Lumea la zi

Ziarul fondat cu banii lui Gorbaciov a fost intrezis în Rusia! Șase jurnaliști ai publicației au fost asasinați

novaya gazeta sursa foto euvsdisinfo
novaya gazeta sursa foto euvsdisinfo.eu

Un tribunal din Moscova a revocat licența de tipărire a ziarului independent Novaya Gazeta, al cărui redactor-șef a primit anul trecut Premiul Nobel pentru Pace. Mai mult, nașterea și moartea ziarului se află în strânsă legătura cu Mihail Gorbaciov. Ultimul președinte al U.R.S.S.  a donat o parte din banii primiți odată cu Premiul Nobel în 1990, pentru fondarea gazetei. În mod curios, la mai puțin de o săptămână de la moartea lui Gorbaciov, „a murit” și ziarul Novaya Gazeta.

„Tribunalul Basmanny din Moscova a invalidat certificatul de înregistrare a versiunii tipărite a Novaya Gazeta”, a anunțat publicația pe rețelele de socializare. Redactorul-șef al Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, a declarat reporterilor că decizia instanței este „politică”. „Ziarul a fost ucis astăzi”, a declarat luni Novaya Gazeta într-o declarație oficială după decizia instanței. „Astăzi [ei] i-au ucis din nou pe colegii noștri, care au fost deja uciși de acest stat pentru că și-au îndeplinit datoria profesională”, se arată în editorial.” [Dar] acesta [ziarul] a fost, este și va fi.”, a susținut el, conform TheMoscowTimes.com

Novaya Gazeta și asasinatele jurnaliștilor

Organismul de supraveghere a mass-media din Rusia, Roskomnadzor, declarase anterior că Novaya Gazeta nu a reușit să furnizeze statutul său editorial în termenul cerut. Novaya Gazeta și-a suspendat publicarea în martie, în urma unei represiuni asupra presei independente pe fondul războiului purtat de Kremlin în Ucraina.  O parte din personalul său a părăsit Rusia și a lansat o nouă ediție din Europa.  Decizia de acordare a licenței vine la mai puțin de o săptămână de la moartea ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, un susținător cheie al Novaya Gazeta, care a donat o parte din banii primiți în 1990 pentru Premiul Nobel pentru Pace pentru înființarea ziarului. Novaya Gazeta s-a specializat în jurnalismul de investigație, amintește CNN.

Șase dintre reporterii Novaya Gazeta au fost uciși în asasinate despre care ziarul și grupurile pentru drepturile omului spun că au avut legătură cu reportajele lor. Muratov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021 pentru eforturile de a” proteja libertatea de exprimare”.