Lumea la zi

15 momente-cheie care au schimbat cursul istoriei! Regina Elisabeta a II-a, după 70 de ani de domnie

regina elisabeta history.com
sursă foto: history.com

Regina Elisabeta a II-a, chiar dacă nu ar fi trebuit să ocupe această funcție, a domnit Regatul Marii Britanii și al Irlandei de Nord timp de 70 de ani. Aceasta lasă în spate o istorie, o poveste de viață dedicată poporului și bunăstării acestuia.

Născută în 1926, Elisabeta a fost fiica celui de-al doilea fiu al regelui George al V-lea și nu avea prea multe așteptări de a succeda la tron până când unchiul ei, regele Edward al VIII-lea, a abdicat în 1936 pentru a se căsători. După moartea tatălui său, Regele George al VI-lea, Elisabeta, în vârstă de 25 de ani, a fost chemată să preia tronul, începând o domnie memorabilă. În februarie 2022, s-au împlinit 70 de ani de când aceasta a servit Commonwealth-ul britanic, scrie publicașie history.com.

Încoronarea reginei Elisabeta a II-a – 2 iunie 1953

Desfășurată la Westminster Abbey, ceremonia de încoronare a Reginei Elisabeta a fost primul eveniment de acest fel care a fost transmisă în direct la televiziune. Aproximativ 27 de milioane de persoane din Regatul Unit (dintr-o populație totală de 36 de milioane) au urmărit ceremonia, iar alte 11 milioane au ascultat-o la radio.

Queen Elizabeth II Coronation

Prima vizită de stat în Germania de Vest – 1965

În mijlocul unui deceniu marcat de schimbări sociale și politice, regina și-a menținut un program încărcat de îndatoriri diplomatice, inclusiv o vizită de 10 zile în Republica Federală Germană (sau Germania de Vest), care a fost prima vizită oficială în această țară a unui membru al familiei regale britanice din 1913. Vizita ei a marcat aniversarea a 20 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, contribuind la simbolizarea reconcilierii dintre cele două țări și la recunoașterea reapariției Germaniei ca putere în Europa și pe scena mondială.

Queen Elizabeth II's visit to West Germany, 1965

Dezastrul minier din Țara Galilor – 1966

La 21 octombrie 1966, o avalanșă de noroi, apă și resturi de la o mină de cărbune a îngropat o școală primară din satul Aberfan din sudul Țării Galilor, ucigând 116 copii și 28 de adulți. Deși Prințul Philip a sosit în Aberfan la o zi după dezastru, regina însăși și-a amânat vizita mai bine de o săptămână, temându-se că prezența sa ar putea distrage atenția de la eforturile de salvare și recuperare. Unii dintre apropiații Elisabetei – inclusiv fostul ei secretar particular, Lord Charteris – au declarat că aceasta a regretat decizia de a nu vizita Aberfan mai devreme.

Primul „Walkabout” – 1970

În timpul unui turneu regal în Australia și Noua Zeelandă cu Philip și Prințesa Anne în 1970, Elizabeth a încălcat secole de tradiție regală când a făcut o plimbare ocazională pentru a saluta mulțimile de oameni în persoană, în loc să le facă cu mâna de la o distanță protejată. Devenită în prezent o practică obișnuită pentru membrii familiei regale britanice atât în străinătate, cât și în țară, prima „plimbare” la Sydney a fost propusă de Sir William Heseltine, un australian care a fost secretarul particular al reginei și care a fost forța motrice a unui documentar TV din 1969 în care apărea familia regală, care a atras o audiență globală de aproximativ 40 de milioane de persoane.

Queen Elizabeth II walkabout, Australia 1970

Jubileul de argint – 1977

La 7 iunie, Elisabeta și Philip au călătorit în Gold State Coach de la Palatul Buckingham la Catedrala St. Paul pentru a sărbători oficial cei 25 de ani de domnie ai reginei. Purtând o ținută roz aprins, inclusiv o pălărie împodobită cu 25 de clopoței din țesătură, regina și-a repetat promisiunea făcută cu mult timp în urmă de a-și dedica viața serviciului.

