Infofinanciar > Lumea la zi > Xiaomi a făcut o mașină electrică. SU7 este sedanul așteptat de cumpărători
Lumea la zi

Xiaomi a făcut o mașină electrică. SU7 este sedanul așteptat de cumpărători

xiaomi mașină (sursă foto: CNBS)
sursa: arhiva foto

Un producător chinez de telefoane a făcut ceva ce Apple nu a putut face.  A făcut un vehicul electric. Xiaomi produce mașini de gătit orez, smartphone-uri, lămpi și acum o mașină, arătând cât de mici au devenit barierele de intrare în lumea vehiculelor electrice.

Xiaomi este o companie chineză cunoscută pentru aragazurile de orez, aspiratoarele robotizate, purificatoarele de aer și smartphone-urile sale. Acum, a reușit ceea ce Apple, rivalul său de mult timp, nu a putut face: să facă o mașină electrică și să o aducă pe piață. Și a făcut-o în trei ani.

Pe piața sa de origine, Xiaomi 1810 , a avut o decreștere de 2,92%; triunghi roșu cu vârful în jos, pronunțat de SHAU-mee, își livrează sedanul SU7 către o listă de cumpărători în așteptare, după lansarea sa la sfârșitul lunii martie. De la începutul lunii aprilie, compania cu sediul la Beijing a declarat că a livrat mai mult de 10.000 de vehicule electrice și a primit aproape 90.000 de comenzi obligatorii.

SU7 are un preț mai mic decât Tesla Model 3

Cu un preț cuprins între 30.000 și 42.000 de dolari, compania spune că SU7 poate parcurge până la 500 de mile cu o singură încărcare, sub prețul versiunilor comparabile ale Tesla Model 3 din China cu aproximativ 4.000 de dolari și depășindu-l cu aproximativ 200 de mile la încărcare.

Isprava lui Xiaomi luminează o nouă realitate în afacerea auto veche de un secol: Barierele de intrare pentru fabricarea unei mașini s-au micșorat în ultimii ani, odată cu apariția vehiculelor electrice. Iar în această nouă realitate, China se află cu mult înainte.

Pe măsură ce hardware-ul a devenit mai simplu, accentul pentru ceea ce face un produs atrăgător s-a mutat în mod decisiv pe software și caracteristici.

„Noile vehicule electrice sunt mai mult ca niște computere cu baterii pe roți”, a declarat Paul Gong, șeful departamentului de cercetare auto în China de la UBS. „Constructorii chinezi de automobile sunt acum înaintea aproape tuturor celorlalți de-a lungul întregului lanț de aprovizionare cu VE”.

Tabloul de bord al modelului SU7 oferă integrare cu alte produse Xiaomi.

Pentru a economisi timp și costuri, compania a adoptat practici de la Tesla și de la alți producători de automobile, a exploatat propriul know-how în materie de dezvoltare de produse și s-a conectat la lanțul de aprovizionare cu automobile în mișcare rapidă din China. Anii de perfecționare a laptopurilor, a blenderelor și a camerelor pentru animale de companie au ajutat-o să dezvolte caracteristici adaptate unei baze de consumatori capricioși, inclusiv un panou detașabil de butoane fizice care se prinde magnetic sub ecranul central de 16,1 inchi pentru cei cărora nu le place să își controleze volumul sau scaunul prin intermediul ecranului tactil.

Expertiza în materie de produse de consum a ajutat, de asemenea, la integrarea mașinii cu smartphone-urile și dispozitivele de uz casnic. De exemplu, ecranul telefonului poate fi oglindit pe ecranul tactil. Atunci când mașina se află în modul „merge acasă”, odată ce ajunge la o distanță stabilită de casă, luminile inteligente și aparatele de aer condiționat se pornesc în interiorul reședinței, potrivit The Wall Street Journal.

În aprilie, la cel mai mare salon auto anual din China, directorii celor mai mari mărci auto din lume s-au înghesuit în jurul standului Xiaomi. Wang Chuanfu, directorul executiv al BYD, cel mai mare producător de vehicule electrice din China, susținut de Warren Buffett, i-a spus directorului general al Xiaomi, Lei Jun, că inițial s-a îndoit că Xiaomi ar putea reuși, dar a spus că s-a dovedit că s-a înșelat. „Nu este o performanță mică. Respect!”, a spus el, potrivit
imagini video ale schimbului.

