Infofinanciar > Info > Whats App a intrat în vizorul Comisiei Europene. Platforma de socializare și-a luat noi angajamente în fața utilizatorilor
Info

Whats App a intrat în vizorul Comisiei Europene. Platforma de socializare și-a luat noi angajamente în fața utilizatorilor

WhatsApp sursa foto Stirile ProTV
sursa foto Stirile ProTV

În urma discuțiilor cu serviciile Comisiei Europene și cu autoritățile protecției consumatorilor europeni, reprezentanții WhatsApp promit mai multă transparență.

Prin această declarație, Consiuliul de Admnistrație Whats App și-a luat angajamentul în fața utilizatorilor de a crește gradul de transparență în ceea ce privește condițiile de folosire. De asemenea, Whtats App va faciliza și opțiunea de respingere a actualizărilor.

WhatsApp renunță la practicile neloiale

În ianuarie 2022, rețeaua de cooperare pentru protecția consumatorilor a trimis pentru prima dată o scrisoare către WhatsApp. Acest demers a fost posibil cu ajutorul Organizației Europene a Consumatorilor (BEUC) și a altor opt asociații membre BEUC care au emis o alertă cu privire la practicile neloiale operate de Whats App în ceea ce privesc normele de actualizare ale condițiilor de utilizare și politicii de confidențialitate.

Cinci luni mai târziu, oficialii europeni au trimis o a doua scrisoare, reluându-și cerința de informare transparentă a utilizatorilor cu privire la modelul de afaceri WhatsApp. În plus, au fost solicitate clarificări în ce privesc încasările pe care aplicația le obține din politicile comerciale privind datele personale ale utilizatorilor.

WhatsApp a declarat că datele cu caracter personal ale utilizatorilor nu vor fi transmise altor companii ce aparțin Meta, sau cu părți terțe, în scopuri publicitare. Agenția suedeză pentru protecția consumatorilor și Comisia irlandeză pentru concurență și protecția consumatorilor au coordonat discuția, în timp ce Comisia Europeană (CE) a avut rolul de a mediator.

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, admiră decizia aplicației de a se reglementa conform normelor europene.

„Salut angajamentele pe care WhatsApp şi le-a asumat de a-şi schimba practicile pentru a se conforma normelor UE, în sensul de a-i informa în mod activ pe utilizatori cu privire la orice modificare a condiţiilor de utilizare a aplicaţiei şi de a le respecta opţiunile făcute, fără ca întrebările în acest sens să fie puse în mod repetat, la fiecare utilizare a aplicaţiei. Consumatorii au dreptul de a înţelege cu ce sunt de acord şi ce presupune această alegere în mod concret, astfel încât să poată decide dacă doresc să continue să utilizeze platforma Whats App”.

Aplicarea reglementărilor serviciilor digitale 

WhatsApp își asumă responsabilitatea de a explica felul în care sunt afectate drepturile utilizatorilor în funcție de modificările implementate și să crească vizibilitatea posibilității de respingere sau amânare a actualizărilor. Platforma se angajează  să respecte alegerile utilizatorilor săi și să nu trimită notificări recurente, porivit G4media.ro.

Rețeaua de cooperare pentru protecția consumatorilor își asumă rolul de supraveghetor al platformei WhatsApp, monitorizând activitatea acesteia și aplicând sancțiuni, dacă aplicația nu-și respectă angajamentele.

Un studiu realizat recent de CE demonstrează că acest model de îngreunare a procesului de dezabonare este unul popular în rândul întreprinderilor. Sprijinită de Comisie, rețeaua va continua să-și intensifice eforturile de a combate astfel de practici ilegale.

Regulamentul privind serviciile digitale a fost actualizat, fiind prevăzută obligația de a prezenta condiții de utilizare transparente într-un limbaj clar, precum și obligația de a aplica restricții într-un mod obiectiv, fără a face abuz. Noua reglementare vine în completarea normelor existente în Directiva privind practicile comerciale neloiale și Regulamentului general privind protecția datelor.

Astfel, eforturile făcute au eliminat posibilitatea apariției unor hibe în materie de reglementare, ce ar putea fi exploatate în defavoarea utilizatorilor, conform comunicatului CE.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.