Infofinanciar > Lumea la zi > Washington Post: Americanii oferă ajutoare letale Ucrainei, dar pericolul nuclear se află la orizont
Lumea la zi

Washington Post: Americanii oferă ajutoare letale Ucrainei, dar pericolul nuclear se află la orizont

Rusia nuclear
Credit imagine: observator.ro

Decizia de luna trecută a președintelui Biden de a ajuta Ucraina să obțină avioane de luptă F-16 a marcat o nouă trecere a liniei roșii rusești despre care Vladimir Putin a spus că ar transforma războiul și ar atrage Washingtonul și Moscova într-un conflict direct.

În ciuda avertismentelor apocaliptice ale liderului rus, Statele Unite au acceptat treptat să extindă arsenalul Ucrainei cu rachete Javelin și Stinger, lansatoare de rachete HIMARS, sisteme avansate de apărare antirachetă, drone, elicoptere, tancuri M1 Abrams și, în curând, avioane de luptă de generația a patra.
Până acum, președintele Rusiei nu și-a respectat promisiunile de a pedepsi Occidentul pentru că a furnizat arme Ucrainei. Cacealmaua sa le-a dat liderilor americani și europeni o oarecare încredere că poate continua să facă acest lucru fără consecințe grave – dar în ce măsură rămâne una dintre cele mai periculoase incertitudini ale conflictului.

„Rusia și-a devalorizat liniile roșii de atâtea ori spunând că anumite lucruri ar fi inacceptabile și apoi nu face nimic atunci când acestea se întâmplă”, a declarat Maxim Samorukov, expert în Rusia la Carnegie Endowment for International Peace. „Problema este că nu știm care este linia roșie reală. Este în capul unei persoane și se poate schimba de la o zi la alta”.

„Au nevoie de ele? Le pot folosi? Îl avem noi? Care va fi răspunsul rusesc?”, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat. La fel ca și alte persoane intervievate pentru acest raport, această persoană a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre deliberările interne sensibile.
Oficialul a declarat că reticența Rusiei de a riposta a influențat calculul de risc al secretarului de stat Antony Blinken, un confident cheie al lui Biden, care a fost o voce influentă care a încurajat administrația și aliații SUA să facă mai mult pentru a sprijini Ucraina.
„Ții cont de asta în luarea deciziilor. Am făcut asta – nu a existat o escaladare sau un răspuns – putem face următorul lucru? Cântărim în mod constant acești factori și devine cea mai grea decizie de judecată pe care trebuie să o luăm”, a declarat acesta.
La fel ca Blinken, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a considerat, de asemenea, că beneficiile furnizării de armament letal Ucrainei depășesc riscurile de escaladare și a lucrat intens cu aliații europeni pentru a furniza F-16 Ucrainei, a declarat un oficial de la Casa Albă.
Administrația a jonglat cu aceste preocupări pe fondul unui strigăt din partea ucrainenilor și a șoimilor din Congres, frustrați de abordarea progresivă și dornici ca Biden să acționeze mai rapid în trimiterea de echipamente mai avansate pe câmpul de luptă, în mijlocul atacului brutal al Rusiei.

Amenințările lui Putin au fost goale până acum?

