Info

Vizita soților Ceaușescu în Regatul Unit. Cum a fost primit cuplul prezidențial de către Regina Elisabeta a II-a

queen-elizabeth-nicolae-ceausescu-london sursa foto daciaromania.ro
queen-elizabeth-nicolae-ceausescu-london sursa foto daciaromania.ro

Prima vizită a lui Nicolae Ceaușescu în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a avut loc în perioada 13-16 iunie 1978, în plin Război Rece , după ample pregătiri diplomatice. Președintele a călătorit în SUA și China în același an, prezentându-se ca un disident al socialismului și oponent al Uniunii Sovietice care ar putea fi ajutat să rupă barierele blocului comunist.

Statul român a insistat pe caracterul oficial al vizitei, dorind ca soții Ceaușescu să fie primiți sub forma unei vizite de stat, cel mai înalt nivel pe care îl poate atinge o întâlnire între reprezentanții a două țări.  În consecință, delegația română, în frunte cu Nicolae și Elena Ceaușescu, a fost primită de către membrii familiei regale conform ceremonialului oficial . Aceștia s-au plimbat împreună cu Regina Elisabeta a II a și Prințul  Filip cu caleașca regală și au fost  cazați la Palatul Buckingham, unde au fost organizat și un banchet în cinstea lor. Mai mult, David Steel i-a oferit dictatorului un pui de labrador numit Gladstone, căruia soții Ceaușescu i-au schimbat mai târziu  numele în Corbu și l-au promovat la gradul de colonel onorific în armata română.

Interesele economice dintre Republica Socialistă România și Regatul Unit

Vizita cuplului dictatorial a avut, dincolo de toate, motivații economice. Regatul Unit dorea o nouă piață de desfacere, întreprinderile occidentale erau încă interesate să investească în România, iar românii erau dornici să își extindă sectorul de producție aeronautică și să facă exporturi în Marea Britanie. Unul dintre compromisurile făcute de autoritățile britanice, la cererea diplomaților români, a fost acordarea de către Institutul Regal de Chimie din Londra a unui titlu onorific Elenei Ceaușescu.

Scopul vizitei a fost împlinit prin semnarea a unor serii de acorduri ce vizau mai multe domenii, precum: aeronautica, tehnologia petrolului și a construcțiilor de mașini.  Mai mult, acest eveniment a sporit popularitatea liderului comunist în partea capitalistă a Cortinei de Fier.

Vizita cuplului dictatorial în Marea Britanie a fost portretizată în mod elogios atât de presa din țară cât și de cea engleză, în ciuda faptului că a avut loc într-o zi fatidică de marți 13. The Guardian l-a descris pe Ceaușescu: „Domnul Ceaușescu a demonstrat un imens curaj în afirmarea independenței față de ruși și a naționalismului românesc”.