Info

5 pași de urmat pentru a avea o alimentație sănătoasă

Fructe, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Cu toții am auzit de zicala „suntem ceea ce mâncăm”, însă, extrem de puține eprsoane sunt cu adevărat atente la ceea ce consumă. Să ai o alimentație sănătoasă este un ideal greu de realizat în zilele noastre, mai ales când toată mâncarea este procesată și conține hormoni, antibiotice și substante chimice.

Starea de bine a organismului nostru depinde în foarte mare măsură de ceea ce consumăm în fiecare zi. Acest lucru este susținut la unison de medicii nutriționiști. Însă, ce trebuie să facem pentru a ne însuși o alimentație sănătoasă?

5 pași prin care obținem o alimentație sănătoasă

1) Cumpărăm de la piață, nu de la magazine

Bunicii noștri își procurau majoritatea hranei din piețele special amenajate din centrul orașului. Aici, majoritatea produselor vin de la producătorii locali, care nu-și cresc roadele folosind  chimicale. În privința alimentelor de la magazine, acestea trec prin mai multe procese care afectează calitatea produsului finit.

2) Consumăm fructe și legume/ renunțăm la zahăr

Printre cele mai bune produse pe care le putem consuma în viața cotidiană sunt fructele și legumele, deoarece acestea sunt bogate în vitamine (A, B6, C, E), minerale (magneziu, zinc, fosfor, acid folic) și fibre necesare organismului nostru. Potrivit medicilor nutriționiști, dacă consumăm 5 fructe pe zi, corpul nostru primește nutrienții de care are nevoie pentru a se feri de bacteriile care ne dau târcoale peste tot. De asemenea, este important să renunțăm cât mai mult la dulciuri sau la orice alte produse care au un conținut ridicat de zahăr, cum ar fi ciocolata, bomboane sau băuturi carbogazoase îndulcite

3) Citim eticheta

Produsele din comerț conțin foarte mulți coloranți și conservați care ne fac rău organismului. Unele substanțe, utilizate pentru a prelungi termenul de valabilitate al produsului, pot provoca alergii sau pot crește chiar riscul de a face cancer. De aceea, este extrem de important să citim etichetele alimentelor înainte de a le cumpăra, pentru a știi exact ceea ce consumăm.

4) Planificăm bine mesele

Toți nutriționiștii ne recomandă să avem în program 3 mese pe zi (micul dejun, prânzul și cina) pentru o alimentație sănătoasă. Însă, cea mai importantă dintre acestea este micul dejun, când treuie să consumăm alimente bogate în vitamine și proteine, prin care să ne asigurăm necesarul nutritiv pentru întreaga zi. Prânzul trebuie să fie adaptat conform orarului de la muncă, în timp ce masa de seară trebuie să fie încadrată în intervalul orar 19:00 – 21:00. Dacă vom avea un program alimentar haotic, atunci ne vom da întreg organismul peste cap.

5) Pregătim cum trebuie mâncarea

Potrivit regulii „S”, cel mai bine consumăm o mâncare care este pregătită într-un mod „Simplu, Sigur, Sănătos. Acest proces include faptul că mâncarea nu trebuie să fie prăjită sau să fie asezonată de sosuri. De aceea, este recomandat să gătim alimentele „la aburi”, folosind vase de teflon sau cuptorul electric.