Infofinanciar > Lumea la zi > Cursa pentru Casa Albă. Joe Biden, avantaj în fața contracandidatului său, Donald Trump
Lumea la zi

Cursa pentru Casa Albă. Joe Biden, avantaj în fața contracandidatului său, Donald Trump

trump biden (sursă foto: ABC News)
sursa foto arhiva

Anul 2024 vine cu o importanță majoră la nivel mondial. Se desfășoară multe alegeri în diferite țări. Iar oamenii vor avea rolul de a stabilii liderii mondiali. Una dintre cele mai importante curse electorale are loc în SUA. Pe data de 5 noiembrie din acest an va avea loc cursa prezidențială. Americanii își vor vota președintele, iar Joe Biden și Donald Trump se vor lupta pentru un nou mandat la Casa Albă.

În această perioadă se desfășoară campaniile electorale. Iar diferiți analiști măsoară șansele de câștig ale celor doi candidați. Care sunt destul de controversați, fie din cauza vârstei, fie pentru problemele pe care le au cu legea. Așadar, un nou sondaj surprinde mizele în cursa pentru Casa Albă, cu actorii principali, actualul președinte Joe Biden și contracandidatul său, Donald Trump.

Joe Biden, avantaj față de Donald Trump

Întrun sondaj recent, fostul președinte american, probabil concurent republican, Donald Trump, nu se situează foarte bine. Joe Biden îl devansează pe contracandidatul său. Fiind alegerea favorită a americanilor. Sondajul The Economist din 21 martie arată Biden are un avans de 1% față de rivalul său republican.

Ca urmare, 44% dintre respondenți lau susținut pe fostul șef de stat, în timp ce 45% dintre respondenți sunt gata voteze pentru actualul președinte. Potrivit publicației, Biden conduce pentru prima dată în sondajele SUA din august anul trecut.

Revanșă electorală

The Economist a surprins un aspect important din cadrul alegerilor din acest an. Confruntarea Biden-Trump va aduce în scenă o revanșă electorală. Lucru care nu s-a mai întâmplat în politica americană de aproape 70 de ani.

„Pe 5 noiembrie, americanii își vor alege următorul președinte. Confruntarea pare familiară: cei doi candidați principali sunt la fel ca în 2020. Președintele în exercițiu Joe Biden nu s-a confruntat cu o competiție reală pentru nominalizarea democraților. Predecesorul său, Donald Trump, a învins cu ușurință concurenții la primarele republicane. Acestea vor fi primele alegeri cu o revanșă din aproape 70 de ani”, scrie publicația.

Miză electorală

Biden îl învinsese anterior pe Trump într-un sondaj Ipsos/Reuters. Aceste cifre arată că 39% dintre alegători l-au susținut pe candidatul democrat, în timp ce 38% dintre respondenți l-au ales pe fostul președinte.

După ce a pierdut alegerile primare republicane în 14 din 15 state, fostul reprezentant permanent al SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat la începutul lunii martie că se retrage din cursa pentru președinție. Prin urmare, Trump este singurul membru al partidului său care rămâne în picioare pentru a reprezenta formațiunea politică în viitoarele alegeri, conform Ziare.com .

Candidații din 2024

Joe Biden, la 81 de ani, va fi cel mai în vârstă candidat al unui partid majoritar la prezidențiale. Depășindu-și propriul record stabilit în 2020. Biden a câștigat un loc în Senat la vârsta de 30 de ani și l-a deținut timp de peste trei decenii. În pofida reputației de democrat centrist a făcut presiuni pentru extinderea statului și a făcut lobby pentru sindicate. De asemenea, a condus o coaliție internațională pentru a sprijini Ucraina împotriva invaziei Rusiei. Deși promite să „termine treaba” dacă va fi reales, mulți alegători cred că nu va putea sprijini interesele SUA.

Campania extraordinară a lui Donald Trump urmează mandatului său de al 45-lea președinte al Americii. Care s-a încheiat la scurt timp după ce susținătorii săi au organizat un atac armat la Capitoliu. Presupusul său rol în instigarea atacului și un efort mai amplu de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020 au dus la două acuzații penale. El se confruntă cu alte procese penale, în instanța federală și în instanța statului Georgia.