Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: Bruxelles colcăie de spioni. Pe unde își fac veacul agenții ruși și chinezi
Lumea la zi

POLITICO: Bruxelles colcăie de spioni. Pe unde își fac veacul agenții ruși și chinezi

POLITICO: Bruxelles colcăie de spioni. Pe unde își fac veacul agenții ruși și chinezi
Sursa foto: POLITICO

Bruxelles este considerat bârlogul spionilor, locul atâtor înțelegeri de culise, încheiate în încăperi pline de fum – în ciuda tuturor clișeelor despre coridoarele ascunse ale puterii, o mare parte din întâlnirile de afaceri se desfășoară, mai mult sau mai puțin, în aer liber.

Desigur, puteți supraveghea Berlaymont sau vă puteți plimba pe holurile Parlamentului în căutarea liderilor UE de top sau puteți discuta cu asistenții lor în barurile din Place Lux și Place de Londres. Dar pentru a-i prinde pe adevărații actori și negociatori, pe birocrații fără chip și pe diplomații subtili, este nevoie de un pic mai multă finețe.

Iată ghidul POLITICO pentru adevăratele centre de putere din Bruxelles:

Exki Schuman, cafeneaua care are urechi

Diplomații UE glumesc spunând că cea mai rapidă modalitate de a trimite mesaje spionilor ruși sau chinezi este de a sta de vorbă în filiala Exki din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă. Pereții de la Exki au urechi, spun ei.

Insinuarea că cafeneaua este ascultată, potrivit unui oficial, provine dintr-un raport al serviciilor de informații care circulă la Bruxelles. Atunci când José Casimiro Morgado, înalt oficial al serviciilor de informații ale UE, a anulat o călătorie în Taiwan după ce pregătirile sale ultrasecrete au fost aparent divulgate în avans la Beijing, unii diplomați au spus că discuțiile din acest restaurant Exki ar putea fi sursa de informare a Chinei.

Exki nu a răspuns la o solicitare a POLITICO de a comenta dacă a fost vreodată efectuată o verificare a microfoanelor.

Colțul Diavolului, locul de întâlnire a diplomaților UE

„The Devil’s Corner” este un bistro belgian care arată ca un pub englezesc chiar în inima Cartierului UE.

Situat pe Rue Stevin, în apropiere de sediul Berlaymont al Comisiei Europene, acesta oferă o varietate de beri belgiene grele și mese non-stop de la prânz până la ora 22.00. De asemenea, se află la o aruncătură de băț de Avenue de Cortenbergh, o stradă care găzduiește mai multe ambasade ale UE, inclusiv cele ale Portugaliei, Olandei, Slovaciei, României și Ciprului.

Nu este de mirare că este un loc minunat pentru a vedea oficiali și diplomați savurând o băutură (sau mai multe băuturi!). Dacă sunteți foarte norocos, s-ar putea să îl găsiți pe ambasadorul olandez pe lângă UE, Robert de Groot, sau pe purtătorul de cuvânt al reprezentanței permanente a Irlandei pe lângă UE, Alan O’Brien, ținând un pahar acolo.

La Ramo Verdee s-au încheiat înțelegeri importante

Afacerile importante se fac în acest restaurant italian elegant, dar fără pretenții. Un diplomat occidental, care a cerut să nu i se dezvăluie numele, a declarat că a reușit, în timpul prânzului la Ramo Verdee, să își convingă omologul de la masă să susțină poziția țării sale în ceea ce privește obiectivele de reducere a emisiilor. „Și nici măcar nu am avut nevoie de vin”, a subliniat diplomatul.   La mesele de aici se află numeroși oficiali europeni, printre care Claire Raulin, ambasadorul Franței la Comitetul Politic și de Securitate al UE, un organism care se ocupă de securitate și apărare. Fostul ambasador al Greciei la UE, Andreas Papastavrou, a fost un oaspete obișnuit.

TheMerode, loc de întâlnire pentru înalta societate

Cu o vechime de abia un an, clubul social TheMerode a reușit deja imposibilul: să reunească mai multe bule de Bruxelles.  În conacul din secolul al XVI-lea, este la fel de probabil să te întâlnești în spațiile de lucru cu șefe de promoție ca și cu ambasadorul australian și anturajul său care beau un pahar în salonul decorat cu artă avangardistă. În ciuda faptului că este situat chiar în afara cartierului european, TheMerode este deja un loc foarte frecventat pentru discuții în cadrul grupurilor de discuții privind politica UE și recepții ale asociațiilor comerciale. Abonamentele individuale încep de la 1 200 de euro pe an (850 de euro dacă aveți sub 35 de ani).

Intimitate la ToMeli

Dacă nu doriți să fiți văzut vorbind cu jurnaliștii, nu mergeți la To Meli.

Restaurantul grecesc din apropierea sensului giratoriu Schuman este noul loc de întâlnire pentru a vă întâlni pentru prima dată în realitate cu contactele Zoom sau pentru a vă întâlni cu birocrații Comisiei și pentru a servi produse de patiserie cu fistic – mai ales de la dispariția, în epoca pandemiei, a Caffé Vergnano, preferatul italienilor.

De altfel, acel loc, numit acum Papillon, este, de asemenea, grecesc, marcând o schimbare semnificativă de putere în scena cafelei Schuman.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.