Info

Cu ce te ajută o alimentație sănătoasă în viața de zi cu zi. Efectele asupra fizicului și psihicului

Alimentație săntoasă sursă foto unsplash
sursă foto unsplash

Alimentația sănătoasă înseamnă o viață sănătoasă. Așadar dacă avem grijă ca dieta noastră să conțină doar alimente sănătoase ne putem bucura zilnic de o stare de bine constantă și energie din plin.

Alimentația sănătoasă vine cu nenumărate beneficii, atât pentru corpul nostru cât și pentru psihic. Un stil de viață sănătos este un cumul de aspecte, de la sănătatea corpului fizic, la cea psihică, emoțională, spirituală, relațională și financiară. Printre cele mai “vizibile” beneficii ale unui stil de viață sănătos, se numără faptul că te simți nemaipomenit, ai mai multă energie, te poți concentra mai bine și te îmbolnăvești mai rar, sau, de ce nu, deloc.

Nu se poate spune că unul este mai important ca altul, dar desigur, fără o alimentație sănătoasă și suficiente ore de somn nu poți face nimic.

„Noi suntem ceea ce mâncăm, dar mai ales ceea ce nu mâncăm” este o zicală demonstrată, din păcate, în relația boli cronice – alimentație. Mâncăm dezorganizat și în combinații nefericite, alimentele consumate sunt sărace în nutrienți și în calorii de calitate, au adaosuri chimice, sunt modificate genetic etc. Mortalitatea din cauza afecțiunilor cronice ar putea fi micșorată cu 50% prin alimentație și cu ajutorul unui stil de viață sănătos. Putem vorbi despre dietă, dar nu într-un sens restrictiv, legat strict de alimentație. Cuvântul dietă provine din limba greacă și înseamnă nu numai alimentație, ci mai mult: stil de viață, respectiv, alimentație corectă, gândire pozitivă și combaterea sedentarismului.

Afecțiuni cardiovasculare

Soluția prezentată este “dietă mediteraneană” este cea optimă deoarece favorizează scăderea trigliceridelor și a colesterolului “rău” LDL, principalul factor de risc pentru inima, crescând în același timp nivelul colesterolului „bun” HDL. Astfel, vom ajunge la un raport colesterol total CT/HDL de până la 4, valoare cu efect înalt protector împotriva afecțiunilor cardiovasculare. Se va renunța cât mai urgent la fumat și la excesul de alcool, de băuturi energizante și, mai ales. la combinarea acestora.

Recomandări, însă în situațiile extreme este absolut necesar să consultați un medic, consumul moderat de sare, o alimentație bogată în fructe, verdețuri, legume, cereale integrale, peste (în special peste gras), carne slabă (vită, pasăre fără piele, curcan), produse lactate slabe și ulei de măsline. Sunt de evitat grăsimile de origine animală: carne grasă, organe, smântână, brânzeturi grase, unt, mai mult de 2 ouă pe săptămâna și margarină.

De nelipsit sunt: acizii grași Omega-3 care mențin nivelul normal al colesterolului, subțiază sângele, stimulează irigația sangvină, ajută la menținerea elasticității și a flexibilității arterelor etc. Sursele naturale principale sunt peștele, uleiul de germeni de grâu, nucile și soia.

Metabolismul

Metabolismul este un ansamblul de schimburi de materie și energie dintre organism și mediul înconjurător pentru menținerea stării de sănătate. Așadar, reprezintă capacitatea organismului de a-și lua sau produce energie din alimentele ingerate zilnic.

Acest proces are loc prin intermediul a doua tipuri de acțiuni: catabolism – corpul descopune alimentele ingerate în urma procesului de digestie pentru a crea energie; anabolism – corpul recompune unitățile de bază alea macronutrienților pentru formarea unităților structurale ce susțin procesele organismului pentru stare de echilibru și sănătate.

Energia rezultată din oxidarea alimentelor este utilizată pentru susținerea funcțiilor vitale, activitatea fizică zilnică (casnică, profesională, sportivă) cât și pentru termoreglare. Chiar și atunci când nu desfășurăm nicio activitate zilnică, în stare de veghe corpul nostru are nevoie de energie minimă pentru a-și desfășura funcțiile vitale. Acest nivel minim de nergie al organismului poartă denumirea de metabolism bazal (MB).

Pentru a putea să ne desfășurăm și activitățile zilnice, pe langă nivelul minim de energie vom avea nevoie de energie suplimentară, energie echivalentă cu consumul de energie solicitat de aceste activități. Așadar, zilnic avem nevoie de un necesar energetic/caloric (NE) pentru activitățile cotidiene și pentru a susține funcțiile vitale ale organismului.