Infofinanciar > Info > Prețurile la zahăr și ulei au scăzut în luna aprilie! Restul alimentelor s-au scumpit însă, devenind un determinant al inflației
Info

Prețurile la zahăr și ulei au scăzut în luna aprilie! Restul alimentelor s-au scumpit însă, devenind un determinant al inflației

hotnews.ro
Sursa foto: hotnews.ro

Prețurile la alimentele de bază au fost un determinant pentru creștere inflației încă de când aceasta a început. Pentru prima data de când s-au inițiat aceste majorări de prețuri, în luna aprilie s-au înregistrat micșorări în cazul uleiului și zahărului, comparativ cu luna martie a aceluiași an. Datele publicate de la Institutul Național de Statistică (INS) au indicat faptul că prețul la ulei, care ajunsese să depășească 10 lei în anumite magazine, a scăzut cu 2,5 puncte procentuale față de luna trecută. 

Această scădere este considerabilă în condițiile în care inflația totală din luna aprilie a anului în curs față de cea din martie este de 0,75%, iar în topul scumpirilor se află produsele lactate, ale căror prețuri s-au majorat cu 2,1% sau cartofii, elementul de bază din alimentație care a devenit în fiecare lună cu 2,2% mai scump. 

Presiunea majorării prețurilor s-a resimțit cel mai tare în alimentație 

Zona alimentară a înregistrat o inflație lunară de 1,1%, care este mult peste inflația generală de doar 0,75%. Această dinamică lunară este importantă, și exprimă cel mai bine tendința prețurilor de consum. „Cele mai puternice pre­siuni inflaționiste au venit de la preţurile alimentelor, care au crescut cu 1,1% lună/lună în aprilie, din cauza produselor alimentare de bază mai scumpe (carne, produse de panificaţie şi lactate)“, remarcă economiştii BCR, într-o analiză a datelor Institutul Național de Statistică. 

De asemenea, zona de servicii a înregistrat și ea o creștere enormă ale prețurilor, inflația fiind de aproximativ 0,77%, ușor peste dinamica generală a prețurilor din România. „Preţurile serviciilor au crescut cu 0,77% lună/lună, din cauza produselor de igienă şi cosme­ticelor mai costi­sitoare şi a serviciilor de apă şi canalizare. Preţurile nealimentare au crescut într-o măsură mai mică (0,48%), întrucât creşterea accizelor la tutun a fost compensată de energia electrică mai ieftină“, mai spun economiştii BCR. 

Inflația anuală scade cu 3 procente 

Majorarea prețurilor de consum a stagnat la 11,2%, cu o scădere de peste 3 puncte procentuale, de la 14,5%, la cât se situa în luna martie. Scăderea a fost preconizată de ceva timp de către experți. „La 11,2%, inflaţia din aprilie a surprins în mod pozitiv, deoarece atât consensul pieţei, cât şi aşteptările noastre au fost de 11,5%. Deşi s-a datorat în principal efectului de bază şi, prin urmare, în mare măsură anticipată, scăderea inflaţiei din aprilie (de la 14,5% în martie) ar trebui să consolideze încrederea pieţei în traiectoria descendentă a inflaţiei din România“, notează economiştii de la ING. 

În plus, evoluția inflației din luna aprilie a făcut ca economiștii BCR să revizuiască prognozele de inflație din anul 2023. Astfel, ei susțin că până la finalul anului, inflația anuală se va situa la 7,5 puncte procentuale. 

„Revizuim pre­viziunile de inflaţie la 7,5% an/an pentru sfâr­şitul anului 2023 (-0,2 pp), după evoluţia din aprilie“, scriu economiştii BCR, potrivit Businessmagazin.ro. După 9 creşteri ale dobânzii de referinţă, Banca Naţională a României (BNR) a luat decizia de a face o pauză şi de a evalua impactul creşterii dobânzilor în inflaţie şi economie. Astfel, la ultimele trei şedinţe de politică monetară, dobânda de referinţă a fost menţinută la 7%. BNR vede o inflaţie de 7,1% la final de 2023, dar şi creştere economică. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.