Infofinanciar > Info > Economia României a făcut un salt de 4,8% în 2022. Ce industrii au săltat PIB-ul țării
Info

Economia României a făcut un salt de 4,8% în 2022. Ce industrii au săltat PIB-ul țării

PIB - sursa foto - economedia.ro
Credit imagine: economedia.ro

În 2022, Produsul Intern Brut al României a crescut în mod real cu 4,8% față de anul 2021, conform datelor provizorii ale Institutului Național de Statistică (INS).

„Produsul Intern Brut în trimestrul IV 2022 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1% comparativ cu trimestrul III 2022; Faţă de acelaşi trimestru din anul 2021, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 4,6% pe seria brută şi de 4,9% pe seria ajustată sezonier; Atât seria brută, cât şi cea ajustată sezonier, a Produsului Intern Brut trimestrial au fost recalculate ca urmare a revizuirii datelor trimestriale pentru anul 2021, în vederea reconcilierii cu datele anuale semidefinitive, publicate în comunicatul de presa nr. 324 din 21 decembrie 2022, precum şi ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrele I-IV 2022, fiind rectificate faţă de varianta publicată în comunicatul de presă nr. 38 din 14 februarie 2023”, reiese din datele INS publicate miercuri, 08.03.2023.

Industriile în creștere

Aproape toate sectoarele economice au contribuit într-o anumită măsură la creșterea economică înregistrată de Institutul Național de Statistică. Totuși, unele dintre ele s-au remarcat. Principalele industrii care au contribuit la avansul semnificativ al Produsului Intern Brut sunt cea a comerțului (cu ridicata și amănuntul) și cea a reparării de motociclete și autovehicule. În afara lor, se remarcă industria hoteluri și restaurantelor, care a crescut cu 1,2% față de anul precedent; mai mult, ea constituie 18,6% din PIB, iar volumul său de activitate a crescut cu 6,6%.

Activitățile de servicii tehnice și suport au contribuit cu 0,9% mai mult decât în anul precedent. În plus, ele reprezintă 7% din formarea Produsului Intern Brut și activitatea lor s-a majorat cu 13,2%. Informațiile și comunicațiile (+1,3% comparativ cu 2021) constituie 6,6% din PIB-ul format în 2022 și s-au bucurat de o creștere a activității cu 20,1%.

Piața imobiliară a avut și ea un spor, construcțiile și tranzacțiile imobiliare crescând +0,7% față de anul dinainte. Cea dintâi a reprezentat 6,3% din formarea PIB, iar cea de-a doua, 7,4%. Ele au avut creșteri ale activității de 11,2%, respectiv 8,8%, raportează INS, citat de news.ro.

Dacă sectoarele terțiare au avut un aport la creșterea PIB-ului, agricultura și industria au adus contribuții negative la modificarea Produsului Intern Brut. Activtatea lor a scăzut cu 11,6%, respectiv 2,3%.

Cum s-a utilizat PIB-ul?

Majorarea s-a datorat în primul rând cheltuielii care avea gospodăriile populației drept consumatori finali. Aici, volumul a crescut cu 5,5%, iar contribuția pozitivă adusă PIB-ului a fost de 3,4%. Formarea brută de capital fix a crescut cu 9,2% din punctul de vedere al volumului, contribuind cu 2,2 procente.

În plus, variația stocurilor a avut un aport de +0,4% la Produsul Intern Brut.

Singurul sector care a dus la o scădere a PIB-ului este cel al exportului net. Acest lucru este motivat de faptul că importurile au crescut cu 9,2% în 2022, iar exporturile și-au luat un avânt de numai 8,6%.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.