Infofinanciar > Info > Vremea din ianuarie 2023, neobișnuit de caldă! Anunțul meteorologilor
Info

Vremea din ianuarie 2023, neobișnuit de caldă! Anunțul meteorologilor

Vreme iarna, Sursă foto: Antena 3 CNN
Sursă foto: Antena 3 CNN

Reprezentanții Agenției Naționale de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo pentru sfârșitul lunii decembrie și pentru luna ianuarie, prima a anului 2023. Astfel, de Crăciun şi de Revelion, temperaturile înregistrate în țara noastră vor fi peste cele normale acestei perioade din calendar.

„Vom avea o vreme mai caldă decât în mod obişnuit de la o zi la alta, astfel încât la sfârşitul acestei săptămâni şi de sărbătoarea Crăciunului temperaturile se vor situa frecvent, la scara întregii ţări, între 6 până la 14 grade Celsius, cu cele mai mari valori în partea de sud, sud-est, dar şi în partea de vest a ţării.

Din punct de vedere al cantităţilor de precipitaţii, probabilitatea de a se înregistra precipitaţii predominant sub formă de ninsoare este redusă. Ne aşteptăm la precipitaţii mixte, ploi şi lapoviţe, în zonele mai joase de relief. În zona montană, probabilitatea este ridicată pentru lapoviţă şi ninsori, în special la altitudini mai mari de 1.800 de metri, unde şi intensificările de vânt vor fi unele susţinute, astfel încât senzaţia de rece va fi una semnificativă”, a susținut reprezentantul ANM, Elena Mateescu, pentru Agerpres.

Meteorologii spun însă că situația nu se va schimba nici în luna ianuarie 2023.

„Pentru următoarele 3 săptămâni vremea se va menţine caldă în majoritatea zonelor din țară. Astfel, regimul termic va fi caracterizat de valori mai ridicate pentru finalul anului cât și începutul lunii ianuarie. În acest interval ne așteaptăm la temperaturi maxime care sa treacă de 10….12 grade. Cel mai cald va fi în zonele de deal și munte, un posibil fenomenul de inversiune termică. În aceste condiții nici stratul de zăpadă nu va fi consistent în zonele montane”, a precizat meteorologul Oscar Stanciu celor de la Observator.

Prognoza meteo a lunii ianuarie

În săptămâna dintre sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie (26.12.2022 – 02.01.2023), meteorologii au transmis că temperaturile vor fi peste cele specifice acestei perioade pe întreg teritoriul României, scrie România TV.

În privința precipitațiilor, acestea vor fi deficitare la nivelul întregii țări, cu precădere în sud-vestul teritoriului.

În săptămâna 02.01.2023 – 09.01.2023, reprezentanții ANM au spus că valorile termice vor fi, de asemenea, mai mari decât în mod obișnuit în toate zonele țării.

La fel ca în săptămâna anterioară, regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, mai ales în sud-vestul României.

În săptămâna 09.01.2023 – 16.01.2023 din ianuarie, trendul temperaturilor va continua, astfel că valorile termice vor fi peste cele normale pe toată suprafața României.

De asemenea, nivelul precipitațiilor va fi unul  deficitar în majoritatea regiunilor.

Ulterior însă, în săptămâna 16.01.2023 – 23.01.2023, temperaturile vor scădea și se vor apropia de cele apropiate acestei perioade calendaristice. Fenomenul se va resimți pe întreg teritoriul României.

Totodată, volumul de precipitații va fi deficitar doar în zone locale, precum regiunile nordvestice, iar în rest acestea se vor apropia de cele obișnuite.