Infofinanciar > Info > Instagram, scăpare gravă a datelor personale ale minorilor. Amendă de 405 milioane de euro pentru rețeaua de socializare
Info

Instagram, scăpare gravă a datelor personale ale minorilor. Amendă de 405 milioane de euro pentru rețeaua de socializare

evz.ro
FOTO: evz.ro

Autoritățile de reglementare irlandeze au amendat Instagram cu 405 milioane de euro pentru că a încălcat confidențialitatea copiilor. Plângerea de lungă durată se referea la datele copiilor, în special la numerele lor de telefon și la adresele de e-mail.

Se pare că unii dintre ei au trecut la conturi de afaceri pentru a avea acces la instrumente de analiză, cum ar fi vizitele de profil, fără a realiza că astfel se fac publice mai multe date despre ei.

Proprietarul Instagram, Meta, a declarat că intenționează să facă apel împotriva acestei decizii. Aceasta este a treia amendă aplicată companiei de către autoritatea de reglementare.

Instagram va face apel împotriva deciziei

„Am adoptat decizia finală vinerea trecută și aceasta conține o amendă de 405 milioane de euro, echivalentul a 349 milioane de lire sterline”, a declarat comisarul pentru protecția datelor (DPC) din Irlanda.

Un oficial Meta a declarat pentru BBC News: „Această anchetă s-a axat pe setări vechi pe care le-am actualizat în urmă cu peste un an și de atunci am lansat multe caracteristici noi pentru a ajuta la menținerea siguranței adolescenților și a confidențialității informațiilor lor.

„Oricine are sub 18 ani are automat contul său setat pe privat atunci când se înscrie pe Instagram, astfel încât numai persoanele pe care le cunosc pot vedea ce postează, iar adulții nu pot trimite mesaje adolescenților care nu îi urmăresc.

„Deși ne-am angajat pe deplin cu DPC pe parcursul anchetei lor, nu suntem de acord cu modul în care a fost calculată această amendă și intenționăm să o contestăm. Continuăm să analizăm cu atenție restul deciziei.”

DPC reglementează marile companii de tehnologie cu sediul european în Republica Irlanda.

Acesta nu a dat niciodată o amendă atât de mare pentru o încălcare a Regulamentului general privind protecția datelor din Uniunea Europeană.

Amazon a primit o amendă de 746 de milioane de euro de la autoritățile din Luxemburg, anul trecut

Dar anul trecut, a amendat WhatsApp cu 225 de milioane de euro, în timp ce autoritatea de date din Luxemburg a aplicat o amendă record de 746 de milioane de euro companiei Amazon.

Autoritatea de reglementare din Irlanda a motivat, în luna septembrie a anului trecut, faptul că amenda aplicată gigantului Whatsapp s-a produs pe fondul unei eori de comunicare care a făcut ca utilizatorii săi europeni să nu fie informați cu privire la colectarea și utilizarea datelor personale. De asemena, aplicația Whatsapp împarte datele cu rețeaua de socializare Facebook, fapt care nu l-au comunicat clienților săi.

Andy Burrows, responsabilul pentru politica de siguranță online a copiilor din cadrul Societății Naționale pentru Prevenirea Cruzimii față de Copii (NSPCC), a declarat în legătură cu amenda aplicată de Instagram: „Aceasta a fost o încălcare majoră, care a avut implicații semnificative în ceea ce privește protecția copiilor și a avut potențialul de a provoca un rău real copiilor care folosesc Instagram.

„Hotărârea demonstrează cât de eficient poate fi aplicarea legii pentru a proteja copiii pe rețelele de socializare și subliniază modul în care reglementările fac deja copiii mai siguri online. „Acum este rândul noului prim-ministru să își respecte promisiunea de a oferi copiilor cele mai puternice protecții posibile prin prezentarea integrală și fără întârziere a proiectului de lege privind siguranța online.”, conform celor de la BBC.com

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.