Infofinanciar > Lumea la zi > Ziua rusească a Victoriei este umbrită de o paranoie în masă. „Nervozitate nemaiîntâlnită până acum”
Lumea la zi

Ziua rusească a Victoriei este umbrită de o paranoie în masă. „Nervozitate nemaiîntâlnită până acum”

Vladimir Putin
Sursa foto News.ro

Când Vladimir Putin va urca pe data de 9 mai pe scenă pentru a comemora victoria sovietică asupra Germaniei naziste, discursul său din Piața Roșie va fi fost urmat de o săptămână plină de turbulențe, în care dronele au atacat Kremlinul, iar unul dintre cei mai importanți șefi de stat major de război a amenințat cu o revoltă. 

Imaginile tragice de la primele ore ale zilei de miercuri trecută, în care două drone zburau deasupra zidurilor Kremlinului, sediul puterii sale istorice, au expus vulnerabilitățile din inima capitalei ruse, punând Moscova pe muchie de cuțit. 

Autoritățile au interzis utilizarea dronelor și au început să bruieze semnalele GPS, ceea ce a dus la apariția unor taxiuri în râul Moscova pe aplicațiile de ride-hailing. Binocluri au fost distribuite în grabă poliției pentru a depista dronele care se apropie. 

„Există o nervozitate pe care nu am mai văzut-o până acum”, a declarat un oficial de la primăria Moscovei. „Dar Ziua Victoriei trebuie să se desfășoare, nu există altă opțiune”, a adăugat el, vorbind în condiții de anonimat. 

În mod revelator, vineri, Putin a luat decizia neobișnuită de a discuta despre pregătirile pentru parada din 9 mai de Ziua Victoriei în cadrul unei reuniuni cu consiliul său de securitate, format din cei mai importanți responsabili de stat și șefi ai agențiilor de apărare și securitate din Rusia. 

Chiar și înainte de atacul cu drone asupra Kremlinului, existau semne de neliniște în rândul conducerii ruse cu privire la sărbători, pe fondul temerilor legate de atacurile ucrainene. 

Cel puțin șase regiuni rusești au renunțat la sărbători 

O regiune aflată la 400 de mile de graniță fiind cea mai recentă care a anulat sărbătorile. Ziua Victoriei, în care rușii sărbătoresc sfârșitul, în 1945, a ceea ce ei numesc „marele război patriotic”, a devenit treptat piesa centrală a viziunii lui Vladimir Putin asupra identității rusești în cei 23 de ani de mandat. 

Paradele victoriei atent orchestrate care au loc în întreaga țară reprezintă în mod tradițional pentru Kremlin o ocazie de a etala puterea militară modernă a Rusiei. 

„Pentru Putin, este de departe cel mai important eveniment al anului”, a declarat Andrei Kolesnikov, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul la Moscova. 

„Putin își derivă întreaga legitimitate din paradă, încadrându-se drept succesorul direct al armatei care a învins Germania nazistă”. 

Având în vedere această importanță pentru Kremlin, parada de la Moscova va avea loc, a declarat Kolesnikov. 

„Aceasta este, de asemenea, șansa lui Putin de a arăta națiunii că este încă puternic și că deține controlul asupra așa-numitei operațiuni militare speciale din Ucraina”, a adăugat Kolesnikov. 

Dar, în ajunul zilei de 9 mai, Rusia pare departe de a triumfa într-un război pe care inițial se aștepta să dureze câteva săptămâni. 

Ofensiva de iarnă și de primăvară a Moscovei pe un arc de 160 de mile în estul Ucrainei, care a început în februarie, a adus țării câștiguri minime cu costuri uluitoare. 

Oficialii occidentali au estimat că peste 20.000 de soldați ruși au fost uciși în luptele din Ucraina numai din decembrie. 

Ucraina, susținută de arme occidentale moderne, va lansa în curând propria contraofensivă mult așteptată pentru a recuceri teritoriul pierdut. 

Pentru a spori îngrijorarea de la Kremlin, liderul mercenarilor Evgheni Prigojin a înregistrat joi o înregistrare video remarcabilă, plină de înjurături, în care îi acuză personal pe șefii de vârf ai apărării pentru pierderile suferite de luptători în Ucraina. Într-un mesaj separat, Prigozhin a mai spus că trupele sale Wagner vor părăsi orașul Bahmut, asediat în estul Ucrainei, pe 10 mai, a doua zi după ce va avea loc Parada Victoriei. 

În orașele în care vor avea loc paradele, experții spun că o lectură atentă a sărbătorilor va arăta probabil tensiunea și daunele pe care războiul le-a provocat armatei. 

„La cele mai multe dintre paradele militare vor mărșălui doar recruți, deoarece toți soldații sub contract se află în Ucraina”, a declarat Dara Massicot, cercetător senior în domeniul politicilor la Rand Corporation. 

„Cu atât de multe forțe terestre angajate în Ucraina, unele regiuni vor fi nevoite să fie creative și să aibă instructori militari și alt personal care să joace un rol mai important pentru a da o aparență de normalitate”, a adăugat Massicot. 

Unul dintre cele mai cunoscute evenimente din 9 mai, Marșul Regimentului Nemuritor – o procesiune solemnă a oamenilor cu portretele rudelor lor veterane din al doilea război mondial – a fost, de asemenea, eliminat în acest an. 

O explicație pentru o astfel de mișcare, a declarat Massicot, este că autoritățile se tem că procesiunea ar putea sfârși prin a evidenția numărul real al pierderilor rusești în Ucraina, rudele aducând portretele celor uciși în actualul război. 

Putin va face probabil paralele istorice între cele două războaie, încadrând în mod fals Ucraina ca succesor al Germaniei naziste 

În timpul discursului de anul trecut de la Parada Victoriei, el a afirmat că armata rusă lupta în Ucraina „pentru ca în lume să nu mai existe loc pentru măcelari, criminali și naziști”. „Victoria va fi a noastră, ca în 1945”, a proclamat Putin la acea vreme. 

Un muzeu din centrul Moscovei dedicat celui de-al Doilea Război Mondial a deschis între timp o expoziție imersivă care prezintă războiul din Ucraina alături de victoria asupra Germaniei naziste. 

Dar, în ciuda eforturilor Kremlinului de a prezenta războiul ca pe o bătălie existențială pentru supraviețuirea țării, există semne că unii dintre locuitorii țării nu sunt dispuși să își sacrifice propria bunăstare pentru ceea ce Kremlinul pretinde a fi o cauză supremă. 

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de institutul de sondaje independent Levada, majoritatea rușilor nu sunt dispuși să contribuie cu 1.000-2.000 de ruble pe lună (10-20 de lire sterline) pentru a ajuta la nevoile soldaților din Ucraina, potrivit The Guardian.

Același sondaj a arătat că „neliniștea” și „frica” au fost emoțiile cel mai des enumerate atunci când respondenții au fost întrebați despre noua lege a conscripției electronice, care face mai greu pentru tineri să se eschiveze de la recrutare prin interzicerea automată a recruților înregistrați de a părăsi țara. 

„Națiunea s-a adaptat la realitățile războiului”, a declarat Kolesnikov. 

„Dar asta nu înseamnă că oamenii sunt dispuși să sacrifice totul. Dacă există o oportunitate de a rămâne pe margine, ei o vor profita cu plăcere”. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.