Infofinanciar > Info > 6 iunie în istorie: În urmă cu 78 de ani avea loc debarcarea din Normandia. Cei 150.000 de eroi care au cucerit Franța
Info

6 iunie în istorie: În urmă cu 78 de ani avea loc debarcarea din Normandia. Cei 150.000 de eroi care au cucerit Franța

debarcarea din Normandia
sursa foto pinterest

6 iunie în istorie. În urmă cu 78 de ani, într-o zi de marți, avea loc debarcarea din Normandia, eveniment considerat a fi cea mai complexă desfășurare de forțe din al Doilea Război Mondial. Numele oficial al operațiunii a fost „Neptune”, însă ziua a rămas în istorie drept „D-Day” sau „Z-Day”.

În urmă cu 78 de ani începea una dintre cele mai complexe operațiuni militare din istoria războaielor europene. Sfârșitul celui de-al patrulea an de război mondial avea să vină cu debarcarea a peste 150.000 de trupe aliate, majoritatea britanice și americane, în Franța, pe plaja din Normandia.

Operațiunea trebuia să aibă loc luni, 5 iunie 1944, însă din cauza vremii nefavorabile a fost amânată cu 24 de ore. Stalin punea presiune pe forțele aliate pentru a deschide frontul din vest încă din anul 1941, de când Hitler începuse campania în Rusia. Prima invazie de succes a forțelor Aliate a fost în iulie 1943, când are loc cucerirea Siciliei și ulterior invazia Italiei continentale. La scurt timp a urmat și victoria de la Stalingrad, germanii aflându-se într-o poziție de consolidare a mai multor teritorii.

Cei 177 de francezi care s-au întors pe câmpul de luptă

Invazia din Franța a fost decisă la Conferința din Quebec din august 1943. Acolo generalul american, viitor președinte al Statelor Unite ale Americii, Dwight D. Eisenhower, era ales Comandant Suprem al Forțelor Aliate, iar generalul britanic Bernard Montgomery comandat al grupului 21 al armatei, adică al tuturor forțelor militare terestre care au participat la operațiune.

Conform estimărilor istorice, puterea Aliaților era compusă din peste 150.000 de soldați, în timp ce germanii din Normandia erau de trei ori mai puțini. Numărul victimelor se situează în jurul a 20.000 de ambele părți. Din partea Statelor Unite ale Americii au participat aproximativ 57.000 de militari, alături de 59.000 de britanici, 21,400 de canadieni și 177 de francezi.

Mașina care merge pe apă, folosită în cel de-al Doilea Război Mondial

Mașina care merge pe apă, folosită în cel de-al Doilea Război Mondial

All-in în bătălia care a decis soarta Occidentului

Operațiunea a fost pregătită mai bine de 12 luni, pentru ca pe data de 6 iunie, în urmă cu 78 de ani, pe plaja din Normandia să cadă aproximativ 5.000 de tone de bombe împotriva germanilor. Principalul obiectiv al aliaților a fost de a distruge prin intermediul capabilităților aeriene bateriile germane amplasate pe plajă care doborau soldații aliați care debarcau.

Comandat german al regiunii era mareșalul Rundstedt, care îi oferise lui Hitler mai multe garanții cum că plaja nu poate fi invadată datorită superiorității flotei aeriene germane. Operațiunea a fost atât de complicată încăt aliații au lucrat alături de ingineri și producători de film pentru a născoci tot felul de diversiuni care să-i deruteze pe germanii. Tancuri gonflabile, nave special produse pentru debarcare, care puteau căra mai multe tancuri.

Tancuri create special pentru Debarcarea din Normandia, sursă foto Weapons and Warfare

Tancuri create special pentru Debarcarea din Normandia, sursă foto Weapons and Warfare

În întreaga operațiune „Overload”, forțele aliate au pierdut aproximativ 220.000 de militari, 4.100 de avioane de război și aproximativ 4.000 de tancuri. Numai în ziua debarcării din Normandia 185 de tancuri M4 Sherman fuseseră distruse.