Infofinanciar > Lumea la zi > Comisia Europeană acuză Meta! Ce reguli ar fi încălcat gigantul american al rețelelor sociale
Lumea la zi

Comisia Europeană acuză Meta! Ce reguli ar fi încălcat gigantul american al rețelelor sociale

Comisia Europeană acuză Meta! Ce reguli ar fi încălcat gigantul american al rețelelor sociale
sursa foto Mint

Comisia Europeană a intensificat investigația asupra serviciului de anunțuri de mica publicitate al Meta Platforms, trimițând acuzații anticoncurențiale privind asocierea platformei sale de piață cu rețeaua sa de socializare, într-o acțiune care ar putea duce la amendarea companiei sau la obligarea acesteia de a-și schimba modul de gestionare a activității.

„Îngrijorarea noastră preliminară este că Meta leagă rețeaua socială dominantă Facebook de serviciile sale de anunțuri clasificate online numite Facebook Marketplace”, a declarat Margrethe Vestager, șefa Comisiei Europene pentru concurență. „Acest lucru înseamnă că utilizatorii Facebook nu au de ales decât să aibă acces la Facebook Marketplace”.

Vestager a adăugat că autoritățile antitrust ale UE sunt, de asemenea, preocupate de faptul că Meta impune „condiții de tradiție neloiale” care îi permit să folosească datele serviciilor de anunțuri clasificate online la care acele întreprinderi nu pot avea acces.

Este pentru prima dată când Meta a fost acuzată de UE de abuz de poziție dominantă. În urmă cu cinci ani, compania a primit o amendă de 110 milioane de euro din partea UE pentru că nu a furnizat informații corecte în timpul examinării de către UE a fuziunilor în cazul preluării WhatsApp.

În 2017, autoritățile germane de reglementare antitrust au considerat că practicile sale de colectare a datelor sunt abuzive și i-au ordonat să înceteze să mai urmărească utilizatorii în afara rețelei sale de socializare, un caz care este încă contestat în instanță.

Meta ar gestiona greșit anunțurile online

Rivalii Meta s-au plâns că firma leagă în mod incorect serviciul său de anunțuri online Marketplace de rețeaua sa socială și că folosea date publicitare nepublice pentru a optimiza Marketplace. Comisia a deschis o investigație în iunie 2021.

Gigantul american al rețelelor sociale se poate apăra acum în scris și poate solicita o audiere cu ușile închise cu autoritățile antitrust din UE înainte ca Comisia să ia o decizie finală cu privire la acuzații.

Compania poate fi amendată cu până la 10 % din cifra sa de afaceri globală. Autoritățile de reglementare au, de asemenea, puterea de a ordona companiilor să facă schimbări pentru a rezolva problema concurenței, ceea ce ar putea face ca Meta să separe Marketplace de platforma sa de socializare sau să permită rivalilor să aibă acces la datele utilizate pentru serviciul de anunțuri online.

„Afirmațiile făcute de Comisia Europeană sunt lipsite de fundament. Vom continua să colaborăm cu autoritățile de reglementare pentru a demonstra că inovația produselor noastre este în favoarea consumatorilor și a concurenței”, a declarat Tim Lamb, șeful departamentului de concurență EMEA din cadrul Meta.

O investigație separată a UE privind pactul ,,Jedi Blue” încheiat de Meta cu Google în 2018 a fost închisă. POLITICO a raportat anterior că acuzațiile vor fi formulate înainte de vacanța de Crăciun.

Pactul ,,Jedi Blue”

Jedi Blue este numele unui acord încheiat între Alphabet și Meta Platforms, care ar fi oferit Facebook un avantaj ilegal în cadrul licitațiilor publicitare ale Google, în schimbul cuvântului dat de Facebook că va pune capăt propriilor sale planuri de servicii publicitare.

În 2018, Facebook și Google au ajuns la un acord, ceea ce a determinat Facebook să se retragă de la licitațiile cu antet care au devenit un punct central în proces. Mai multe state americane au dat în judecată Google în 2020. Detalii despre acord au fost obținute în cursul procesului.

La 11 martie 2022, a fost demarată o investigație a acordului în Uniunea Europeană și în Regatul Unit de către autoritățile de reglementare antitrust, cu afirmații că acesta a subminat concurența pe piața publicității.

Facebook a fost de acord să își reducă participarea la licitațiile cu antet în schimbul „informațiilor, al vitezei și al altor avantaje” care ar fi urmat să rămână alături de Google.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.