Infofinanciar > Educație financiară > Soluții practice prin care puteți să economisiți bani! Cum puteți controla cheltuielile neprevăzute
Educație financiară

Soluții practice prin care puteți să economisiți bani! Cum puteți controla cheltuielile neprevăzute

salariu minim sursa foto economedia.ro
sursa foto economedia.ro

Contextul economic actual este unul dificil – deși economiștii susțin că inflația începe să dea înapoi, prețurile continuă să crească punând în dificultate tot mai mulți români. Deși recomandările de a fi cumpătat sunt de tristă amintire, sunt necesare în prezent și pot fi puse în practică prin câteva măsuri simple de disciplină financiară.

Prețuri mai mari la alimente, la energie, la transport, la bunuri de zi cu zi sau de folosință îndelungată – situația devine tot mai dificilă pentru majoritatea românilor, care se văd forțați să își reducă cheltuielile tot mai mult. Nu este un lucru simplu, mai ales când ai făcut deja economii, însă, cu puțin disciplină financiară și prioritizarea investițiilor, este posibil. Iată 10 recomandări practice, pe care le puteți adapta la stilul vostru de viață și prioritățile personale.

Acordați-vă un răgaz de 15 minute sau de 30 de zile

Înainte de a face o achiziție, impuneți-vă un răgaz în care să analizați dacă aveți într-adevăr nevoie de produsul pe care doriți să-l cumpărați. Dacă este vorba de achiziții achiziții spontane, acordați-vă 15 minute de pauză și gândiți-vă dacă vă este cu adevărat necesar. Dacă decizia rezistă, după cele 15 minute, cumpărați-l, nu veți regreta. În cazul achizițiilor mai mari, cum este cazul bunurilor de folosință îndelungată, extindeți „pauza” la 30 de zile pentru a vă acorda răgazul necesar și pentru a căuta cea mai bună ofertă. Dacă după acest interval nu v-ați schimbat hotărârea, veți lua cel puțin o decizie în cunoștință de cauză și veți face cea mai avantajoasă alegere din punct de vedere economic.

Faceți o estimare a cât câștigați pe oră

Dacă regula de mai sus nu funcționează sau trebuie să luați o decizie foarte rapid, o altă metodă de evaluare a necesității este prin compararea prețului cu valoarea câștigului pe care în realizați într-o oră de muncă. Practic, astfel aflați concret cât timp trebuie să munciți pentru a vă permite să achiziționați un anumit produs pe care îl doriți. Dacă rezultatul este defavorabil, amânați achiziția până când găsiți o ofertă mai accesibilă, realizați câștiguri mai mari sau, pur și simplu, renunțați.

Reparați obiectele în loc sa le înlocuiți

În trecut, atelierele de reparații erau ceva uzual, în prezent sunt pe cale de dispariție. În numeroase cazuri, apelarea la serviciile de reparații sau depanare este aproape la fel de costisitoare ca și achiziția unui produs nou, însă nu în toate situațiile. Raționamentul nu se aplică doar în cazul bunurilor de folosință îndelungată, care au prețuri mari, dar și al celor de larg consum. Cum sunt de exemplu hainele sau chiar încălțămintea. Dacă în cazul încălțărilor trebuie să achiziționați la servicii specializate realizate de profesioniști, în cazul hainelor vă puteți pune la muncă propriile abilități realizând astfel economii consistente.

Nu plecați la cumpărături fără o listă

Pe vremuri se spunea să nu te duci la piață fără să mănânci mai întâi acasă. Astăzi, recomandarea de a pleca la cumpărături cu o listă pregătită de acasă este necesară pentru că prioritățile de achiziție sunt stabilite în funcție de necesități și resursele disponibile.

Nu faceți economii la bunurile de folosință îndelungată

Frigiderele, mașinile de spălat, aspiratoarele, mixerele și alte echipamente electrocasnice pot fi foarte ieftine. Trebuie să luați însă în calcul clasa de eficiență energetică – un dispozitiv mai scump poate dura cu doi ani mai mult și consuma cu 30% mai puțină energie electrică. Pe de altă parte și lămpile cu LED-uri sunt mai scumpe, dar sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic și au o durată de viață mai lungă decât becurile clasice. Prin urmare, costul de achiziție se amortizează în scurt timp prin consumul mic de electricitate, conform informațiilor Hotnews.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.