Infofinanciar > Info > Zile libere pentru români! Când se anunță următoarea minivacanță
Info

Zile libere pentru români! Când se anunță următoarea minivacanță

Calendar, Sursă foto: GdS
sursă foto: GdS

Anul 2023 a venit pentru români cu 12 sărbători legale care sunt considerate acum zile libere, reglementate de stat. Chiar și așa, anul acesta sunt și câteva zile libere care pică deja în weekend, precum Sărbătoarea Paștelui (26 aprilie), Rusaliile (4 iunie) și ziua de anul nou, 1 ianuarie 2024.

Astfel, statul român asigură cetățenilor deja 15 zile libere legale, iar dacă la această listă vor urma să mai existe adăugiri, acestea trebuie anunțate în primele două săptămâni din an. Această regulă este impusă pentru ca angajatorii, reprezentanții firmelor și companiilor din țară, să beneficieze de timpul necesar pentru a planifica un program în conformitate cu noile cerințe ale Guvernului.

Chiar anul acesta, încă trei zile au mai fost adăugate pe lista liberelor pentru români, anume 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august. „Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor şi autorităţilor publice timp liber pentru recuperarea capacităţii de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală şi perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se arăta într-un comunicat al Guvernului de la începutul anului.

2024 vine cu noi libere

Pentru anul următor se mai are în vedere încă un proiect de lege care să legifereze zilele de 6 și 7 ianuarie ca fiind zile libere, chiar dacă sunt la scurt timp după o zi deja liberă, 1 ianuarie. Pe 6 ianuarie se sărbătorește Boboteaza, iar în ziua de 7, Sfântul Ion, două sărbători foarte importante pentru români, majoritatea creștini-ortodoxi.

Acest proiect a trecut de Senat, de Camera Deputaților, iar Klaus Iohannis, președintele țării, a semnat deja, aprobând astfel această lege. Cei care au inițiat această lege au justificat prin faptul că „în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”.

Calendarul liberelor din 2023

Cei de la kanald.ro au întocmit pentru anul în curs calendarul zilelor libere legale. Iar astfel, acestea sunt:

Ianuarie

 •         1 ianuarie – duminică – Anul Nou
 •         2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
 •         24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României

Februarie

Nu sunt zile libere în februarie, potrivit legii.

Martie

Nu sunt zile libere în martie, potrivit legii

Aprilie

 •         14 aprilie – vineri – Vinerea Mare
 •         16 aprilie – duminică – Paște ortodox 
 •         17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox

Mai

 •         1 mai – luni – Ziua Muncii

Iunie

 •         1 iunie – joi – Ziua Copilului
 •         4 iunie – duminică – Rusalii
 •         5 iunie – a doua zi de Rusalii

Iulie

Nu sunt zile libere în iulie, potrivit legii

August

 •         15 august – marți – Adormirea Maicii Domnnului

Septembrie

Nu sunt zile libere în septembrie, potrivit legii

Octombrie

Nu sunt zile libere în octombrie, potrivit legii

Noiembrie

 •         30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei

Decembrie

 •         1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
 •         25 decembrie – luni – Crăciunul
 •         26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun
INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.