Infofinanciar > Esential > Ce importanță are agricultura în economia Portugaliei? Producția de legume și fructe este punctul cheie în susținerea veniturilor
Esential

Ce importanță are agricultura în economia Portugaliei? Producția de legume și fructe este punctul cheie în susținerea veniturilor

vin de porto
sursa foto dreamstime

Agricultura este o parte a esenței portugheze. Cele mai multe tradiții și mari părți ale culturii se bazează pe agricultură și procesele din sectorul primar. Agricultura, agroalimentarea și băuturile sunt în mod tradițional coloana vertebrală a economiei portugheze.

Sectorul s-a reinventat în ultimii ani și a dezvoltat noi tehnici de producție, precum și noi produse. Acest sector este astăzi unul dintre cele mai inovatoare din economia portugheză și a fost premiat la nivel internațional de mai multe ori pentru adaptarea sa modernă la piețele globale.

Pe ce se bazează agricultura în Portugalia?

Producția animală la scară mică în Portugalia este larg legată de rasele locale. În ceea ce privește această problemă, Portugalia are un total de 22 de rase de animale locale înregistrate, majoritatea rase antice și o moștenire genetică de mare importanță.

Culturile cheie ale Portugaliei sunt fructele și legumele, în principal datorită climatului său ideal pentru aceste culturi. Producția portugheză acoperă consumul intern și este suficientă și pentru exportul în cantități mari. Numărul exporturilor din acest sector este în continuă creștere și a atins, în 2016, un volum de 6,3 mii milioane de euro, reprezentând 11,3 % din economia Portugaliei.

În 2016, fermierii au găzduit în medie 1,7 milioane de bovine, 2,7 milioane de porci, 2,3 milioane de oi și caprine și 0,8 milioane de cabaline.

Producția totală de carne a fost de 902 mii tone în 2020. Față de 2019, carnea de vită (98 mii tone) a crescut cu 6,2%, în timp ce carnea de porc (380 mii tone), oaie (14,6 mii tone) și capră (1, 1 mie de tone) au înregistrat reduceri de 2,1%, 12,7% și, respectiv, 7,9%, înregistrând cea mai mare scădere a consumului la rumegătoarele mici din 1986. Pandemia COVID-19 a fost principalul factor pentru aceste rezultate. Carnea de pasăre a înregistrat o creștere de 1,1% cu un total de 393 mii tone, în timp ce celelalte cărnuri (iepure, prepeliță, vânat) a fost de 15,2 mii tone.

Producția totală de ouă de găină a ajuns la 146 mii tone, din care 126 mii tone ouă pentru consum.

Producția totală de lapte a înregistrat o ușoară creștere (0,9%) față de 2019, laptele de oaie și capră scăzând cu 0,8%, respectiv 1,1%, iar laptele de vacă (1.935 milioane litri), a crescut cu 1, 1%.

Orașul Porto este situat în inima bazinului continental portughez de lactate. La 20 de minute de mers cu mașina de centrul orașului Porto putem găsi mai multe ferme de lapte și porc, precum și industrii conexe (Lactogal, cea mai mare fabrică de lactate portugheză este situată în Vila do Conde, la 25 km de Porto).

Regiunile de vinificație

Portugalia cuprinde un total de 14 regiuni viticole (arhipelagul Portugaliei continentale, Azore și Madeira) (Figura 1), care includ 31 de denumiri de origine protejate. În nord, Regiunea Demarcată Douro, cu aproape 1,5 Mhl producție totală de vin și 45.000 ha de podgorii, este cea mai veche și una dintre cele mai importante regiuni viticole ale țării. Această regiune, renumită pentru vinul său de Porto, este responsabilă pentru o pătrime din vinul produs în Portugalia (IVV, 2013), iar peisajul viticol al acesteia este, de asemenea, considerat Patrimoniu Mondial de către UNESCO din 2001. În nord-vest, cea mai maritimă zonă din Portugalia, regiunea viticolă Minho produce în mare parte vinuri albe, care se disting prin prospețimea lor tipică și aciditatea ceva mai mare. În sud, regiunea viticolă Alentejo, cu climă tipic mediteraneană, a cunoscut rate de creștere remarcabile în ultimele decenii și este în prezent regiune lider în ceea ce privește producția de vin nefortificat. În general, de la vinurile spumante din regiunea Beira-Atlântico până la vinul fortificat Madeira, multe alte regiuni din Portugalia prezintă vinuri unice rezultate din terroir-urile lor specifice. Vinurile din Portugalia sunt astfel mărci naționale valoroase, din ce în ce mai recunoscute la nivel mondial.

Clima și solurile

În general, regiunile viticole din Portugalia continentală prezintă condiții climatice asemănătoare mediteraneene, cu veri calde uscate și toamne-ierni blânde și umede. În zonele de nord/de coastă (adică Minho și Beira-Atlântico), influența atlantică este puternică, rezultând în totaluri relativ mari de precipitații (>1.000 mm). În general, temperaturile sunt mai ridicate în sud (de exemplu, Alentejo) și mai scăzute în nord (de exemplu, Minho și Trás-os-Montes). În zonele interioare, totuși, disponibilitatea scăzută a apei pe timp de vară limitează critic dezvoltarea viței de vie (Alentejo interior și Douro). Temperaturile de iarnă tind să fie mai blânde în regiunile sudice, cum ar fi în Lisabona și Algarve (temperatura medie în ianuarie 10–12 °C), deși înghețul de primăvară târzie este obișnuit în unele regiuni nordice (de exemplu, Terras do Dão), ceea ce poate duce la pagube importante în podgorii.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.