La începutul invaziei Rusiei, în februarie anul trecut, Vladimir Putin a avertizat că orice țară care va încerca să „împiedice” forțele sale „trebuie să știe că răspunsul rusesc va fi imediat și va duce la consecințe pe care nu le-ați văzut niciodată în istorie”.
Pe măsură ce războiul s-a prelungit, avertismentele lui Putin și ale subordonaților săi nu au făcut decât să devină mai bombastice, amenințând cu un holocaust nuclear în cazul în care Rusia s-ar confrunta cu eșecuri pe câmpul de luptă.
„Dacă Rusia simte că integritatea sa teritorială este amenințată, vom folosi toate metodele de apărare pe care le avem la dispoziție, iar aceasta nu este o cacealma”, a declarat Putin în septembrie anul trecut.
Dmitri Medvedev, care ocupă funcția de vicepreședinte al puternicului consiliu de securitate al lui Putin, a fost mai explicit în ianuarie. „Înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convențional poate declanșa un război nuclear”, a spus el.
În timp ce Putin a provocat Statele Unite – suspendând participarea la un tratat critic de control al armelor, întemnițându-l pe reporterul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal și supervizând decizia unui tribunal de a o condamna pe vedeta WNBA Brittney Griner la o pedeapsă de nouă ani de închisoare înainte de a insista asupra unui schimb de unu la unu pentru un comerciant de arme notoriu – el nu a atacat militar Washingtonul sau aliații săi.
Dar oficialii occidentali sunt conștienți de faptul că acest lucru nu înseamnă că nu o va face niciodată – în special pe măsură ce conflictul se intensifică.
Marți, dronele au lovit cartierele bogate ale Moscovei în ceea ce un politician rus a numit cel mai grav atac asupra capitalei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Ucraina a negat implicarea în astfel de lovituri în interiorul Rusiei continentale, iar administrația Biden a declarat că nu permite și nici nu încurajează atacul ucrainean în interiorul Rusiei. Dar Kievul pare mulțumit că civilii ruși experimentează temerile cu care ucrainenii trăiesc de mai bine de un an, în timp ce centrele lor de populație au fost supuse unor atacuri neîncetate de rachete și drone rusești.
O posibilă explicație pentru reticența lui Putin de a lovi Occidentul este starea diminuată a armatei ruse, potrivit oficialilor americani citați de Washington Post.
„Nu pare să fie în interesul lor să intre într-o confruntare directă cu NATO în acest moment”, a declarat înaltul oficial american. „Ei nu sunt bine poziționați pentru a face acest lucru”.
Generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major Întrunit, a estimat într-un interviu recent pentru Foreign Affairs că Rusia a suferit până la 250.000 de morți și răniți de când a început invazia sa la scară largă – pierderi uluitoare pentru orice conflict.

Arsenalul nuclear al Rusiei rămâne o amenințare

Cu toate acestea, oficialii americani sunt în continuare îngrijorați de faptul că Rusia, care deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, ar putea escalada în Ucraina sau în altă parte. Anul trecut, pe fondul îngrijorărilor sporite că Rusia ia în considerare desfășurarea unei arme nucleare, înalți oficiali ai Departamentului de Stat au avertizat în privat Moscova cu privire la consecințele unui astfel de lucru – mesaje care au fost în cele din urmă urmate de avertismente publice.
Pe măsură ce administrația Biden a cântărit astfel de riscuri, liderii ucraineni, inclusiv Zelenski, și-au exprimat public consternarea. Ezitarea și întârzierea percepută, au susținut ei, a prelungit vărsarea de sânge prin inhibarea capacității Ucrainei de a copleși armata rusă și de a forța încheierea războiului.
Între timp, șoimii republicani din Congres au declarat că amenințarea unei escaladări rusești nici măcar nu ar trebui să fie luată în considerare. Reprezentantul Michael McCaul din Texas, președintele Comisiei pentru relații externe din Camera Reprezentanților, a calificat administrația drept „lașă” pentru că nu a trimis sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune cunoscute sub numele de ATACMS. Armele au fost în fruntea listei de dorințe a Ucrainei pentru aproape întreaga durată a războiului.
„De fiecare dată când administrația a amânat trimiterea către Ucraina a unui sistem de armament critic, de la Stingers la HIMARS sau Bradley, din cauza temerilor legate de o escaladare a Rusiei, s-a dovedit că s-a înșelat complet și total”, a declarat el la începutul acestui an.
Marea Britanie a aprobat transferul unor arme similare, rachete cu rază lungă de acțiune cunoscute sub numele de Storm Shadows, la începutul lunii mai.