Infofinanciar > Lumea la zi > A acționat Vladimir Putin greșit? Televiziunea de stat a Rusiei recunoaște că planul de război a „eșuat complet”
Lumea la zi

A acționat Vladimir Putin greșit? Televiziunea de stat a Rusiei recunoaște că planul de război a „eșuat complet”

Vladimir Putin
Sursa foto: Stirile ProTV

Un invitat la televiziunea de stat rusă a susținut că efortul Kremlinului în Ucraina a „eșuat complet” și că nu a existat niciun plan de rezervă pe care să se bazeze. Anton Gerashchenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, a postat vineri pe Twitter un clip video legat de acest subiect. Videoclipul a avut peste 60.000 de vizualizări doar vineri dimineața imediat după postare.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022, în cadrul unei „operațiuni militare speciale”. Operațiunea a evoluat rapid în război, iar după aproape un an, luptele continuă. 

Luptele dintre Ucraina și Rusia vor fi și mai aprige din primăvară?

Diferite locuri din jurul Ucrainei s-au confruntat pe frontul de luptă, iar atenția s-a îndreptat către regiunea Bakhmut, în timp ce Grupul Wagner, o organizație paramilitară rusă, încearcă să cucerească orașul. Între timp, avansarea de ambele părți a stagnat în timpul lunilor de iarnă, dar experții se așteaptă ca luptele să se reia odată cu apropierea primăverii.

În cadrul unei emisiuni de discuții la televiziunea de stat rusă, analistul politic Viktor Olevici a declarat că încercarea Rusiei de a prelua rapid controlul asupra Ucrainei nu a avut succes.

„Dacă serviciile noastre de informații sunt atât de eficiente, atunci de ce planul operațiunii militare speciale a eșuat complet? Și nu a existat deloc un plan B. Acest lucru indică faptul că serviciile noastre de informații sunt eficiente sau foarte ineficiente?”, a declarat acesta în cadrul emisiunii, conform newsweek.com.

A eșuat planul lui Vladimir Putin?

Olevici și-a exprimat anterior îngrijorarea cu privire la abordarea Rusiei față de război. În decembrie, el a participat la un panel televizat și a spus că Rusia nu poate opri atacurile ucrainene. Alți membri ai panelului nu au fost de acord cu el, însă Olevich a rămas ferm pe poziția sa.

Aproximativ o lună mai târziu, el a apărut din nou la televiziunea de stat rusă și a spus că Moscova nu a făcut niciun progres notabil în război. În cea mai recentă înregistrare video, gazda televiziunii încearcă să îl întrerupă pe Olevici, care își continuă declarațiile.

„Mă întreb ce vom auzi în continuare?”. Gerashchenko a scris pe Twitter împreună cu videoclipul.

Adepții lui Gerashchenko au reacționat la videoclip, mulți dintre ei spunând că se așteptau ca Kremlinul să îl vizeze pe Olevici pentru declarațiile sale polarizante despre Rusia.

Ce se va întâmpla pe front?

Pe măsură ce războiul se apropie de împlinirea unui an, experții militari își exprimă predicțiile cu privire la următoarele acțiuni ale Rusiei și Ucrainei. Forțele ucrainene au fost întărite cu diverse arme și echipamente de la aliații occidentali, luna trecută soldații antrenându-se cu sisteme de rachete Patriot din Statele Unite. 

De asemenea, mai multe națiuni aliate au fost de acord să trimită echipamente mai grele Ucrainei pentru a o ajuta în luptele sale, cum ar fi tancuri Abrams din SUA și tancuri Leopard din Germania.

Rusia a evocat o mobilizare militară parțială în septembrie anul trecut pentru a adăuga până la 300.000 de membri la trupele sale. Între timp, unii experți se așteaptă ca Rusia să-și continue ofensiva în Bakhmut, lansând în același timp o ofensivă în nord pentru a încerca să recâștige controlul asupra Harkovului, pe măsură ce iarna se apropie de sfârșit.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.