Infofinanciar > Info > Zeci de mii de locuri de muncă în România și alte sute de posturi în Europa! Ce meserii se caută în acest moment
Info

Zeci de mii de locuri de muncă în România și alte sute de posturi în Europa! Ce meserii se caută în acest moment

Locuri de munca
sursă foto: b365.ro

Conform Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în prezent există un număr de 57.280 de posturi disponibile în întreaga ţară, în timp ce în Spaţiul Economic European, angajatorii oferă 230 de locuri de muncă pentru lucrătorii români prin intermediul reţelei Eures România.

„Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), sunt disponibile 57.280 locuri de muncă la nivel naţional.”, au precizat reprezentanții Agenției.

Se caută agenți de securitate

Potrivit ANOFM, cele mai multe posturi vacante sunt disponibile pentru următoarele meserii: agent de securitate, cu un număr de 6.571 de locuri de muncă; muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor, cu 3.270 de posturi; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet, cu 2.489 de locuri de muncă; lucrător comercial, cu 2.251 de posturi vacante; manipulant mărfuri, cu 2.021 de posturi; muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii, cu 1.920 de locuri de muncă; curier, cu 1.610 de posturi vacante; muncitor necalificat în industria confecțiilor, cu 1.415 de locuri de muncă; ambalator manual, cu 1.034 de posturi vacante; femeie de serviciu, cu 880 de locuri de muncă disponibile.

Dintre cele 57.280 de locuri de muncă disponibile la nivel național și declarate de angajatori la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, 3.075 sunt destinate persoanelor cu studii superioare, precum ingineri în diverse domenii de activitate, programatori, economiști, contabili etc., în timp ce 9.630 sunt destinate celor cu studii liceale sau postliceale, cum ar fi lucrători comerciali, curieri, casieri, șoferi de transport rutier, vânzători etc.

Există și 12.779 de locuri de muncă disponibile pentru persoanele cu studii profesionale, cum ar fi lăcătuș mecanic, fierar betonist, confecţioner asamblor articole din textile, sudor sau manipulant mărfuri. Celelalte 31.796 de locuri de muncă sunt destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale, cum ar fi agent de securitate, muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor, muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii, muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet sau muncitor necalificat în industria confecțiilor.

Conform ANOFM, baza de date a locurilor de muncă vacante se actualizează în mod constant în funcție de ofertele angajatorilor, valabilitatea acestora și numărul de repartiții emise pentru ocuparea acestora, relatează Adevărul.

Ce locuri de muncă sunt vacante în Europa

Angajatorii din Spațiul Economic European oferă 230 de locuri de muncă vacante prin intermediul rețelei EURES România. Distribuția acestora este următoarea:

  • Norvegia – 120 de locuri de muncă pentru: bucătar, manager departament, manager bucătărie, șofer de cisternă, brutar, patiser, muncitor în producția de crabi, muncitor în producție.
  • Austria – 52 de locuri de muncă pentru: instalator sanitar/aer condiționat, muncitor calificat în domeniul mecanicii, operator mașină, recepționer, ajutor bucătar, bucătar, cameristă, barman, chef de rang/manager restaurant, ospătar/chelner, ajutor ospătar.
  • Finlanda – 37 de locuri de muncă pentru: muncitor în construcții, lucrător în oțel pe șantiere de construcții, muncitor în producția de cârnați, muncitor necalificat – culegător de căpșuni.
  • Germania – 15 locuri de muncă pentru: asistent medical generalist sau asistent medical de radiologie, asistent medical, farmacist, lucrător în bucătărie, bucătar, ospătar, grădinar, mecanic instalații pentru refrigerare, electrician.
  • Olanda – 6 locuri de muncă pentru: operator CNC, personal curățenie.
INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.