Infofinanciar > Lumea la zi > Zelenski: „Kievul a pierdut 6 luni din cauza blocajului din Congres”
Lumea la zi

Zelenski: „Kievul a pierdut 6 luni din cauza blocajului din Congres”

sua-tin-partea-ucrainei
sursa foto arhiva companiei

Neînțelegerile dintre democrați și republicani din Congres privind pachetul de sprijin militar destinat Ucrainei, de 60 de miliarde de dolari, a făcut Ucraina „să dea înapoi” pe front. „Am pierdut şase luni”, deplânge Volodimir Zelenski.

„Dacă nu există o susţinere americană, asta înseamnă că nu avem apărare aeriană, nu avem rachete Patriot, nu avem bruiaje în războiul electronic, nu avem obuze de artilerie de 155 de milimetri. Asta înseamnă că vom da înapoi etapă cu etapă, pas cu pas”, a afirmat liderul de la Kiev

El a subliniat că Ucraina are nevoie de armament pentru a rezista pe front, oferind drept exemplu rachete cu rază lungă de acțiune care să lovească ținte din Crimeea de unde pleacă avioanele care bombardează Ucraina.

„Nu mai putem pierde timp. Ucraina nu poate să fie o problemă politică între partide”, a declarat el. „Dacă Ucraina cade, Putin va împărţi lumea”, a avertizat Zelenski.

Zelenski l-a catalogat pe Joe Biden drept „prudent”

El a arătat că armata ucraineană „a reușit să stabilizeze” situația, dar este blocată pe actualele poziții din lipsă de armament.

„Dacă nu luaţi măsuri de pregătire a unei noi contraofensive, Rusia o va face. Acesta este lucrul pe care l-am învăţat în acest război: dacă voi nu o faceţi, Rusia o va face”, a mai afirmat Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski l-a catalogat pe Joe Biden drept „prudent” în furnizarea de armament, pentru că „se teme de un atac nuclear rus”.

Însă preşedintele ucrainean consideră că Vladimir Putin nu-şi va asuma riscul unui conflict nuclear, chiar dacă afirmă că îl consideră „nebun” şi că „nimeni în lume nu vă poate spune 100% ceea ce va face”.

„Putin este rus, dar nu e inteligent. Atunci când te baţi cu o perosană inteligentă este o luptă cu reguli. Dar când te baţi cu o persoană rusă este întotdeauna periculos”, declară el.

Volodimir Zelenski a mai subliniat că el ar fi autorizat trimiterea de trupe americane în februarie 2022, pentru a descuraja invazia rusă în ţara sa.