Infofinanciar > Info > Varza, la prețuri exorbitante în piețe. Cât au ajuns să coste alimentele de la tarabe
Info

Varza, la prețuri exorbitante în piețe. Cât au ajuns să coste alimentele de la tarabe

Varza, la prețuri exorbitante în piețe. Cât au ajuns să coste alimentele de la tarabe
sursa foto ziarul lumina

Sezonul cald a venit, iar tarabele din piețe sunt pline de fructe și legume proaspete, gata de a fi preparate sau mâncate în stare crudă. Pofticioșii sau pasionații de gătit aleg să viziteze piețele pentru a cumpăra alimente proaspete și naturale, crescute de comercianți în grădini. Însă, aceste lucruri pozitive vin cu un cost. Dacă până acum, cu 100 de lei, un român reușea să cumpere legumele și fructele de care are nevoie pentru mai multe zile, în acest an, situația este diferită.

Prețurile de la tarabe au explodat în comparație cu anii precedenți în care puteai găsi legume și fructe la prețuri accesibile pentru mulți români. Oamenii sunt șocați de noile tarife regăsite în piață. Astfel, anul acesta, persoanele care doresc să achiziționeze alimente proaspete din piață vor trebui să mărească bugetul săptămânal de cumpărături, pentru a putea lua lucrurile de care au nevoie.

Varza, mai scumpă ca niciodată

O sesiune de cumpărături pentru alimente , realizată în piață, a ajuns să realizeze o adevărată gaură în bugetul lunar, având la nivel de cauză prețurile mari la legume și fructe regăsite la tarabe. Odată cu începerea sezonului cald, oamenii aleg să consume mai multe fructe și legume, pentru a obține astfel vitaminele și nutrienții de care au nevoie. Dar, în acest an, acest tip de consum poate fi unul costisitor, având în vedere prețurile extrem de mari regăsite pe piață. O mare surpriză a românilor din acest an a fost prețul regăsit în cazul unor anumite legume. Varza a atins în acest an un prag record, prețul fiind majorat extrem de mult față de anii precedenți.

Cei care doreau să cumpere varză au fost extrem de uimiți de prețurile din piețe. Un kilogram de varză a ajuns să coste extrem de mult în piețele românești. Tot mai multe alimente ajung să coste extrem de mult, lucru care are la nivel de cauză impactul inflației la nivelul acestui sector. Aceeași situație este prezentă și în cazul magazinelor, unde legumele și fructele se vând la prețuri ridicate. Varza are acum un preț dublu sau chiar mai mare în cadrul piețelor și magazinelor din România, având la nivel de comparație tarifele din anul 2022.

Producătorii acestei piețe au semnalat faptul că majorarea extrem de mare a prețurilor la legume este dată de majorarea costurilor necesare producției, dar și a inflației record. Anul trecut, oamenii putea cumpăra un kilogram de varză la prețul de 2 sau 3 lei. La momentul actual, această legumă se găsește la tarabe cu prețul de aproximativ 6,90 lei. Această scumpire și diferență foarte mare de preț față de anii trecuți duce la descurajarea oamenilor de a mai cumpăra acest aliment. Oamenii au o reținere la nivelul achiziției deoarece sunt conștienți de majorarea de peste 50% a prețului.

Scumpiri în lanț

Aceste majorări de preț extrem de mari nu se aplică doar la varză. Urzicile, un aliment care permite prepararea unor mâncăruri tradiționale românești, au ajuns extrem de scumpe în piețe. Un kilogram de urzică, pe care oamenii îl puteau achiziționa în 2022 la prețul de 7 lei, a ajuns acum la un prag extrem de 40 de lei. De asemenea, cele mai consumate legume de sezon, roșiile costă peste 30 de lei la nivel de un kilogram.

Conform unui fermier din Buzău, prețul roșilor a crescut din cauza costurilor mari la energie, necesară pentru producția de legume. „Noi preconizăm un preț de 33 de lei pe kilogram, nu mai mult, pentru că trebuie să avem și clienți. Noi având o roșie cu gust, sănătoasă, nu avem concurență cu ce vine din supermarketuri. E diferență foarte mare. Investițiile au fost foarte mari în general cu energia termică, cu încălzirea, cu cocsul spre exemplu. Prețurile, au fost mai mult decât duble anul acesta. Energia electrică s-a scumpit la fel de mult”, a declarat fermierul Mircea Tatu, conform Romania TV .