Infofinanciar > Info > Tot mai mulți săteni optează pentru cumpărăturile online! Câți bani economisesc cei care comandă de pe Internet
Info

Tot mai mulți săteni optează pentru cumpărăturile online! Câți bani economisesc cei care comandă de pe Internet

Shopping online, Sursă foto: unsplash
Sursă foto: unsplash

Comerțul online acaparează cumpărăturile din România, atât în zonele urbane, cât și în cele rurale. Numărul de persoane de la sat care au început să-și facă cumpărăturile în mediul online a crescut semnificativ. 

Potrivit cifrelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), comenzile online ale românilor care locuiesc în mediul rural au crescut cu 22,8% în ultimele 12 luni, depășind o creștere de 10% a clienților din mediul urban. Dar, per total, ponderea cumpărătorilor online din mediul urban este încă relativ mare (71,5%), cu 13,2 puncte procentuale mai mare decât cei din mediul rural (58,3%). 

Numărul de persoane din mediul rural care comandă online a crescut 

Creșterea în zonele rurale anul trecut a fost susținută de pătrunderea pe scară largă a internetului mobil și de extinderea rețelelor fixe, precum și de dezvoltarea infrastructurii de livrare care a adus beneficiile comerțului electronic în întreaga țară. Astfel, ultimele cifre publicate de Autoritatea Națională de Comunicații (ANCOM) arată că ritmul de creștere a numărului de conexiuni la internet în mediul rural este cu 3% mai mare decât în mediul urban, cu peste 1 punct procentual.  

Așadar, rata de folosire a internetului a ajuns la 75% la nivel național (81% în mediul urban și 66% în mediul rural) în raport la 100 de gospodării. În același timp, extinderea la nivel național a rețelelor de puncte de livrare a contribuit la dezvoltarea sectorului de cumpărături online în zonele rurale din apropierea orașelor. 

Comenzile online economisesc bani 

Directorul executiv al Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO), Cristian Pelivan, a explicat că majorarea procentului de persoane din zonele rurale care au început să comande mai mult de pe internet s-a datorat calității economice pe care o oferă „shopping-ul online”. Mulți oameni au observat că economisesc bani prin a nu mai consuma timp și benzină pe drumurile până în magazine, optând să facă totul de acasă: 

 „Tot mai mulți clienți din mediul rural au comandat online în 2022 și au evitat deplasările lungi și costisitoare pentru cumpărături, care cresc odată cu aglomerația de Sărbători. În această perioadă, pentru o sesiune obișnuită de cumpărături, un client din rural câștigă în medie peste 2 ore și economisește 80 de lei comandând online, comparativ cu achiziționarea din magazinele tradiționale, potrivit calculelor noastre.  

Clienții din zonele rurale comandă din toate categoriile, de la fashion, cosmetice, electronice, articole sportive și pentru îngrijirea casei, cadouri și chiar comandă de la restaurante (21,7%). Ba chiar, procentual, sunt peste cei din mediul urban când vine vorba de haine sau accesorii vestimentare și cărți. Ne așteptăm la un record de comenzi de sărbători în zonele rurale anul acesta, iar ca oamenii să aleagă fie livrarea în fața porții, fie la un punct de livrare”, a afirmat Cristian Pelivan. 

Drumurile până la mall-uri și magazine sunt costisitoare 

Așa cum a precizat și Cristian Pelivan, pentru majoritatea persoanelor din zonele rurale, care nu dispun de magazine și mall-uri în apropierea locuințelor, drumul până la acestea consumă uneori chiar mai mulți bani decât produsul cumpărat. Conform unor calculel ARMO, pentru un client care locuiește într-o comună situată la 35 de km de cel mai apropiat oraș, o sesiune de cumpărături presupune, în medie, până la 3 ore petrecute în mașină și în magazin.  

Timpul înseamnă bani. Acesta se traduce într-un buget suplimentar de peste 115 de lei, 40 lei reprezentând costul combustibilului dus-întors iar 75 lei costul a trei ore pierdute pe drum, raportat la salariul mediu net lunar, cu un preț pe oră de 25 lei. Asta în condițiile în care, pentru un client care va face aceleași cumpărături în online, costul de transport și de timp pierdut va fi undeva la 30 de lei, calculat la 40 de minute petrecute pe site pentru a găsi produsele dorite, scrie Adevărul. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.