Queen Elizabeth II Silver Jubilee

Nunta prințului Charles cu Lady Diana Spencer – 1981

Pe 29 iulie 1981, aproximativ 750 de milioane de oameni din 74 de țări din întreaga lume au urmărit în direct, la Catedrala St. Paul’s, căsătoria prințului Charles, fiul cel mare al Elisabetei, cu Lady Diana Spencer. Idila dintre moștenitorul tronului britanic și tânăra „Shy Di” atrăsese o atenție masivă din partea presei, iar nunta lor fastuoasă a fost considerată „nunta secolului”. Dar, în timp ce Diana a câștigat adorația publicului, căsătoria ei cu Charles (și relația ei cu familia regală) a fost tulbure încă de la început.

The Prince and Princess of Wales Wedding, Prince Charles and Princess Diana

Vizita în China – 1986

La sfârșitul anului 1984, guvernul premierului Margaret Thatcher a fost de acord să returneze suveranitatea asupra Hong Kong-ului către China începând cu 1 iulie 1997. În 1986, Elisabeta a devenit primul monarh britanic care a vizitat China continentală, vizitând războinicii de teracotă din Xi’an, Marele Zid din Beijing și alte locuri.

Queen Elizabeth visits China, 1986

„Annus Horribilis” – 1992

Căsnicia lui Charles și a Dianei a continuat să se deterioreze, iar în 1992 și-au anunțat decizia de a se separa. Prințul Andrew, al doilea fiu al reginei, și soția sa, Sarah Ferguson, s-au despărțit și ei, în timp ce Anne a divorțat de soțul ei, Mark Phillips. La sfârșitul aceluiași an, un incendiu a izbucnit la Castelul Windsor, distrugând peste 100 de camere. Într-un discurs rostit pentru a marca cea de-a 40-a aniversare a succesiunii sale, regina Elisabeta a remarcat că anul 1992 „s-a dovedit a fi un ‘Annus Horribilis’”: latină pentru „un an oribil”.

How the Queen changed the world forever | Herald Sun

Răspunsul către public la moartea Prințesei Diana – 1997

Criticile publice la adresa familiei regale au devenit mai intense după divorțul lui Charles și al Dianei în 1996 și mai ales după moartea Prințesei într-un accident de mașină la Paris în vara anului următor. Inițial, regina a rămas la moșia sa din Balmoral, Scoția, și a refuzat să permită ca drapelul să fie arborat la jumătate de catarg deasupra Palatului Buckingham sau să se adreseze națiunii îndurerate.

La îndemnul consilierilor săi, ea și-a revizuit curând poziția, s-a întors la Londra pentru a saluta mulțimile de îndoliați și a ținut un discurs televizat în fața unei națiuni devastate de pierderea „Prințesei Poporului”.

Queen Elizabeth Ii speaks during the public funeral of Princess Diana

Jubileul de aur – 2002

Sărbătorirea de către regină a celui de-al 50-lea an pe tron a fost marcată de o dublă pierdere, când sora ei mai mică, Prințesa Margareta, și mama lor au murit la câteva săptămâni distanță una de cealaltă. Fiind primul monarh britanic de la regina Victoria încoace care a sărbătorit un Jubileu de Aur, Elisabeta a călătorit mai mult de 40.000 de mile în acel an, inclusiv vizite în Caraibe, Australia, Noua Zeelandă și Canada. De asemenea, a vizitat 70 de orașe și localități din 50 de comitate din Regatul Unit.

În comparație cu tumultuoșii ani 1990, începutul celei de-a doua jumătăți de secol ca regină a Elisabetei a coincis cu începutul unor relații mai pozitive între Marea Britanie și familia regală: În 2005, majoritatea publicului britanic a sprijinit nunta lui Charles cu iubita sa de mult timp, Camilla Parker-Bowles.

Queen Elizabeth II visiting a community picnic where locals provided musical and dance entertainment to celebrate the ethnic diversity of West London at Gunnersbury Park, June 24, 2002. 

