Infofinanciar > Info > Zeci de mii de români primesc banii mai devreme în aprilie! Sumele intră pe card înainte de Paște
Info

Zeci de mii de români primesc banii mai devreme în aprilie! Sumele intră pe card înainte de Paște

bani albasoft.ro
sursă foto: albasoft.ro

Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, românii ce se află în situația de a primi indemnizație de șomaj vor primi sumele de bani mai devreme cu o săptămână decât în mod obișnuit. Vestea cine din partea reprezentanților Agenției Naționale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) care a anunțat că un număr de peste 45.000 de beneficiari vor urma să se bucure de acești bani înainte de data de 16 aprilie.

„Programul de achitare a drepturilor acordate în conformitate cu legislaţia specifică sistemului asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă, prin Poşta Română, se va devansa cu o săptămână”, se arată într-un comunicat de presă emis de ANOFM.  

Reprezentanții instituției precizează faptul că atât cei care primesc acești bani prin intermediul poștei, dar și prin intermediul unui card bancar vor primi bani înainte de Paște, în Săptămâna Mare: „Astfel, peste 45.000 de beneficiari ai acestor plăţi vor intra în posesia drepturilor băneşti cuvenite înainte de 16 aprilie 2023. Totodată, facem precizarea că devansarea este valabilă şi pentru persoanele care îşi primesc indemnizaţia de şomaj prin virament bancar”, menționează cei de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, citat de Agerpress.

Indemnizația de șomaj, mai mare în 2023

De la data de 1 martie, indemnizația de șomaj a fost majorată în baza Indicatorului Social de Referință. Potrivit celor de la Antena 3 CNN, valoarea acestei sume a ajuns de la începutul acestei primăveri la 598 de lei, de la 525 cât era anterior. Sursa mai sus menționată vine și cu un exemplu și precizează faptul că, după 20 de ani de muncă, un român va primi din partea statului cu 73 de lei în pkus decât primea până în luna martie.

În cadrul unui interviu televizat, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius-Constntin Budăi a specificat care sunt prestațiile sociale care au crescut de la 1 martie, alături de aceste indemnizații de șomaj. „Este vorba despre Indicele Social de Referință care, așa cum prevede legea, și cum am prevăzut într-o lege adoptată în Parlament, va fi actualizat lunar. Acum vom face această actualizare în martie și tot ce înseamnă prestații care se plătesc, prestații sociale”, specifică oficialul de la Palatul Victoria.

„Vorbim și despre acel ajutor din Legea 416, vorbim despre ajutoarele de șomaj, vorbim despre alocații, despre toate prestațiile care se plătesc în Agențiile Județene de Prestații și Inspecție Județene, vorbim despre ajutoarele pentru susținerea familiilor, pentru familiile monoparentale și bineînțeles subvenții și alte prime pentru inserție și alte lucruri. Vorbim de toate prestațiile sociale”, a mai specificat Marius-Constantin Budăi.

Ce este indemnizația de șomaj

Această indemnizație de șomaj reprezintă o compensație de tip parțial a veniturilor asiguratului primită de acesta de pe urma pierderii locului de muncă sau a veniturilor absolvenților studiilor și nu s-au putut încadra în câmpul muncii. Există numeroase cote procentuale diferențiate, asta în funcție de stagiul de cotizare:

        3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 3 ani;

        5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani;

        7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 10 ani;

        10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani.