Infofinanciar > Lumea la zi > Prigojin stătea pe o mină de aur! Ce se va întâmpla cu afacerile sale
Lumea la zi

Prigojin stătea pe o mină de aur! Ce se va întâmpla cu afacerile sale

Evgeni Prigojin, Sursă foto: TASS
Sursă foto: TASS

După sfârșitul tragic al șefului grupării paramilitare Wagner, Evgheni Progojin, care a murit această săptămână într-un accident de avion, imperiul pe care l-a clădit din afacerile sale din Africa are un viitor neclar, după cum declară surse apropiate șefului mercenarilor și persoane familiare cu situația aceasta. 

„Întreaga Africa se va duce în iad. Nu îi vor mai permite lui [Wagner] să efectueze nicio operațiune. Nimeni nu le va prelua, pentru că pentru asta este nevoie de Zhenya. El a fost singurul care a fost suficient de nebun pentru a face totul să funcționeze”, a descris situația într-un interviu acordat publicației Financial Times, un cunoscut vechi al omului de afaceri, care a dorit să își păstreze anonimitatea. 

Prigojin lasă în urmă o vastă întreprindere mercenară și criminală care se întinde în puncte fierbinți din întreaga lume, de la războiul din Ucraina la zonele de conflict din Orientul Mijlociu, cum ar fi Siria și Libia, și până la statele fragile din Africa Subsahariană, cum ar fi Mali și Republica Centrafricană, iar întrebarea momentului este „Ce se va întâmpla cu Wagner?” 

Ce se va alege de mercenari fără conducătorul lor 

Wagner, indiferent de forma sa, probabil că nu va pleca nicăieri, chiar dacă va fi redenumit, înlocuit cu personal nou sub o nouă entitate proxy pentru Kremlin sau încorporat în instituția de apărare rusă. Wagner este o modalitate foarte ieftină și foarte profitabilă pentru Putin de a-și proiecta puterea în zonele de criză din regiunea Sahel din Africa și din alte părți, pentru a se lipi de Occident și pentru a susține juntele militare care s-au aliniat la Team Russia. 

După cum a declarat un oficial de rang înalt din Europa de Est: „Putin a obținut proiecția sa de putere pe bani puțini și cu o oarecare aparență de negare în Mali și în RCA prin Wagner. Nu este în interesul său să renunțe la asta”. 

Este, de asemenea, important să ne amintim cât de crucială consideră Rusia parteneriatele sale în Africa. „Africa este esențială în strategia lui Putin în Ucraina: pentru a dovedi că nu este izolat, pentru a ocoli sancțiunile economice occidentale și pentru a-și reconstrui forțele prin intermediul lui Wagner”, a declarat Rama Yade, director al Centrului pentru Africa din cadrul think tank-ului Atlantic Council. „Revolta lui Prigojin a necesitat o clarificare a naturii parteneriatului Rusiei cu țările africane. S-a făcut”. 

Wagner nu va mai fi la fel 

Unii oficiali americani și europeni, dar nu toți, spun că, deși Prigojin a fost întotdeauna un instrument al puterii lui Putin, înainte de marea cădere din cauza micii revolte, și ar putea fi înlocuit cu ușurință, Wagner nu va fi la fel de eficient pe termen scurt fără Prigojin la cârmă. 

Asta pentru că, dacă va fi absorbit de Ministerul rus al Apărării, nu este clar dacă va putea să obțină logistica, munițiile și sprijinul tehnic de care are nevoie fără vastele resurse private ale lui Prigojin și fără a avea parte de o energie constantă și energică în spatele scenei. Integrarea în Ministerul rus al Apărării în mod oficial va deschide rețeaua grupului din Africa la mai multă birocrație, ineficiență și corupție. Nu că Wagner ar fi fost un model de guvernanță corporativă de excepție pentru început, dar este o regulă de bază bună de urmat că instituțiile neguvernamentale sunt mai eficiente decât cele guvernamentale, mai ales în cazul unor state corupte precum Rusia, potrivit Foreign Policy.

Grupul Wagner este, cel puțin pe hârtie, un partener de contraterorism pentru junta din Mali și din alte părți din regiunea instabilă și predispusă la lovituri de stat Sahel, dar atacurile teroriste sunt în creștere, la fel ca și atrocitățile și posibilele crime de război comise de luptătorii legați de Wagner. Există o șansă ca aceste junte să înceapă să simtă o mică remușcare a cumpărătorului după ce au renunțat la modelele de contraterorism conduse de SUA și Franța pentru a face echipă cu gorilele lui Prigojin.