Infofinanciar > Lumea la zi > POLITICO: Poate Zelenski să-l aducă pe Trump de partea lui?
Lumea la zi

POLITICO: Poate Zelenski să-l aducă pe Trump de partea lui?

Trump și Zelenski, Sursa foto Arhiva companiei
sursa foto arhiva companiei

Dacă toate celelalte eșuează, ucrainenii speră că președintele lor își poate folosi puterea de convingere pentru a se asigura de sprijinul continuu al SUA.

„Când lupți într-un război existențial, ultimul lucru de care ar trebui să te îngrijoreze este rezultatul unor alegeri asupra cărora nu poți avea nicio influență, deoarece sunt alți oameni care fac alegerea. Va trebui să lucrezi cu acea alegere, oricare ar fi ea.”

Acesta a fost ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, în timpul unei discuții cu POLITICO la începutul acestei săptămâni. Întrebat cum ar putea afecta alegerile din acest an din Europa și, mai ales, din SUA, Ucraina, care își apără cu tenacitate independența și suveranitatea împotriva vecinului său gigant invadator, Rusia, a răspuns: „Orice s-ar întâmpla, va trebui să găsim o modalitate de a ne angaja cu câștigătorii alegerilor”.

Aceasta, desigur, l-ar putea include pe fostul președinte american Donald Trump, dacă reușește să sfideze regulile tradiționale ale gravitației politice, așa cum a făcut-o atât de des în trecut. Dar atunci cum să faci ca Ucraina să fie protejată de Trump?

Nu toată lumea este la fel de filozofică precum Kuleba. Perspectiva revenirii lui Trump la Casa Albă planează asupra acestui război, iar atât Ucraina, cât și Europa au avut deja o avanpremieră neplăcută a ceea ce ar putea arăta o a doua președinție Tump: Pachetul crucial de ajutor de 60 de miliarde de dolari al președintelui american Joe Biden este blocat de luni de zile la Capitol Hill, în principal din cauza legislatorilor republicani pro-Trump.

Trump însuși a dat dovadă de indiferență față de Ucraina

Astfel de șocuri și zdruncinături politice vor crește probabil doar pe măsură ce alegerile prezidențiale americane vor începe cu adevărat. Și, precum moliile la flacără, un număr tot mai mare de legislatori ar putea dori să se apropie de lumina lui Trump, sperând să se bucure de ea pentru propriul lor câștig electoral.

Trump însuși a dat dovadă de indiferență față de integritatea teritorială ucraineană, după ce a declarat că ar putea pune capăt cu ușurință războiului în 24 de ore insistând ca președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy și președintele rus Vladimir Putin să ajungă la o înțelegere – ceea ce înseamnă, în esență, că Moscova ar putea păstra o bucată din Ucraina și ar putea relua războiul oricând ar fi convenabil.

Dar când jocurile partizane preelectorale se vor termina, cum va juca Ucraina într-o Casă Albă a lui Trump? Va fi văzută în toată lumina în care ar trebui să fie – ca definind viitorul securității globale, al relațiilor transatlantice și chiar al propriei securități a Americii?

Mize mari

Mykhailo Podolyak, un consilier senior al biroului lui Zelenskyy, mizează pe faptul că așa va fi. „Înțeleg că agenda politică internă este dominantă acum, deoarece se pregătesc pentru alegerile prezidențiale. Dar investiția în Ucraina este o investiție în reputația Americii, în dominația sa, în dreptul său de a prescrie reguli globale și de a se asigura că acestea nu sunt încălcate”, a declarat el pentru POLITICO. Cu alte cuvinte, interesele naționale ale Americii vor intra în joc, iar în cazul acestui război, „America First” și „Ucraina First” sunt de fapt același lucru.

„Ar fi ciudat dacă ar fi altfel”, a adăugat el.

Un Podolyak optimist a oferit, de asemenea, una dintre cele mai intrigante explicații pentru motivul pentru care Trump ar putea continua, cu speranță, politica lui Biden de susținere a Ucrainei – o explicație care ar fi pe placul unui om care, fără îndoială, ar subscrie la opinia fostului președinte american Calvin Coolidge, potrivit căreia „principala afacere a poporului american sunt afacerile”.

Măiestria retorică a lui Zelenski

Există „beneficii mercantile evidente pentru complexul militar-industrial american” în aprovizionarea Ucrainei cu arme și muniții și în a arăta cât de eficiente și sofisticate sunt armele lor pe câmpul de luptă în comparație cu cele ale Rusiei, a spus el. „În 2023, Rusia a pierdut 53% din piața de export de armament pentru armele sale, deoarece armele lor nu sunt eficiente. Complexul militar-industrial american este un donator important pentru partidele politice americane, printre altele, iar vânzările înseamnă locuri de muncă și profituri”, a spus Podolyak.

Și dacă toate celelalte eșuează, consilierul principal are mare încredere în abilitățile de comunicare ale lui Zelenskyy atunci când vine vorba de a-l cuceri pe Trump – cu alte cuvinte, darul vorbirii. „Este capabil să pătrundă în emoțiile și gândirea politicienilor din diferite țări și se pricepe să identifice exact argumentele care îi vor influența. Este foarte mișto să îl vezi făcând asta”, a declarat Podolyak la un ceai în restaurantul său preferat din cartierul guvernamental din Kiev.

Nimeni nu se îndoiește de măiestria retorică a lui Zelenski – el și-a dovedit de multe ori abilitatea de showman de a cuceri inimile interlocutorilor și de a se conecta cu diverse audiențe. Dar el și-a supraestimat abilitățile și înainte. Cu siguranță a făcut acest lucru cu Putin, făcând campanie electorală cu promisiunea în 2019 că va fi capabil să încheie un acord de pace cu liderul rus. Și, potrivit unui fost consilier superior al serviciilor de informații ucrainene care a vorbit cu POLITICO sub rezerva anonimatului, a făcut același lucru în ajunul invaziei pe scară largă a Rusiei de acum doi ani, crezând încă că poate evita dezastrul și îl poate convinge pe Putin să accepte o înțelegere.