentul a 303 miliarde de lei, în vreme ce datoria publică în dolari a României este echivalentul a 56 miliarde de lei.

Datoria guvernamentală s-a calculat în funcție de PIB-urile trimestriale

”Indicatorul datorie guvernamentală calculat în conformitate cu metodologia Uniunii Europene, pe baza datelor preliminate, exprimat ca procent în PIB, se situează la nivelul de 47,2% din PIB, la sfârşitul lunii decembrie 2022.

Conform metodologiei Uniunii Europene ponderea datoriei guvernamentale în PIB s-a calculat luând în considerare suma PIB-urilor trimestriale realizate în ultimele 4 trimestre (trim. I 2022 – trim IV 2022) comunicate de către INS”, potrivit news.ro.

Sursa amintită precizează că la finalul anului 2022, datoria guvernamentală brută, raportată la metodologia UE, include și  sumele disponibilizate pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență la care se adaugă și datoria contractată pentru finanțarea deficitului bugetar aferent anului 2022.

Utilizarea componentei de împrumut din cadrul PNRR vine la pachet cu impact pozitiv asupra cheltuielilor cu dobânda ce încorporează costul la care contractează împrumuturi Comisia Europeană în acest scop și implicit asupra deficitului bugetar din anii următori.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.