Piața va supraviețui

Cu ochii pe Tesla, Xiaomi este al treilea mare producător de smartphone-uri din lume, după Apple și Samsung Electronics din Coreea de Sud. Dar fabricarea de mașini necesită un nou nivel de complexitate, a declarat Lei pentru televiziunea de stat China Central Television într-un interviu din aprilie – chiar și fără a fi nevoie să facă motorul cu combustie internă care a făcut ca mașinile tradiționale să fie atât de dificil de produs.

Xiaomi a adus aproximativ 6.000 de persoaneXiaomi CEO-ul Lei Jun a prezis că puțini dintre producătorii de vehicule electrice care se înghesuie acum să plece din China pentru a lucra la proiectul auto, a declarat Lei. Unii au fost recrutați de la producători auto străini, precum Porsche și BMW; alții au fost transferați de la alte departamente, a declarat Ma Yingbo, membru al echipei de marketing a Xiaomi. Printre mașinile la care Xiaomi s-a inspirat s-a numărat Model 3 de la Tesla.

Pentru a simplifica dezvoltarea și a reduce costurile, Xiaomi a adoptat procesul de „gigacasting” al Tesla, care utilizează turnarea sub presiune a aluminiului la scară largă și la înaltă presiune pentru a crea cadrul mașinii. Procesul combină sute de etape de fabricație într-una singură, economisind componente, greutate, costuri și timp.
Tesla i-a oferit lui Xiaomi exemple de urmat și standarde de depășit.

Xiaomi a trebuit, de asemenea, să inoveze. Aluminiul lichid care este injectat în mașina de turnare sub presiune trebuie să fie de un anumit soi care poate rezista la o presiune extraordinară. Xiaomi a trebuit să vină cu propriul său material, construind un program de inteligență artificială care a folosit o metodă cunoscută sub numele de învățare profundă pentru a simula modul în care diferite materiale s-ar comporta atunci când sunt plasate în interiorul mașinii de turnare sub presiune, a declarat Ma.

China viteză

Xiaomi s-a alăturat Beijing Automotive Group pentru a începe proiectul fabricii sale, folosind licența de fabricare a automobilelor a companiei de stat. De acolo, Xiaomi a avut nevoie de o jumătate de an pentru a proiecta uzina și de încă 15 luni pentru a o construi, iar restul drumului de trei ani până la lansare a fost petrecut ocupându-se de aprobări, controlul calității și standarde.

Compania a început să analizeze serios intrarea în sectorul auto abia după ce guvernul SUA a pus-o pe lista neagră în ianuarie 2021 pentru ceea ce a spus că sunt legături cu armata chineză, interzicându-le americanilor să investească în Xiaomi, a declarat Lei pentru CCTV. (În mai 2021, Washingtonul a fost de acord să scoată compania de pe lista neagră).

Xiaomi se confruntă cu provocarea de a-și extinde rapid producția de VE pentru a satisface cererea.
În ziua anunțului privind includerea pe lista neagră, Lei a reamintit că i-a adunat pe membrii consiliului de administrație pentru o reuniune de urgență, îngrijorat că Xiaomi ar putea pierde în curând accesul la componentele americane și nu va mai putea fabrica smartphone-uri
. Pe scurt, a spus Lei, Xiaomi trebuie să găsească noi modalități de a face bani.

În martie 2021, Xiaomi și-a declarat intenția de a se alătura rândurilor producătorilor chinezi de vehicule electrice și s-a angajat să investească 10 miliarde de dolari în următorul deceniu.

De la un singur model la producția în masă

Intrarea Xiaomi a catapultat-o în topul primilor 10 nou-veniți în domeniul EV din China și intensifică un război prelungit al prețurilor pe piața EV din China, unde peste 100 de mărci se luptă pentru o felie din cea mai mare piață auto din lume – multe dintre ele neprofitabile.

