Infofinanciar > Lumea la zi > A scăpat Putin de un atentat cu bombă? O suspiciune rezonabilă
Lumea la zi

A scăpat Putin de un atentat cu bombă? O suspiciune rezonabilă

Vladimir Putin Sursa foto Libertatea
FOTO:libertatea.ro

Presa americană compară planul generalului Maslov cu ”Operațiunea Walkiria”, în care un grup de ofițeri germani au pus la cale un atentat pentru a-l elimina pe liderul nazist Adolf Hitler.

Sunt toate șansele ca liderul rus Vladimir Putin să fi fost luat în vizorul (șoimilor) pe 24 decembrie, după ce acesta a revenit de la Minsk, moment la care a avertizat asupra unei posibile situații în escaladare, deși n-au apărut prea multe informații în acest sens, anularea bruscă a vizitei programată la fabrica de tancuri din Nizhny Tagil ar confirmat ipoteza lansată de jurnaliștii americani.

Tentativă de asasinat sau speculații fără fond

Generalul Alexei Maslov în vârstă de 69 de ani, fost comandant al forțelor terestre din Rusia în perioada 2004-2008, care lucra ca reprezentant de vânzări internaționale la fabrica de armament Uralvagonzavod, a decedat în condiții suspecte, este vorba de o coincidență sau de o reluare a scenariului de eliminare a lui Hitler de către cadrele comandamentului militar?

Tentativa de asasinat, pusă la care în iulie 1944 de un grup de ofițeri de rang înalt din Wehrmacht ( n.r. armata regulată a Germaniei naziste), printre care și colonelul Claus von Stauffenberg, a eșuat la mustață. Stauffenberg a poziționat o geantă capcană în apropierea liderului nazist, într-o sală de forță, însă piciorul unei mese de stejar masiv a atenuat explozia.

Planul operațional Walkiria ar fi devenit operațional doar dacă Hitler ar fi fost eliminat, urmând ca la conducerea celui de-al Treilea Reich să urce armata de rezervă a statului.

Potrivit lui Mark Hertling, general în retragere și fost comandant al Armatei Statelor Unite în Europa, Maslov ar fi fost un ”ofițer serios, care a încercat să profesionalizeze armata rusă. Din nefericire, a slujit la startul abordărilor radicale ale lui Putin. Perioada în care a fost la comandă a coincis cu perioada în care liderul de la Kremlin a început să se simtă tot mai încurajat”, potrivit adevarul.ro.

Lui Putin i s-a pus gând rău

”Pe plan intern, Maslov probabil că ar fi avut în continuare un contingent puternic de subordonați militari loiali, mulți dintre ei fiind superiori în rang și la comanda unor formațiuni de trupe sau ofițeri de stat major. În calitate de reprezentant militar al Rusiei la NATO, el ar fi avut contacte în Occident pe care le-ar fi întreținut, inclusiv, posibil, diverse servicii de informații străine care ar fi putut sugera ca el să-l dea jos pe Putin și, în schimb, să fie recunoscut imediat ca noul lider de facto al Rusiei”, se arată în analiză efectuată de jurnaliștii americani.

Vulnerabilitatea lui Vladimir Putin este accentuată de nemulțumirile tot mai accentuate ale cercurilor socio-politice de la Moscova. Analiștii Institutului pentru Război, ISW au precizat că Igor Girkin fost ministru al apărării în ”Republica Populară Donețk” ” ar susține îndepărtarea din funcție a președintelui rus Vladimir Putin, cea mai directă dezaprobare a lui Putin de până acum”.

”Este posibil ca Putin și acoliții săi din FSB să fie conștienți de prezența ”Walkiriilor” care dau târcoale simbolic în jurul Kremlinului. Este probabil motivul pentru care Maslov a murit brusc. Dar și motivul pentru care Girkin și Prigojin ar trebui să pășească cu grijă pe viitor, ca nu cumva să îi urmeze liderii autoritariști paranoici nu sunt buni pentru sănătate. În cele din urmă, supraviețuirea lui Putin s-ar putea reduce la o „ciocnire continuă a personalităților”, au scris jurnaliștii Jonathan Sweet și Mark Toth pentru publicația ”The Hill”.