Infofinanciar > Lumea la zi > 54% dintre unguri cred că liderii de la Bruxelles sunt corupți! Oficialii de stânga conduc clasamentul ciubucarilor
Lumea la zi

54% dintre unguri cred că liderii de la Bruxelles sunt corupți! Oficialii de stânga conduc clasamentul ciubucarilor

Viktor Orban,
Foto: capital.ro

Mai mult de jumătate dintre unguri consideră că liderii Uniunii Europene sunt corupți, dar chiar și o treime dintre alegătorii care critică Guvernul ungar sunt convinși de acest lucru, potrivit unui sondaj realizat de Institutului Nézőpont din Ungaria.

Institutul ungar a amintit că, în timp ce Parlamentul European ar reține fondurile UE pe motiv de corupție, cel mai mare scandal de corupție din istoria sa subminează credibilitatea Bruxelles-ului.

Institutului Nézőpont a mai precizat că scandalul de corupție din ce în ce mai mare de la Bruxelles a dominat agenda politică europeană în ultima lună, mai mulți europarlamentari și oficiali de stânga europeană fiind acuzați de implicare în organizații criminale și spălare de bani, precum și de vânzare a politicilor UE.

Două ocale

Ancheta poliției a evidențiat, de asemenea, standardele duble de la Bruxelles, întrucât acuzațiile de corupție au fost folosite în mod regulat de Parlamentul European pentru a exercita presiuni politice, inclusiv de către politicienii de stânga acuzați acum de corupție. În acest context, Institutul Nézőpont a investigat ce cred alegătorii unguri despre conducerea Uniunii Europene.

Sondajul a arătat că 54% dintre unguri cred că liderii Uniunii Europene sunt corupți, în timp ce doar 28% sunt convinși că nu este așa.

Cu ochii pe ei

Potrivit sondajului, o proporție mult mai mare de alegători pro-guvernamentali, 70%, au o părere negativă despre politicile Bruxelles-ului în această privință și doar 14% consideră că, în general, conducerea UE nu este coruptă.

De asemenea, jumătate (52%) dintre criticii Guvernului ungar încă nu cred că liderii de la Bruxelles sunt corupți, în timp ce cealaltă jumătate dintre alegătorii opoziției nu sunt convinși de nevinovăția lor, iar aproximativ o treime, 31%, consideră, de asemenea, că acuzația de corupție este justificată.

Sondajul telefonic al Institutului Nézőpont a fost realizat în perioada 9-11 ianuarie, pe un eşantion de o mie de persoane. Pentru toate sondajele, eșantionul este reprezentativ pentru populația în vârstă de peste 18 ani, iar eroarea de eșantionare este de 3,16%.

Viktor Orbán: ”Ne descurcăm și fără ei!”

Premierul Ungariei a acordat  o declarație în cadrul emisiunii intitulate „Jó reggelt, Magyarország!” (Bună dimineața, Ungaria!) difuzată de Radio Kossuth din Budapesta. Referitor la Uniunea Europeană, Viktor Orbán a subliniat că rezervele financiare ale Ungariei sunt la un nivel record, astfel că „nu numai că Ungaria nu poate fi încolțită, dar ne putem descurca și fără ei”.

„Desigur, cu ei ne descurcăm mai uşor, ar fi mai simplu și am progresa mai rapid, dar a crede la Bruxelles că soarele nu ar răsări fără ei, este o neînțelegere totală, a afirmat Viktor Orbán, care a adăugat că acum Ungaria se confruntă cu acest lucru.

Era amenințărilor

Premierul ungar a mai spus că nu este exclus că ne vom aminti de anul 2022 ca fiind anul în care am intrat în era amenințărilor, dar Ungaria a răspuns activ la toate acestea.

Oficialul ungar a amintit că după pandemie a urmat războiul, după care a venit criza energetică. Iar sancțiunile eronate de la Bruxelles au provocat o inflație semnificativă, în timp ce presiunea migrației crește din nou la graniţele Ungariei. Însă Ungaria a răspuns activ la toate amenințările. „Nu ne-am blocat, nu am vrut să scăpăm, ci am construit poziții defensive”, a subliniat premierul Ungariei, adăugând că sancțiunile ar trebui să fie ridicate.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.