Lei se așteaptă ca doar cinci până la opt companii să supraviețuiască și a declarat că Xiaomi vinde în prezent în pierdere. Pentru a obține profit, Xiaomi ar trebui să producă între 300.000 și 400.000 de SU7 în fiecare an, a declarat el pentru CCTV.
Xiaomi trebuie să crească rapid producția pentru a satisface cererea. Clienții care au comandat mașina la sfârșitul lunii aprilie vor trebui să aștepte între 40 și 50 de săptămâni pentru livrare.

În presa de limbă chineză au apărut rapoarte potrivit cărora mașina a fost implicată în accidente minore și un SU7 s-a defectat la scurt timp după livrare. Compania nu a răspuns la solicitările de comentarii cu privire la aceste rapoarte.

Săptămâna trecută, SUA au majorat tarifele pentru vehiculele electrice chinezești la aproximativ 100%. Xiaomi a declarat că se va concentra pe piața din China în următorii trei ani. Compania nu a pus-o pe Lei la dispoziție pentru un interviu.

Cunoaște-ți clientul

Pe măsură ce hardware-ul pentru vehiculele electrice devine mai simplu, ceea ce determină din ce în ce mai mult succesul în China este software-ul și caracteristicile unei mașini, spun directorii.
Pentru aceasta, Xiaomi ar putea să se bazeze pe expertiza sa internă în materie de produse de uz casnic și gadgeturi. Compania cunoaște îndeaproape preferințele clienților în materie de stil de viață și a exploatat aceste informații pentru dezvoltarea produselor sale, a declarat Tu Le, care își împarte timpul între China și SUA și este directorul general al firmei de cercetare a industriei Sino Auto Insights.
Când Lei i-a arătat SU7 lui Wang de la BYD, a spus că, încă de la început, Xiaomi a petrecut mult timp încercând să facă mașina atractivă pentru cumpărătorii de sex feminin. „Ne-am dat seama cine trage sforile”, a spus Lei, potrivit înregistrărilor video, explicând că, de obicei, femeile erau cele care luau decizia finală de cumpărare.
O caracteristică care a fost deosebit de populară printre clienții de sex feminin, a spus el, a fost protecția solară a mașinii pe acoperișul de sticlă. Xiaomi a spus că geamul fortificat și fumuriu menține mașina răcoroasă la soare și blochează razele UV – o caracteristică apreciată de femeile chineze dornice să își protejeze pielea de soare.

SU7, lumea lui Xiaomi

Tabloul de bord al SU7 se poate conecta, de asemenea, la ecosistemul software mai larg al Xiaomi, afișând ecranul telefonului Xiaomi al șoferului și permițând oricui are alte dispozitive Xiaomi să le controleze prin intermediul mașinii.

„În acest sens, SU7 se simte mai mult ca un alt gadget în lumea Xiaomi”, a declarat Le de la Sino Auto Insights. La începutul acestui an, Apple a pus capăt demersului său de ani de zile de a-și crea propriul vehicul electric, descurajată de dificultatea tot mai mare cu care se confrunta compania, care a cheltuit miliarde de euro încercând să prindă sau să depășească capacitățile producătorilor auto existenți.
La aflarea veștii despre ieșirea Apple, Lei a declarat că a instruit angajații să se asigure că SU7 va funcționa cu software-ul CarPlay, proprietatea Apple, care afișează ecranele iPhone pe bordul mașinilor, a declarat acesta pentru CCTV.

Ma Xiaoyun, un student din orașul Tianjin din nordul Chinei, a declarat că a cumpărat un telefon Xiaomi pe lângă mașină doar pentru a putea experimenta integrarea lor perfectă cu dispozitivele sale casnice, cum ar fi filtrul de apă și aspiratorul robot.

Dar ceea ce îl atrage cel mai mult pe Ma, în vârstă de 21 de ani, este accelerația mașinii, anunțată ca fiind de la 0 la 100 km/h în 2,78 secunde, un ritm de accelerație care amintește de unele versiuni ale modelului Porsche Taycan, care costă de cel puțin patru ori mai mult decât SU7. „Primesc foarte mult pentru banii pe care îi primesc”, a spus el.