Vizită în Republica Irlanda – 2011

În mai 2011, Elizabeth și Philip au vizitat Republica Irlanda la invitația președintelui Mary McAleese. Deși regina a vizitat frecvent Irlanda de Nord de-a lungul domniei sale, aceasta a fost prima sa vizită în Republica Irlanda și prima efectuată de un monarh britanic în ultimii 100 de ani. Vizita Elisabetei, în timpul căreia și-a exprimat „gândurile sincere și profunda compasiune” pentru victimele trecutului tulbure anglo-irlandez, a fost celebrată pe scară largă ca fiind începutul unei noi ere de prietenie.

Queen Elizabeth II visits the Republic of Ireland, 2011

Nașterea prințului George – 2013

În iulie 2013, regina a întâmpinat un nou strănepot, prințul George Alexander Louis de Cambridge, primul copil al prințului William și al fostei Kate Middleton, care s-au căsătorit în 2011. Al doilea în linia de succesiune după tatăl său, se așteaptă ca George să devină rege într-o zi. Nașterea sa a marcat prima dată de la domnia Victoriei când trei generații de moștenitori direcți ai tronului britanic au fost în viață în același timp.

Prince George of Cambridge, Prince William, Duke of Cambridge, Queen Elizabeth II

Nunta prințului Harry și a lui Meghan Markle – 2018

Poate că niciun alt eveniment din timpul domniei Elisabetei nu a simbolizat monarhia în curs de modernizare mai mult decât nunta Prințului Harry cu Meghan Markle, o actriță americană divorțată și biracială. Deși regina și-ar fi dat rapid aprobarea pentru acest eveniment, relația dintre cuplu și presa britanică – precum și restul familiei regale – a devenit din ce în ce mai tensionată după căsătorie. În 2020, ducele și ducesa de Sussex au anunțat că se retrag din rolul lor de membri seniori ai familiei regale. Ulterior, ei s-au mutat în sudul Californiei, țara natală a lui Markle. Fiul lor, Archie, s-a născut în 2019, urmat de fiica lor Lilibet în 2021.

The Duke and Duchess of Sussex pose for an official wedding photograph in The Green Drawing Room at Windsor Castle on May 19, 2018.

Moartea prințului Philip – 2021

La 9 aprilie 2021, Prințul Philip, soțul Elisabetei de 73 de ani, a murit la vârsta de 99. Cea mai lungă poveste de dragoste a monarhiei britanice a început chiar înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, când Prințul Philip al Greciei, în vârstă de 18 ani, a întâlnit-o pe verișoara sa de gradul trei, Prințesa Elisabeta, în timpul vizitei familiei acesteia la Britannia Royal Naval College din Dartmouth, unde Philip studia. La 14 noiembrie 1947, cuplul s-a căsătorit în Westminster Abbey, iar regele George al VI-lea l-a numit pe Philip Duce de Edinburgh la scurt timp după aceea. Timp de mai bine de o jumătate de secol, prințul Philip și-a sprijinit soția în îndatoririle regale și și-a asumat o listă ambițioasă de obligații proprii. Înmormântarea lui Philip a avut loc la 17 aprilie 2021. Din cauza restricțiilor impuse de coronavirus, doar 30 de persoane au fost invitate să participe. Fotografiile cu regina stând singură în Capela St. George au lovit pe mulți ca un simbol al singurătății și durerii ei.

Queen Elizabeth II takes her seat during the funeral of Prince Philip, Duke of Edinburgh, at St George's Chapel at Windsor Castle on April 17, 2021 in Windsor, England.

Jubileul de platină – 2022

În februarie 2022, Anglia a început o serie de festivități care au marcat cei 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a. Pe 2 iunie, o paradă militară cu 1.400 de soldați cu bonete din piele de urs, muzicieni și 240 de cai, un survol al Royal Air Force și o echipă de 82 de salve de tunuri au fost organizate pentru a o onora pe monarhul în vârstă de 96 de ani, a cărui zi de naștere a fost pe 21 aprilie. Într-o zonă a Londrei a avut loc chiar și o paradă a corgis (rasa de câini preferată a Elisabetei), peste 30 de canini cu picioare scurte „mărșăluind” într-o procesiune.

Platinum Jubilee