Infofinanciar > Info > Prețule, te plafonezi? Depinde. Marius Budăi : „(…)nu trebuie să permitem nicidecum majorări de preţuri care să nu fie justificabile…”
Info

Prețule, te plafonezi? Depinde. Marius Budăi : „(…)nu trebuie să permitem nicidecum majorări de preţuri care să nu fie justificabile…”

Marius Budai - sursa foto - realitatea.net
Sursa foto - realitatea.net

Criza economică este resimțită în întreaga lume, iar România nu face excepție de la acest lucru. Pentru că prețurile de producție au crescut, același lucru se întâmplă și cu cele de pe rafturi. Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă faptul că sunt deja în discuție mai multe scenarii în ceea ce privește o posibilă plafonare a prețurilor la alimente. Tot acesta spune că este hotărât să lupte cu diversele specule pe tema acestui subiect.

Declarațiile lui Marius Budăi

Tot el spune că autoritățile din România nu își doresc să încalce nici regulile de funcționare ale pieței libere, dar nici normele din Europa, conform News.ro. Mai precis, ministrul spune: „Discuția este pe o bază reală, sunt mai multe scenarii aici, sunt lucruri care sunt în concordanță cu tot ceea ce înseamnă Consiliul Concurenței și normele europene. Nu o să facem nimic să încălcăm normele europene și mai ales să încălcăm ceea ce înseamnă piața, până la urmă, dar piața în condiții normale.”.

Ministrul vine cu următoarea clarificare : „Până la urmă, este vorba despre ceea ce discutam, despre speculă, pentru că în situaţii de criză nu trebuie să permitem nicidecum majorări de preţuri care să nu fie justificabile din punct de vedere al costurilor de producţie, al costurilor cu transporturile sau cu resursa umană.”.

În seara de luni, Marius Budăi a fost întrebat despre o posibilă lege prin care să plafoneze prețurile, mai ales la alimentele de bază. Acesta a spus că se vorbește despre anumite „scenarii”, menționând faptul că obiectivul unui act normativ de acest gen este să combată specula.

Oamenii care să profite în urma unor majorări de preț se vor găsi întotdeauna, iar Marius Budăi a declarat pentru Antena 3 următoarele: „ (…)Şi nu vrem să lăsăm pe nimeni să profite, aşa cum s-a întâmplat, dacă vă aduceţi aminte, cu preţurile la combustibili la un moment dat şi să îngreuneze viaţa de zi cu zi a cetăţenilor români.”.

Situația din țările din jurul României

În alte țări deja prețurile au fost plafonate. La începutul anului, mai precis pe data de 12 ianaurie, guvernul condus de Viktor Orbán a făcut următorul anunț: va reglementa prețurile pentru șase alimente de bază: ulei de floarea soarelui, piept de pui, lapte de vacă cu un 2,8% grăsime, pulpe de porc, făină din grâu și zahăr. În urma acestui lucru, un singur om o să poată să cumpere din magazinele Lidl din Ungaria următoarele cantități maxime: 10 kg de făină, 10 kg de zahăr, 12 litri de lapte UHT și 10 litri de ulei de floarea soarelui.

De asemenea, tot o țară din vecinătatea României care a adoptat deja această măsură este Serbia, plafonând prețurile la ulei, zahăr și pâine.