Infofinanciar > Lumea la zi > Zelenski critică Germania în fața miliardarilor de la Davos! „Nu cred că aceasta este strategia corectă”
Lumea la zi

Zelenski critică Germania în fața miliardarilor de la Davos! „Nu cred că aceasta este strategia corectă”

Zelenski critică Germania în fața miliardarilor de la Davos! „Nu cred că aceasta este strategia corectă”
sursă foto Antena 3

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat joi dimineață, într-un discurs video susținut la un eveniment al Forumului Economic Mondial de la Davos, ezitările Germaniei de a furniza armament greu administrației sale de la Kiev.Berlinul, care se află sub o presiune puternică din partea aliaților săi europeni pentru a livra o parte din tancurile sale Leopard 2 Ucrainei, a așteptat ca Statele Unite să preia inițiativa.

„Când cineva spune ‘voi da tancuri dacă și altcineva va împărți tancurile sale’, nu cred că aceasta este strategia corectă”, a acuzat Zelenski.

Când a fost presat pe această temă în timpul apariției sale de miercuri la Davos, cancelarul german Olaf Scholz a repetat linia guvernului său privind trimiterea de ajutor militar Ucrainei.

„Suntem printre cei care fac cel mai mult”; „Nu facem niciodată ceva doar de unii singuri, ci împreună cu alții, în special cu Statele Unite, care sunt foarte importante în această sarcină comună de a apăra independența și suveranitatea Ucrainei”, a spus Olaf Scholz.

Tancuri din Polonia, Marea Birtanie și Finlanda

Guvernele din Polonia și Finlanda și-au anunțat public disponibilitatea de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, ca parte a unei coaliții internaționale. Dar, întrucât tancurile au fost fabricate în Germania, acestea au nevoie de aprobarea guvernului german, lucru care generează și mai multă presiune asupra oficialilor Berlinului, scrie Politico.

O decizie în acest sens ar putea fi luată vineri, când oficialii din domeniul apărării și miniștrii din aproximativ 50 de țări, inclusiv din Statele Unite, se vor întâlni la o bază aeriană americană din sud-vestul Germaniei.

De altfel, și Regatul Unit a promis săptămâna trecută că va furniza Ucrainei propriile tancuri Challenger 2.

Ucraina „coace” contraofensiva

Ucraina a făcut presiuni asupra aliaților săi occidentali pentru a livra sute de tancuri în ultimele săptămâni, pe care intenționează să le folosească în cadrul unei contraofensive majore împotriva Rusiei în primăvară.

„Am vorbit de foarte multe ori despre cifre care au manifestat deficitul și lipsa de armament specific, ceea ce a avut un impact foarte mare asupra forței și rezistenței poporului nostru”, a declarat Volodimir Zelenski. „Nu putem face acest lucru doar cu motivație și moral”, a spus el.

„Există momente în care nu ar trebui să ezităm sau să nu comparăm”, a conchis președintele Ucrainei.

Au nevoie de arme

Prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos din Elveția, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri că armata ucraineană are nevoie de mai multe arme din partea țărilor europene și a SUA pentru a face față unui moment crucial al invaziei Rusiei. De asemenea, liderul Organizației Nord-Atlantice a mai subliniat că această formă de sprijin este singura cale către o soluție pașnică negociată.

„Acesta este un moment crucial în război și este necesară o creștere semnificativă a sprijinului pentru Ucraina”, a precizat Stoltenberg, scriu cei de la Reuters, citați de Hotnews.

„Dacă vrem o soluție pașnică și negociată mâine, trebuie să oferim mai multe arme astăzi”, a mai adăugat șeful NATO.