Infofinanciar > Info > Mai multe zile libere pentru părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească aceștia
Info

Mai multe zile libere pentru părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească aceștia

tata-cu-copil-sursa-foto-unsplah.com
sursa foto unsplah.com

Tații din România vor acum concediul paternal prelungit cu 5 zile și cu alte 5 dacă aceștia vor urma un curs despre noțiunile de bază privind creșterea și îngrijirea copilului. Astfel, la cele 10 zile libere plătite din oficiu primite din partea angajatorului, tăticii nou-născuților vor putea beneficia de 15 zile libere după cursul respectiv. 

Prin Directiva europeană 2019/1.1158 s-a încurajat echilibrarea vieții personale cu cea profesională a părinților și tutorilor legali. Fiind directivă UE, a fost transpusă și în țara noastră, prin Ordonanța de Urgență 117/2022 din data de 29 august 2022 pentru modificarea și completarea Legii concediului paternal cu nr. 210/1999. Prin ordonanță s-a stabilit că tatăl are dreptul la 10 zile lucrătoare de concediu paternal și 15 zile în cazul celor care au atestatul de absolvire al cursului de puericultură. 

Ordonanța prevede în felul următor: 

„Articolul 2 din Ordonanța de Urgență Nr. 117/2022 din 26 august 2022:
(1) Tatăl copilului nou-născut care are calitatea de lucrător are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare. 

Articolul 4
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condițiile art. 2, se majorează cu 5 zile lucrătoare.(2) Tatăl poate beneficia de prevederile alin. (1) pentru fiecare copil nou-născut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultură, indiferent când este acesta obținut. 

Articolul 5
Pe perioada concediului acordat în condițiile alin. (1), tatăl copilului beneficiază de o indemnizație egală cu ajutorul pentru sarcină și lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizație calculată după salariul de bază și vechimea în muncă ale acestuia, în condițiile legii.” 

S-a modificat concediul de creștere a copilului 

Printre schimbările recente ale legislației cu privire la concediul de creștere a copilului nou-născut, s-a mai prelungit și perioada liberă a părintelui care nu a optat să stea acasă cu bebelușul. În acest sens, dacă mama este cea care își ia concediul de maternitate pentru creșterea copilului, tatăl va putea solicita de asemenea două luni libere pentru creșterea copilului.  

Intitulat „luna tatălui”, concediul de creștere a copilului pentru celălalt părinte s-a prelungit la 2 luni, astfel devenind „lunile tatălui”. OUG 164/2022 prin care s-a adoptat această modificare prevede în felul următor: 

„Articolul 11 

(1) Dacă ambii părinți dintre persoanele prevăzute la art. 8 alin. (1) îndeplinesc cerințele de acordare a concediului pentru creșterea copilului, prevăzute în prezenta ordonanță de urgență, acesta se acordă astfel încât: 

  1. a) cel puțin 2 luni de concediu pentru creșterea copilului să se efectueze de părintele care nu a solicitat inițial acordarea acestui drept. 
  2. b) în situația în care părintele prevăzut la lit. a) nu solicită acordarea concediului pentru creșterea copilului pentru cel puțin 2 luni, deși îndeplinește cerințele prevăzute în prezenta ordonanță de urgență, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acestuia.”

În plus, în cazul în care tatăl nu îndeplinește condițiile pentru a intra în concediu de creștere sau familia este monoparentală, mama poate depune documentele aferente și primește și indemnizația pentru lunile tatălui, cum a putut face și până acum, scrie Cariera.