Infofinanciar > Lumea la zi > Wagner s-a destrămat! Ministrul ucrainean al Apărării confirmă lichidarea grupării
Lumea la zi

Wagner s-a destrămat! Ministrul ucrainean al Apărării confirmă lichidarea grupării

Evgheni Prigojin Putin bloomberg.com
Sursă foto: bloomberg.com

Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Rezinkov a declarat faptul că după moartea tragică și bruscă a grupării paramilitare Wagner, cunoscută pentru faptul că este formată din mercenari, „a fost spartă”. Aceste informații au fost relatate de Rezinkov în cadrul unui interviu acordat săptămânalului duminical german Welt am Sonnatag, care a avut loc după moartea lui Evgheni Prigojin de miercurea trecută. 

„O grupare Wagner nu mai există, strict vorbind, ca trupe serioase, aşa cum era acum un an. Ei sunt sparţi”, a explicat ministrul ucrainean al Apărării, în cadrul interviului pe c are l-a acordat la doar 48 de ore după presupusa moarte a șefului grupării paramilitare. 

În plus, el a mai opinat și faptul că presupusa moarte a mercenarului rus Evgheni Prigojin „l-a slăbit” pe șeful Federației Ruse, Vladimir Putin, și acest eveniment poate da un avantaj trupelor ucrainene pentru a avansa pe câmpul de luptă, în special dat fiind faptul că militarii ucraineni se află în mijlocul campanii de contraofensivă. 

Putin nu mai este credibil de aliații săi 

„Acest lucru a arătat lumii că, dacă Putin încheie un acord cu cineva şi apoi îl rupe, atunci nu mai poţi să ai încredere în el”, declară ministrul ucrainean, potrivit unor fragmente din interviu publicate în avans. 

Aceste speculații cum că Putin ar fi la mijloc în ceea ce privește doborârea avionului care zbura de la Moscova la Sankt Petersburg și la bordul căruia se afla Prigojin circulă necontenit atât în presa internațională, dar și în Rusia. Până la acest moment, acest lucru nu a putut fi verificat și nu a fost confirmat sau negat de către Kremlin. 

Cu toate acestea, speculațiile au fost recent dezmințite de un purtător de cuvânt de la Kremlin, care a calificat teoriile conform cărora Putin ar fi responsabil pentru moartea șefului Wagner ca fiind niște „minciuni absolute”, însă recent, după eșecul rebeliunii trupei paramilitare din luna iunie, președintele rus Vladimir Putin îl numea pe Prigojin un „trădător”, ca mai apoi acesta să fie exilat în Belarus. 

Prigojin poate fi înlocuit 

Structura de conducere a Wagner este ținută strict secretă, așa că nu este clar cine îl va înlocui pe Prigojin la conducerea organizației, spune Amalendu Misra, profesor de politică internațională la Universitatea din Lancaster. 

În pofida haosului pe care Wagner l-a provocat guvernului Putin, Misra prezice că grupul paramilitar va continua să joace un rol esențial în politica externă rusă și va rămâne distinct de Ministerul rus al Apărării, potrivit G4Media.

Deși Moscova a negat ani de zile orice afiliere cu Wagner, mai recent a recunoscut relația Kremlinului cu grupul, Putin afirmând în iunie că Wagner a fost „finanțat în totalitate” de stat. Kremlinul a fost nevoit să găsească un echilibru delicat cu Wagner și încă menține o distincție între organizație și stat. Cu toate acestea, experții consideră că Kremlinul se folosește de Wagner pentru a promulga politica externă rusă. 

„Kremlinul nu va spune că a fost numită o nouă persoană [în calitate de lider], deoarece acest lucru s-ar deschide la tot felul de probleme juridice și acuzații de crime de război”, spune Misra. „Așa că acest lucru se va întâmpla pe ascuns și în liniște. Cred că toate acestea ar fi putut fi planificate cu mult timp în urmă”.